Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.10.2012, 17:38

Тарифи на газ зростуть на 30%. Плата за транш від МВФ?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Цього тижня в Україні стартував опалювальний сезон.


Цього тижня в Україні стартував опалювальнийсезон. Теплопостачання ввімкнули дитсадкам, школам талікарням, а от квартири отримають тепло дещо пізніше - з 15 жовтня. Напередодні часу «Ч»  Міністерство регіональногорозвитку, будівництва та ЖКГ, як піонер,заявило, що на 100% готове до нового опалювального сезону. А Микола Азаровпублічно запевнив українців, що «житлово-комунальні тарифи, зокрема тарифи нагаз, для населення підвищуватися не будуть». Тоді ж прем’єр підкреслив, щонещодавно зустрічався з представниками МВФ і нібито запевнив їх, що уряд жоднимчином не піде на підвищення житлово-комунальних тарифів для населення.

Тільки от вже за кілька днів такогопозитивно анонсованого старту опалювального сезону виявилося, що справжній станречей нічого доброго для українців не провіщає. Так, міністру ЖКГ АнатоліюБлизнюку довелося публічно визнати – більшість проблем галузі, як були, так ідосі залишилися  невирішеними. Томучастих проривів та аварійного відімкнення опалення взимку уникнути не вдасться.А ще через тиждень підоспіла чергова недобра звістка - чинна влада збираєтьсяпідвищувати тарифи на комунальні послуги.

Так, сьогодні голова національної комісіїз державного регулювання у сфері комунальних послуг Валерій Саратов заявив, що нинітарифи на газ на третину нижчі за їхню собівартість. Тому чиновник не виключає- вже цього року комунальні послуги здорожчають на 30%.

Тільки от справжня причина запланованогопідвищення цін набагато простіша – завдяки таким діям чинна влада сподіваєтьсяотримати черговий транш від МВФ. Адже наприкінці 2010 року виділення коштів Українізаморозили через те, що наша країна не виконала деякі взяті на себе зобов’язання,першочерговим серед яких як раз і було підвищення тарифів на газ для населенняна 30%.

Якщо досі зазначений факт чинна владаактивно використовувала для самопіару – мовляв, перш за все, вона турбуєтьсяпро людей. То тепер, як тільки закінчилися гроші, її анонсованої «турботи» - які не було. Єдине, що урядовці вигадали для того, щоби не втратити й такмінімальну довіру українців напередодні виборів, – спеціальну програмусоцдопомоги для тих, хто не зводитиме кінці з кінцями. Її обіцяють запровадитив той же день, коли зростуть тарифи.

Дійсно, цікаво подивитися, звідкіля чиннавлада візьме кошти на соціальні виплати 80% (або 36 мільйонам) українців. Адже саметака кількість населення нині перебуває за межею бідності. Тому йняти віруновим казкам від урядовців не варто. Завдяки збільшенню тарифів на газ вонихочуть отримати від Міжнародного валютного фонду кошти виключно для того, щобпоповнити власні «запаси», які вже встигли значно збідніти напередодні виборів. 
Останні записи