Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2012, 18:22

Аерофіліал АП або Президент роздаватиме вказівки з повітря?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Минулого місяця у Верховній Раді був зареєстрований черговий провладний законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік".


Минулого місяцяу Верховній Раді був зареєстрований черговий провладний законопроект провнесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012рік". Його долю парламентарі мають вирішити вжезавтра. Фактично цим документом депутати пропонують виділити додатковефінансування на закупівлю нового телекомунікаційного обладнання для президента. І - не багато не мало – 232мільйона гривень.

Так, документом передбачається збільшення видатківАдміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації.Зокрема, більшу частину суми – 220 мільйонів гривень – планується витратити на придбаннята встановлення спеціального обладнання для розгортання телекомунікаційноїмережі спеціального призначення, а простіше кажучи – для спецзв’язку очільникаіз регіонами. Ще 8,5 мільйонів гривень підуть на авансування робіт з виробництвапультів прямого спецзв’язку. Решту 3,1 мільйона витратять на модернізаціюсистеми супутникового зв’язку … на літаку Президента. Останній пункт викликаєнайбільший подив. Невже, задля особистої безпеки чинний очільник планує, так бимовити, підняти власний кабінет у повітря? У такому разі незабаром авіазатористануть для України таким же звичним явищем, як ранкові та вечірні автокорки помаршрутам слідування Президента. 

Інакшенеобхідність фінансування такого проекту пояснити не можна. Адже подібнаназемна мережа спецзв’язку функціонує в Україні ще з часів Радянського Союзу тавже кілька разів була осучаснена за часи незалежності. Тим часом «витягування» здержбюджету додаткових досить значних коштів, яких нині і так бракує, можестати для країни непідйомним тягарем. Про це красномовно свідчить цьогорічнийдефіцит бюджету – лише за вісім місяців 2012 року він сягнув досі небаченихпоказників і нині становить 16,5 мільярдів гривень. Тобто, утричі більше, ніж уаналогічний період минулого року.

Замість того, щоб почати економити на собі, чиннавлада навпаки витрушує із держбюджету останні копійки на нікому, окрім неї,непотрібні проекти. А от вихід із такої ситуації вбачає виключно у ще більшомузаганянні країни у боргову яму. Так, в останньому кварталі цього року урядпланує додатково випустити облігацій державної позики на загальну суму близько7 мільярдів гривень. А вже в 2013 році лише за попередніми прогнозами владапланує додатково запозичити 116 мільярдів гривень.

Наслідок таких дій не забариться – ріст державногоборгу неодмінно призведе до зростання рівня інфляції в країні. Якщо ж врахуватище й те, що цього року лише за офіційними даними інфляція тримається на рівні7,9%, то можна лише з острахом здогадуватися, яким буде її рівень у наступномуі як це вдарить по кишеням звичайних українців. Зате Президент матиме змогукерувати країною з повітря.
Останні записи