Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.12.2011, 16:22

Історія про балкони: Президент дає задній хід

Міністр юстиції України (2014-2019)

Вчорашня подія, головною дійовою особою якої став очільник нашої держави, не стане ТОП-новиною суспільного-політичного життя, проте є яскравим свідченням некомпетентності чиновників.

Напередодні Віктор Януковичнаклав вето на свій же закон і відтепер квартплата не здорожчає. Результат –позитивний, от тільки президента він характеризує, як політика-початківця, не здатногоприймати рішення та нести за них відповідальність.

Проте, давайте пригадаємо всюісторію з самого початку. В середині жовтня цього року українські парламентаріухвалили закон про внесення змін до Житлового кодексу щодо визначення житловоїта загальної площ об'єкту нерухомості. Основна суть цих змін зводилася до того,щокоефіцієнти розрахунку площ балконів, веранд, лоджій з метою обрахуваннязагальної площі квартири встановлюватимуться Кабміном.

Однак, тоді Президенту здалося,що відповідні коефіцієнти мають затверджуватися на рівні закону. Під приводомзахисту прав громадян він наклав вето на законопроект та направив до парламентусвоє власні пропозиції.

Зазначені президентські правкидепутати схвалили у повному обсязі 18 листопада 2011 року. Проте, як раз саме пропозиціїочільника держави і містили антисоціальні норми, у результаті яких громадянибули б змушені платити за квартиру більше. Ціна питання – близько 10 гривеньдодаткових витрат щомісяця. На перший погляд, цифра не значна, проте в країні,де 70 % населення проживає поза межею бідності, це відчутні для сімейногобюджету кошти.

Але учора Президент знову наклав ветона цей самий закон вже зі своїми власними правками. Аргумент щодо таких дійочільник навів суттєвий – мовляв, за сьогоднішнього економічного стану в країнібудь-яке збільшення квартплат є неприпустимим. Тож тепер Президент Українипропонує парламенту взагалі відхили даний законопроект. Що змінилося за місяць,який минув від ухвалення закону про здорожчання квартплати парламентарями додругого ветування його Президентом? Невже місяць тому українці були набагатобагатшими, ніж сьогодні, і підвищення ціни за квартплату не було б відчутнимдля їхньої кишені? Нічого не змінилося, просто людське обурення останніми діямиПрезидента та уряду вже майже досягло точки кипіння.  

І що ми маємо на сам кінець?! Зодного боку – позитивні зміни - антисоціальна норма так і не набрала чинності. Зіншого - Президент ветував свої ж власні законодавчі ініціативи, визнавши їх антинародними.У такій ситуації виникає єдине запитання: яку країну будує ця влада?

 

Останні записи