Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2023, 10:33

Соціально-економічні наслідки гендерної корупції: у фокусі – жінки

Дослідниця е-демократії та е-врядування в Україні, активістка OpenUp Ukraine

Про те, як сексторція ("сексуальне домагання") відштовхує жінок будувати успішну кар’єру.

Проблема 

Існує не так багато інформації про вплив сексторції, хоча вплив сексуального насильства взагалі є широко вивченим. У багатьох дослідженнях фокус на жінках, тому що вони найчастіше страждають від цього. Сексторція як різновид гендерної корупції поглиблює нерівність між жінками та чоловіками. Це послаблює можливості жінок користуватися такими ресурсами як гроші і час, брати участь у політичних процесах у громаді чи на вищих рівнях.

Життя після сексторції

Експерти стверджують, що сексторція глибоко впливає на багато аспектів життя потерпілих, крім фізичних та психологічних, значними є економічні та соціальні наслідки для тих, хто це пережив. Сюди можна віднести зниження продуктивності на роботі, відмову навчатися, уникнення жертвами місць, де вони можуть зіткнутися з більшим ризиком зловживань. Жертви сексуальних домагань часто відчувають неприйняття, приниження, ізоляцію та звинувачення. “Тавро ганьби” призводить до дискримінації. Цей негативний вплив на життя потерпілого може бути настільки ж згубний, як і саме зловживання. У деяких випадках гласність про скоєне сексуальне насильство швидше призводить до покарання потерпілого, ніж винного. Наприклад, у Південному Судані жертву можуть звинуватити у перелюбі. Такий злочин карається штрафом, якщо жінка не зможе надати принаймні чотирьох свідків для доведення злочину в суді. Якщо постраждалі були одруженими, то вони можуть почати зазнавати насилля від своїх чоловіків або ті можуть їх кинути. Як наслідок, одинокі жінки поспішають вступити у шлюби, які часто перетворюються на принизливі стосунки.

“Винні” жертви

Сексторція у школах також дуже негативно впливає на майбутні економічні можливості постраждалих. Деякі дівчата пропускають уроки, щоб уникнути насилля. Інші – вагітніють через сексторцію, а це кардинально впливає на їх економічні перспективи. Зловживання знижують продуктивність та навчання, що може знизити шанси тих, хто постраждав перейти до вищих рівні освіти. Неповнолітні жертви часто кидають навчання ще й тому, що їхні однолітки і навіть викладачі знущаються над ними. Жертви сексуального насильства сприймаються як “винні” і зазнають соціального відторгнення та ізоляція. Ці ідеї можуть бути настільки вбудовані суспільство, що жертви також часто звинувачують у цьому себе. Це заважає їм шукати підтримку, отримувати медичну допомогу або жити без страху і сорому. Для багатьох тих, хто постраждав від сексуального насилля притягнення винного до відповідальності не вартує тих важких соціальних, психологічних та економічні втрат. У результаті цього багато жертв сексуального насильства воліють мовчати через страх перед суспільством.

Відмова від фінансового успіху

Одне з основних джерел економічних втрат стосується втрати професійних можливостей, які можуть варіюється від зниження продуктивності на роботі до втрати роботи або просування по службі. Сексуальне домагання також, як відомо, відштовхує жінок шукати високооплачувану роботу та будувати успішну кар’єру. Це може сприяти значному розриву у розмірі заробітної плати чоловіків і жінок, що впливає на економічний стан жінок та їх безпеку. Особи, які скаржаться, іноді сприймаються як «заскладні» для роботи працівники. Це шкодить їхній репутації. Вони можуть також втрачати рекомендації щодо майбутніх можливостей, особливо якщо їх керівник і є кривдником. 

Публікація є вижимкою зі Звіту від Transparency International, Breaking the Silence around Sextortion: The Links between Power, Sex and Corruption.

Останні записи