Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2013, 17:42

Бюджет-2013: політика подвійних стандартів

Міністр юстиції України (2014-2019)

Станом на сьогодні ЄБРР переглянув свої макроекономічні прогнози щодо України.


Станом на сьогодні ЄБРРпереглянув свої макроекономічні прогнози щодо України. До того ж – не в кращийбік. Так, за прогнозами фахівців, за підсумками 2013 року ВВП України зростелише на 1%. І це при тому, що прем’єр Микола Азаров зовсім нещодавно обіцяв, щоця цифра буде утричі більша – 3-3,5%. Такий різнобій у прогнозах світовихфахівців та чинної української влади свідчить про одне – бюджет-2013 вже ниніна межі зриву.

Тільки от останнім часомскладається враження, що нинішня влада і сама не має чіткого розуміння ситуації,що склалася довкола цьогорічного бюджету. Так, ще в грудні Микола Азаров запевняв,що «бюджет-2013 продовжить попередні тенденції розвитку та покращення». Але вжеза місяць Президент зробив цілком протилежну заяву. Зокрема, Віктор Янукович назасіданні комітету з економічних реформ заявив: "Я переконаний, що, першза все, 2013 рік буде непростим. І розраховувати, що він буде легшим запопередній, - не треба". Далі очільник наголосив, що вже після 1 кварталу2013 року бюджет має буде переглянутий. Проте, як саме чинна влада збираєтьсяпереглядати головний кошторис країни – Президент не уточнив. І саме це викликаєзанепокоєння.

Адже, якщо урядовці візьмуть наозброєння вже звичні способи, як вони вважають, «покращити» фінансовий станкраїни, а саме – чергові запозичення або збільшення податкового тиску напідприємців, суттєво нічого не зміниться. Так само цапом-відбувайлом виступлятьзвичайні українці, безпосередньо які й платитимуть завищені податки та на яких «повісять»чергові борги перед міжнародною спільнотою.

Безумовно, цифри бюджету 2013року дійсно мають переглядатися. І для цього не треба чекати кінця першогокварталу, як пропонує Янукович. Але показники бюджету 2013 року  повинні переглядатись за принципом соціальноїсправедливості. Тобто, перш за все, мають бути скорочені необґрунтовано високі витратина владу, переглянуті пільги та преференції для владних бізнес структур,фінансування яких фактично здійснюється за рахунок коштів бюджету. Окрім того,необхідно удосконалити закон про держзакупівлі, щоби унеможливити ті рекорднітрати, які нині відбуваються. Адже, загальновідомо, що не менше половиникоштів, виділених із держбюджету на дерзакупівлю, фактично осідають у кишеняхчиновників. І на довершення, чинній владі слід нарешті припинити ганебнупрактику набрання нових запозичень для того, щоби виплатити попередні борги.

Опозиція вже зробила перший крок для того, щобискоротити витрати дербюджету в 2013 році на утримання народних депутатів.Відповідний законопроект №2043 17 січня 2013 року буловнесено народним депутатом від фракції «Батьківщина» Андрієм Пишним успівавторстві з депутатом «Батьківщини» Павлом Петренком. Зокрема, у документі передбачено скасувати виплату парламентарямматеріальної допомоги на оздоровлення, не надавати депутатам безкоштовні путівкидля санаторно-куротного лікування та не виплачувати їм одноразову грошовукомпенсацію для створення належних житлових умов. Та чи готова провладнабільшість пожертвувати власним комфортом заради українців – покаже час, аточніше – голосування.
Останні записи