Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.09.2012, 17:31

Реформа медицини: гроші зникли, 300 лікарень закрили

Міністр юстиції України (2014-2019)

Минув рік відтоді, як в чотирьох областях України стартував пілотний проект реформи охорони здоров'я.


Минув рік відтоді, як в чотирьох областях України стартував пілотний проект реформи охорони здоров'я. Тоді чиновники гучно оголосили старт цієїпрограми, проголосивши її єдиним можливим варіантом реанімації медицини.

Експеримент передбачав створення до кінця 2014 року 4 рівнів наданнямедичної допомоги – первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної(високоспеціалізованої) та екстреної. А вже з 2015 року, врахувавшиотримані результати, реформу охорони здоров’я за таким самим принципом чинна влада планує розпочати на всій території України. Тільки от щойно розпочавши реформу, під її прикриттям розпочалися масовізакриття медзакладів. Тоді у Міністерстві охорони здоров’я пояснювали, щонібито завдяки таким заходам бюджетні кошти не будуть «розпорошуватися», а навпаки - направлятимуться навирішення конкретних проблем. Тількиот на ділі виявилося, що проблем за рік, що минув, не те, що не поменшало, астало значно більше. І, в першу чергу, саме з фінансуванням.

Так, в рамках експерименту Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькійобластям та Києву були виділені у вигляді субвенцій додаткові кошти назакупівлю машин швидкої допомоги та обладнання для лікарень. Проте, згіднонещодавно оприлюдненого звіту Рахункової палати України виявилося, що жодноїкопійки зі 138 мільйонів гривень регіони не освоїли. І причина не в тому, щомедичні заклади зазначений областей не потребують оновлення обладнання, навпаки– нині 80% медтехніки в державних лікарнях України фактично непридатні длявикористання. Справжня причина полягає у тому, що додаткове фінансування існуєлише на папері і, скоріше за все, вже давно «освоєне» високопосадовцями. А томуніяка нова техніка лікарням «не світить».  

Не краща ситуація склалася у лікарнях Харківщини. Там вже півроку, якпростоює без діла рентгенівське обладнання вартістю 8,2 мільйони гривень, якеминулоріч було закуплене за кошти субвенції. Чому? Тому що постачальникобладнання не провів пусконалагоджувальних робіт, а місцева влада цієюпроблемою навіть не переймається. Тільки от через її недбальство понад 10 тисячхворих не мали можливості пройти вкрай необхідне для них рентген-обстеження.

Якщо ж врахувати ще й те, що в першому півріччі2012 року Міністерство охорони здоров’я недоотримало з держбюджету 374 мільйонигривень, стає зрозумілим, що обіцяна чинною владою «реанімація медицини» будездійснена хіба що після її клінічної смерті. І саме над цим нині активнопрацюють урядовці. Прямим свідченням того, що в них це виходить, є статистикаіз найуразливішої сфери медицини – акушерства. Так, за останній рік малюковасмертність різко почала зростати. Зокрема, у «експериментальних» областях: уВінницькій – на 10%, у Донецькій – на 25%. Тому жодні експерименти не покращатьстан української медицини доти, доки влада не перестане її обкрадати.
Останні записи