Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.01.2012, 13:06

Пеня на борги за ЖКГ – куля у скроню пересічному українцю

Міністр юстиції України (2014-2019)

Цього тижня Арсеній Яценюк зареєстрував законопроект (№ 9715), який з 1 січня 2012 року скасовує нарахування пені за несвоєчасне внесення громадянами квартплати.

Цього тижня Арсеній Яценюк зареєстрував законопроект (№ 9715), який з 1 січня 2012року скасовує нарахування пені за несвоєчасне внесення громадянами квартплати. Його необхідність мотивована тим, що станом на 1грудня 2011 року, за даними Держкомстату, сума заборгованості з виплатизаробітної плати громадянам становила 1 млрд 105 млн грн. Тобто Кабінет Міністрів не виконав головної умови,яка мала передувати відновленню стягнення пені за ЖКГ – не забезпечив ліквідацію заборгованості з виплати заробітної плати напідприємствах і організаціях незалежно від їх форми власності протягом першогокварталу 2011 року. Відповідне доручення 2010 року одночасно з прийняттям  Закону України “Про внесення зміни до статті2 Закону України “Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені занесвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги” дала Кабміну ВерховнаРада. Попри це стягненняпені з громадян відновилося з 1 січня 2011 року.
Для того, щоб зрозуміти всюдикість на несвоєчасність дозволу стягувати пеню з українців, достатньо буденавести лише кілька цифр, які у повній мірі характеризують економічний станнароду. Так, середнінарахування за послуги ЖКГ на одного власника особового рахунку в грудні 2011 (порівняно звідповідним періодом 2010 року) збільшилися на 48,2%і з урахуванням електроенергії (з розрахунку 100 кВт ч) становили 789,6гривень. Тобто близькотретини українців станом на сьогодні витрачають на оплату послуг ЖКГ більшеполовини своєї зарплатні. Якщо ж врахувати, що чверть населення Українивитрачає на харчування 80% зарплатні, то коли мова йде про вибір міжголодуванням або заборгованістю за ЖКГ, більшість обирає мати борг за компослуги.За такої ситуації стає цілком зрозуміло, звідки взялася заборгованістьнаселення з оплати житлово-комунальних послуг у розмірі майже 10 мільярдів гривень (станом на початок жовтня 2011року). Причина всьому – антинародна політика чинної влади та, як наслідок,критичний стан економіки України. Адже в 2011 році вартість квартирноїплати та плати за комунальні послуги зросли в середньому на 50 %. Водночасмінімальна заробітна плата та пенсія за даний період зросли лише на 6,7 %.
На фоні таких показників вкрай дивакуватоювиглядає заява чинного Президента України на підсумковійпрес-конференції, яка пройшла 21 грудня. Тоді очільник зробив «гучну» заяву, що українська влада попри вимоги МВФ не підвищуватиме тарифина газ для населення на 50%.
Цікаво, чим була зумовлена така«гуманістична» заява чинного голови держави? Тим, що майже половині українців у2011 році не вистачило 100% власної місячної зарплати аби зібрати дитину дошколи? Або тим, що після минулорічних антинародних ініціатив та, як наслідок,масових протестів нинішня влада відчуває, що перебуває на пороховій бочці?Відповідь на це запитання залишиться нерозгаданою.
Проте, скільки ще реальних цифр має бутинаведено аби провладна більшість зрозуміла – кишені народу не бездонні – з нихне можна постійно тягти гроші! Основа демократичної держави – добробут їїгромадян. Тому відновлення нарахування пені на борги за ЖКГ у часи економічноїкризи – фактично куля у скроню пересічному українцю.
Нагадаю, згідно з законопроектом № 9715 АрсеніяЯценюка, передбачається встановити заборону на нарахування пені в разінесвоєчасного внесення плати за утримання житла та за житлово-комунальніпослуги (водо-, тепло-, газопостачання, послуги водовідведення, електроенергія,вивезення побутового сміття). Відповідно до законопроекту, сума несплаченоїпені, нарахованої громадянам у 2011 році, має бути списана. При цьому кошти,які були стягнуті з населення у вигляді пені, зараховуватимуться в майбутніплатежі за утримання житла та за житлово-комунальні послуги. Заборона на нарахування пені існуватимедо моменту усунення Кабміном існуючої заборгованості перед громадянами звиплати зарплати, пенсій, стипендій, інших грошових виплат населенню.
Останні записи