Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.09.2012, 17:07

Для дерибану земель вже все готове! Дякувати – владі

Міністр юстиції України (2014-2019)

Близько трьох місяців залишилося до відкриття ринку земель – їхній вільний продаж стане можливим вже з січня 2013 року.


Близько трьох місяців залишилося до відкриття ринкуземель – їхній вільний продаж стане можливим вже з січня 2013 року. Попри те,що всі строки щодо упорядкування даного питання вже фактично вичерпані, схожена те, що чинна влада активно робить вигляд нібито про нього забула. Причинатакої тенденції  очевидна – відкриттяринку земель – скандальне питання, яке не лише не додасть рейтингу провладнійпартії на парламентських виборах, а навпаки суттєво його знизить. Саме томунині в інформаційному просторі довкола даної теми – штучно створений вакуум. Алезамість того, щоб принаймні розпочинати процеси впорядкування земельногопитання, влада займається виключно розбазарюванням бюджетних коштів,передбачених на проведення земельної реформи.

Зокрема, вартий уваги нещодавній законопроект авторстваКабміну про внесення змін до цьогорічного Держбюджету. Урядовці пропонуютьзмінити цільове призначення 237 мільйонів гривень, передбачених на розвитокпрограми «Проведення земельної реформи», та фактично витратити їх на заробітну платупрацівників Держзему. Що спричинило таку різку необхідність – у документі несказано. Але, якщо скористатися банальною логікою, єдина можлива причина такогожонглювання коштами – підготовка до масштабного продажу земель, коли об’єми документообігузначно перевищуватимуть можливості працівників Держзему. Саме тому урядовці йвирішили готувати сани з літа – щоб не створювати зайвих затримок та непривертати зайву увагу громадськості.

А до «сірого» розпродажу українських земель дійсно вжевсе готове. Так, лише на початку цього місяця провладна більшість прийнялазакон, згідно якого з січня 2013 року, тобто з першого дня вільного продажуземель, почне функціонувати Державний земельний банк. Безпосередньо цяструктура й буде основною ланкою, через яку проводитимуться земельні махінації.Адже зембанк отримає у статутний капітал  землю сільгосппризначення державної власності таматиме можливість її продавати чи купувати. Більше того, на думку урядовців, Земельнийбанк в Україні повинен працювати на принципах самоокупності та самофінансуванняза рахунок ринкових операцій із землею. А значить це одне – під прикриттям«самофінансування» банк продаватиме землю направо і наліво, а точніше – своїмта за безцінок.
Підсумувавши два вище наведені факти, стає зрозумілим, щоіз січня наступного року почнеться не вільний продаж земель, а їхній вільнийдерибан. Завдяки зусиллям чинної влади юридична платформа для цього процесу вжецілком готова. Натомість реальний стан справ у сільськогосподарському секторідержави, який збираються відкрити для продажу, кращим так і не став.

Зокрема, станом на сьогодні, процес відмирання сіл продовжуєзростати у геометричній прогресії. Через відсутність будь-яких перспектив таелементарної соціальної інфраструктури молодь масово виїжджає до міст. Якнаслідок – в Україні вже налічується 8000 сіл, що втратили можливістьсамовідтворення населення, а простіше кажучи, вимирають. Так, якщо у 2001 -2010 роках щорічно з обліку знімалося по 20 населених пунктів, то сьогодні 14 %сіл налічують не більше 50 жителів, 90% з яких – пенсіонери. Більше того, близько75% селян – безробітні та фактично ледве виживають.

За таких обставин  цілкомзрозуміло, що за першої можливості селяни продадуть власні городи за безцінок упорівнянні із реальною ринковою ціною української землі, яка станом на сьогодністановить близько 40 тисяч гривень за гектар. Саме цього й чекає чинна влада,щоби скупити землю за копійки. Саме з цієї причини і не проводить жодних реформдля реанімації українського села. Інакше так просто селяни із своєю землею нерозстануться.

Україна ще не готова до зняття мораторію накупівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Він не може бутизнятий доти, доки не буде проведена загальнодержавна інвентаризація земель,переглянута їхня нормативна грошова оцінка, а також затвердженазагальнодержавна програма соціально-економічного, екологічного і культурногорозвитку сільських місцевостей. Часу для здійснення всього цього чинна владамала досить. Але віз і досі там виключно з тієї причини, що це їй вигідно.
Останні записи