Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.01.2012, 16:45

Підприємства перевірятимуть без попередження

Міністр юстиції України (2014-2019)

Українських підприємців вишикують «по струнке смирно». Кабінет Міністрів пропонує парламентарям дозволити перевіряти підприємства без попередження. Відповідний проект закону № 9733 від 18 січня 2012 року вже зареєстрований у Верховній Раді.

Українських підприємців вишикують «по струнке смирно». Кабінет Міністрів пропонує парламентарям дозволити перевіряти підприємства без попередження. Відповідний проект закону № 9733 від 18 січня 2012 року вже зареєстрований у Верховній Раді.
Так,законопроектом  № 9733 передбачаєтьсявнесення змін до законів «Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарськоїдіяльності», «Про захист прав споживачів». Простіше кажучи, урядовці пропонують скасувати діючу норму щодо письмовогопопередження підприємства про планову перевірку органами держнагляду ( зокрема –Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів) за 10 днів до їїпроведення. Окрім того планують анулювати і положення про необхідність отриманнязгоди держспоживстандарту  на проведенняпозапланової перевірки підприємства.
Тобто у разіприйняття цього законопроекту «неочікувані гості» з перевіркою зможуть завітатина будь-яке підприємство, коли їм заманеться. Тоді як самим підприємцямдоведеться працювати за принципом «завжди готовий». Тут варто нагадати, що згіднодіючого законодавства підприємець мав право не пускати перевіряючих, якщо вінпопередньо (за 10 днів) не отримав повідомлення про проведення плановоїперевірки.  На перший погляд, цяініціатива має покращити якість роботи вітчизняних підприємств. Проте, якпоказує практика, нинішня влада ініціює та приймає лише ті нововведення, яківигідні особисто їй. Законопроект №9733 не став винятком і довго шукати в ньомуприхованих загроз не довелося. Так, його прийняття – це черговий камінь в городукраїнський підприємців, кількість яких після прийняття Податкового кодексу ітак зменшилась майже вдвічі. Що ж стосується самого запропонованого методуконтролю за якістю роботи підприємств – він не відповідає жодним світовимстандартам.
Підприємницькадіяльність в Україні завдяки ініціативам чинної влади поступово переходить уранг «зникаючої». Варто лише згадати статистику 2011 року, згідно якої Україна залегкістю ведення бізнесу скотилася на 152 місце із 183 можливих. Схоже, з подібниминововведеннями цьогоріч ми «відвоюємо» заслужене 183-тє.  
Останні записи