Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.10.2011, 18:02

В НБУ вину за ксерокопіювання паспортів повісили на комерційні банки

Міністр юстиції України (2014-2019)

Вимога щодо ксерокопіювання паспортів при обміні валют офіційно не скасована, всі претензії щодо цієї процедури треба пред’являти комерційним банкам, а не НБУ. Про це сьогодні заявили представники Нацбанку України у ході судового засідання по справі «Арсен

Вимога щодо ксерокопіювання паспортів при обміні валют офіційно не скасована, всі претензії щодо цієї процедури треба пред’являти комерційним банкам, а не НБУ. Про це сьогодні заявили представники Нацбанку України у ході судового засідання по справі «Арсеній Яценюк проти Нацбанку» за паспортизацію валютообмінних операцій.

Моя хата скраю, нічого не знаю. Така станом на сьогодніофіційна позиція НБУ. Як з’ясувалося у ході першого судового засідання,представники Нацбанку не можуть навіть юридично грамотно аргументувати тапояснити власні дії, не кажучи вже про те, щоб відповідати за них. Так, заїхніми словами, заява Голови НБУ пана Арбузова  про призупинення дії постанови №278 щодо ксерокопіюванняпаспортів при обміні валютносить виключно політичний характер. Тоді як насправді Сергій Арбузов – не політик,а держслужбовець, який займає керівну посаду у державному органі, несевідповідальність за прийняті ним на цій посаді рішення та коментує ЗМІ всіпитання, що стосуються діяльності НБУ.  
Окрім того, на суді представникиНацбанку  заперечували проти залучення близько 1000 громадян до справи,мотивуючи тим, що це не претензії до НБУ, а - до конкретних комерційних банків.Тобто, з їхніх слів виходить, що приватні банкисамостійно вирішили копіювати паспорти громадян при обміні валют і ні про якупостанову НБУ і мова не йде. Ситуація до відчаю смішна та нагадує відмовки злочинця,якого спіймали на гарячом – вина очевидна, проте він продовжує це заперечувати.
Тому хочу нагадати представникам НБУ: вимога щодоксерокопіювання паспортів під час валютообмінних операціях висуваєтьсякомерційними банками на підставі саме постанови Національного банку №278. Фактично ж представники Нацбанку сьогодні визнали,що вимога щодо ксерокопіювання паспортів не скасована. Проте вони запевнили, що зміни готові йлежать на підпису в правлінні НБУ. Наступного засідання НБУ має продемонструватипідписаний документ, абовсі заяви керівництва Нацбанку залишатьсячерговим блефом.
Нагадаю, сьогодні Окружний адміністративний суд Києва залучив до справи проти Нацбанку запаспортизацію валютообмінних операцій близько 1000 громадян України. Вонивступили у справу на боці лідера «Фронту Змін» Арсенія Яценюка, який вимагаєскасування постанови НБУ №278 про обов’язковість здійснення валютообміннихоперації лише за пред'явлення паспорта. Суд також залучив до справиМіністерство юстиції України та зобов’язав його надати свою позицію стосовноправомірності оскаржуваної постанови.
 
Останні записи