Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2021, 14:22

Зимові канікули: що варто зробити у цей період дітям?

Почесний консул Латвійської Республіки в Україні, засновниця школи Ukrainian Global School, психолог та арт-терапевт

Вже наприкінці грудня для українських школярів розпочнуться зимові канікули, які триватимуть трохи більше ніж два тижні.

Як довго триватимуть канікули?

Зимові канікули в Києві вже розпочалися, від суботи, 25 грудня 2021 року, до неділі, 9 січня 2022 року включно. З 10 січня в столиці, як і в усій Україні, має розпочатися навчання в школах.

Натомість у Харкові зимові канікули розпочнуться пізніше — лише з четверга, 30 грудня. Однак до цього харківські школярі матимуть три вихідних у зв’язку із католицьким Різдвом (25−27 грудня). Відкласти зимові канікули у Харкові вирішили через те, що осінні канікули в місті тривали занадто довго зв’язку з епідеміологічною ситуацією.

Графік та дати зимових канікул вирізняються в залежності від поточної ситуації з коронавірусом. 

Правила проведення новорічних зимових канікул

Загалом, основні правила проведення Новорічних канікул – це позитивний настрій і активність, рух і свіже повітря. Наші діти є прекрасним стимулом для того, щоб більше бувати на природі, грати і веселитися: адже ми завжди зайняті роботою, і відкладаємо спілкування з ними «на потім».

Найчастіше діти проводять час за комп’ютерними іграми або переглядом телевізора, а дорослі майже не намагаються відірвати їх від цього заняття – адже так вони менше відволікають від справ. Однак потім виникають проблеми: зі здоров’ям, навчанням, поведінкою і ще в багатьох сферах.

Так що використовуйте канікули по максимуму, щоб взяти участь в іграх, разом з дітьми бігати, сміятися, валятися в снігу. Можна навіть влаштувати конкурс зі швидкого ліплення сніговиків, і привернути до цього не тільки своїх дітей, але і їхніх друзів, бажано разом з їхніми батьками. Такі Новорічні канікули не тільки допоможуть вам зблизитися, але й подарують прекрасний заряд бадьорості та енергії на кілька місяців вперед

Як розважити своїх дітей під час канікул?

Позбутись зайвих речей.

Усі ми любимо починати рік з «чистого листа». В Італії, наприклад, є традиція на Новий рік викидати зайві речі у вікно. Робити у нас так не варто, але перебрати речі з яких дитина виросла, непотрібні іграшки чи канцтовари було б непогано. Дитині важливо навчитись легко прощатись з непотребом та не засмічувати свою кімнату.

Свіже повітря взимку теж важливе.

Не забувайте гуляти на вулиці. Дітям потрібне свіже повітря та активно проводити час: грайтесь у сніжки, зліпіть сніговика чи просто полюбуйтесь природою, не забувши про санчата.

Розслабитися емоційно, психологічно й фізично можна на свіжому повітрі, серед природи. Тож пропонуємо піти разом з дітьми в найближчий парк або ліс. Тільки не забудьте взяти з собою санки та лижі, аби повністю насолодитися зимовими розвагами.

Можете також запропонувати дитині побудувати фортецю з льодових цеглинок, заготовлених вдома (наприклад, в баночках з-під йогуртів). Аби малюкам було цікавіше використовувати такий «будівельний матеріал» можна зробити цеглинки кольоровими (додавши у воду харчову фарбу або звичайну — для малювання).

А ще цікавими для малюків будуть конкурси на найвищого/найстрункішого/найсмішнішого сніговика. Якщо ж ліплення сніговиків вже не викликає у дитини інтересу, можна зробити казкових героїв зі снігу. Не варто обмежуватися добре знайомими персонажами, дайте дитині можливість пофантазувати й вигадати щось нове.

Крім того, на природі можна грати в сніжки, у веселі зимові ігри, та й просто борсатися в снігу. Заряд гарного настрою та приплив енергії гарантовано. До речі, вирушаючи на прогулянку, не забудьте взяти з собою фото- та відеокамеру, аби зберегти найкращі моменти відпочинку.

Не забувайте про творчість.

Вона потрібна всім. Взимку свою творчу енергію дітки можуть вкласти у зимову годівницю для птахів чи новорічні і ялинкові прикраси.

Трішки треба й повчитись.

Аби дітям було легше адаптуватися після новорічних свят, потрібно не забувати про навчання, але я зараз зовсім не про те, аби сидіти та зубрити разом із книжкою. Навчання має бути в насолоду, у формі цікавої інтерактивної гри. 

Наприклад:

- Напишіть листа до Діда Мороза англійською, вивчивши водночас 10 нових слів.

- Придумайте математичні задачки на прикладі отриманих подарунків, щоб дитина вчилась мислити, а не сухо розв’язувати.

- Спробуйте всією сім‘єю переглянути новорічний мультфільм чи фільм англійською із субтитрами.

- Напишіть назви на стікерах продуктів англійською або іншою мовою, готуючи спільно новорічні смаколики.

- Спробуйте поцікавитись історичними цікавими моментами у зимовий період в Україні чи у будь-якій іншій країні.

Окрім цього, перед канікулами, для того, аби діти були більш організованими та відповідальними, вони можуть самі скласти список своїх планів на зимовий вільний час.

Останні записи