Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2012, 17:15

Влада риє боргову яму для українців?

Міністр юстиції України (2014-2019)

Чим гірше – тим краще.


Чим гірше – тим краще. Схоже, що саме цяфраза є девізом чинного прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який навітьвідверто негативні тенденції економіки намагається потрактувати, як позитивні. Так,цього тижня на черговому засіданні Кабміну урядовець заявив, що загальмуваннятемпів зростання ВВП у січні-серпні 2012 у порівнянні з тим же періодом в 2011році до 1,5% - це гарний результат. Свої слова прем’єр пояснив тим, що нині склаласядосить несприятлива зовнішня та внутрішня економічна ситуації, а тому, на йогодумку, принаймні якійсь показник зросту ВВП вже є значним плюсом. А от всюпровину за такий стан речей, за гарною традицією, урядовець повісив на «папєрєдників».

Проте, давайте розберемося, що жвідбувається з економікою України останні два роки – вже за часів нинішньоївлади.

Так, згідно цьогорічних висновківРахункової палати України в 2012 році державний борг України на 91% гасився зарахунок нових запозичень. Решту 9% чинна влада покривала, виставляючи наприватизацію державне майно. А точніше кажучи – розпродавши все, що можна було,за символічні копійки у порівнянні з реальною ринковою ціною. Такі дії інакше,як заганянням країни у боргову яму назвати не можна. Не кажучи вже про те, щовиплата старого боргу за рахунок взяття нових позик лише збільшує дірку удержбюджеті через відсотки, під які позичаються кошти.

Прямий наслідок таких дій – знецінення гривні,яке вже починають відчувати на власному гаманці українці. Адже, лише за рік ставкадохідності облігацій внутрішньої державної позики у гривнях збільшилася на 5пунктів. Фактично це найправдивіше оцінка довіри до національної валюти: всірозуміють, що гривня знецінюється, а тому держава змушена сплачувати великівідсотки за позику.
Не краща ситуація і з надходженням доходівдо держбюджету. Зокрема, за перше півріччя 2012 року бюджет країни недоотримавблизько 7% планових надходжень. Це дійсно значна цифра, якщо врахувати, що укризовому 2009 році так званий «недобір» становив лише 1%, тобто – у сім разівменше. З цього приводу можна зробити лише один висновок – задекларованіурядовцями цьогорічні доходи були штучно завищеними, так би мовити – для «окозамилювання».А от постраждали від недоотриманих коштів «за дивним збігом обставин» саме тідержавні програми, які мають загальнонаціональне значення. Так, автоматичноурізався бюджет медицини, не вистачило грошей на забезпечення житломчорнобильців та так і не розпочалося будівництво очисних споруд на Дніпрі. Приміром,Міністерство охорони здоров’я недоотримало 374 мільйони гривень.

Натомість, найкорупційніша стаття витратцьогорічного бюджету – вартість підготовки й проведення ЄВРО-2012 – продовжує зростатий через кілька місяців після фіналу футбольного чемпіонату. Відсьогодні ЕВРО вжевкотре здорожчав, цього разу - на 220 мільйонів доларів. Насправді ця сумасуттєво б покращила ситуацію з недоотриманням дохідної частини держбюджету. Протетаке спрямування коштів радикально суперечило б логіці розподілу бюджету, якоюкерується чинна влада: спочатку собі і тільки потім людям.
До чого призведуть всі вище зазначеніпоказники наприкінці року? Варіанти два: або влада вигадає черговий податок дляпідприємців, за рахунок якого й наповнить казну, або деякі соціальні програми длянаселення так і залишаться на папері.
Останні записи