Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.09.2012, 13:00

Опалювальний сезон: проблем побільшало, грошей немає

Міністр юстиції України (2014-2019)

Із наступного тижня в Україні стартує опалювальний сезон.

Із наступного тижня в Україні стартуєопалювальний сезон. Так, з першого жовтня розпочнеться теплопостачаннядитсадків, шкіл та лікарень, а квартири отримають тепло 15 жовтня. Міністерстворегіонального розвитку, будівництва та ЖКГ протягом цього тижня вже встигло провестикілька колегій, присвячених готовності мереж до нового опалювального сезону. Традиційнокомунальники заявили, що готові до вчасної подачі тепла населенню.

Якою на ділі виявиться ця «готовність»,знає, мабуть, вже кожен українець – через чисельні прориви, перебої та затримкитепла у оселях не буде саме тоді, коли вдарять найлютіші морози. Такий собі «деньбабака», що повторюється з року в рік. А от причина існування цього явищадосить банальна – небажання чинної влади вирішувати проблеми галузі ЖКГ, якіщороку лише накопичуються. Так, станом на сьогодні 70% тепломереж вже фактично непридатнідля використання – щороку на 100 кілометрів мереж припадає більше 200 аварій. Тобто,ще рік-два і жодні мілкі ремонти не зможуть допомогти – система потребуватимеповного оновлення.

Проте, самі чиновники заявляють, що зробиливсе від них залежне, щоби регіони мали змогу провести планові ремонти мереж щевлітку. Зокрема, за їхніми словами, станом на 1 серпня на соціально-економічнийрозвиток регіонів було спрямовано 1,5 мільярда гривень, а от використано лише45% від виділеної суми. У міністерстві навіть назвали винуватців у ситуації, щосклалася, - мовляв, недопрацювали місцеві органи влади.

Тільки от виявилось, що насправді проблемуз отриманням регіонами фінансування створили самі високопосадовці - як кажуть,на злодії шапка горить. Так, ще минулого місяця до Президента та прем’єра звернуласяАсоціація міст України щодо безпідставних затримок та блокуванняДержказначейством платежів з місцевих бюджетів. Ще тоді представники місцевоївлади заявляли, що такі дії Держказначейства ставлять під загрозу підготовку доопалювального сезону. Уряд проігнорував це звернення. Причину цьому далекошукати не треба – схоже, Держказначейство, як завжди, виконувало прямі вказівкиКабміну. Тепер же Міністр ЖКГ Анатолій Близнюк публічно вішає всю провину за неосвоєннякоштів на місцеві органи влади.    

Йдемо далі. На початку цього року чиннавлада голосно анонсувала програму оснащення житлових будинків лічильникамитеплової енергії. На нагальній необхідності таких заходів вже кілька років наголошуютьфахівці. Завдяки лічильникам українці не оплачуватимуть із власної кишені тетепло, яке вони фактично не отримують, а саме - тепловтрати, зумовлені критичноюзношеністю мереж. У держбюджеті на ці цілі було передбачено 160 мільйонівгривень. Але станом на сьогодні віз і досі там – програма так і не виконана.Причина – та сама: чинна влада зумисне блокує реалізацію цієї програми. Адже уразі її втілення в життя покривати тепловтрати, зумовлені дірявими трубами,доведеться підприємствам теплокомуненерго. А отже збитків зазнають власники цихкомпаній – провладні олігархи.

Виходить, грош ціна всім обіцянкамурядовців планово та завчасно підготуватися до опалювального сезону. За логікоючинної влади, зима вже другий рік поспіль прийшла неочікувано. Якщо ж врахуватище й те, що цьогоріч на фінансування галузі ЖКГ загалом передбачено 9,2мільярда гривень, тобто лише третина від реальних потреб галузі, а реальноосвоєно ще менше – 1,5 мільярда, стає зрозумілим – цей рік черговий цвях утруну ЖКГ.
Останні записи