Сьогодні цей інструмент використовують зазвичай країни, які переживають процес становлення. Для цього визначаються пріоритетні галузі для держави, або ті, які через світові економічні процеси потребують підтримки.  Податкові стимули можуть бути у вигляді створення вільних економічних зон, запровадження податкових канікул, спрощення процедур сплати податків, податкові пільги на інвестиції або на ввезення устаткування. 

Головна мета – зробити сплату податків простою та необтяжливою процедурою, і водночас дати можливість нарощувати виробничий потенціал.

Загалом податкове стимулювання – це дієвий спосіб зберегти оборотні кошти, особливо на початку господарської діяльності та залучити інвестиції, який використовують сьогодні й в Україні.

Ми звикли, що нашу країну називають «аграрною державою». Станом на 20 грудня з початку 2021/2022 маркетингового року Україна експортувала 29 373 тис. тонн зернових культур, що на 5 276 тис. тонн більше ніж за аналогічний період минулого маркетингового року. Загалом виглядає добре, але ми вивезли сировину, а не продукт з доданою вартістю. 

Саме тому цього року парламентом були прийняті ряд законопроектів, які направлені на стимулювання розвитку промисловості та інформаційних технологій. 

В 2022 рік ми вступаємо з новими стимулами для розвитку бізнесу. 

 Індустріальні парки. Для них Верховна Рада встановила наступні податкові пільги:

звільнення від оподаткування податком на додану вартість імпорту нового устаткування;

звільнення від податку на прибуток протягом 10 років учасників індустріальних парків а умови виконання ряду встановлених умов;

надання права органам місцевого самоврядування встановлювати пільгові ставки податку на нерухомість і плати за землю.

Підсумовуючи 2021 рік, експерти дійшли до висновку, що  український IT-сектор зріс на 36% порівняно з минулим, сягнувши позначки $6,8 млрд експорту комп’ютерних послуг. В 2020 році він становив $5 млрд 2020-го. Очевидно, що з державною підтримкою галузь може  розвиватись набагато швидше. Податковий режим «Дія Сіті» створює спецумови оподаткування, які зменшують податкове навантаження та дають можливість обирати зручні механізми.

Не податковий, але фінансовий стимул запрацював з 1 січня 2022 року. Програма «Рука допомоги» пропонує безробітнім та малозабезпеченим безвідсотковий кредит на три роки для оплати обладнання і матеріалів, необхідних для заснування власної справи.