Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.12.2011, 16:58

Як не платити за незаконну податкову перевірку (історія з практики)

Директор юридичної консалтингової компанії "САЛЕКС", доктор філософії у галузі права

Ця історія могла не трапитись, якби кілька років тому начальником податкової в одному із районів Київської області не призначили 25 –річного «мажора». Звичайно, ж за високі моральні та професійні якості, а Ви що подумали. Не встигло чорнило висохнути на

Цяісторія могла не трапитись, якби кілька років тому начальником податкової водному із районів Київської області не призначили 25 –річного  «мажора». Звичайно, ж за високі моральні та професійні якості, а Ви що подумали. Невстигло чорнило висохнути на наказі, як новоспечений начальник став «відбивати»виявлене йому довіря.  

Заіронією долі у володіннях нашого героя знаходилось ТОВ « Кровосос ів геть».Підприємство справно платило податки, пережило не одну перевірку податкової, навітьотримувало відшкодування  ПДВ із бюджету.Ех, то були славні часи. 

Одногочудового весняного дня на підприємство прийшла перевірка податкової. А дальшекласика жанру.

Перевіркапроводилась в два етапи. За результатами перевірки всупереч вимогамзаконодавства товариству не було надано належним чином оформленого  примірника акту, чим позбавлено його можливостінадання заперечень. Працівники податкової також не надали для ознайомлення актупро відмову від підписання акту перевірки. Настав час оформлення податковогоповідомлення - рішення.

Напередодніотримання листа від податкової, у якому начебто містилися рішення-повідомлення, директора ТОВ « Кровосос ів геть» запросив назустріч начальник податкової. Зустріч відбулася в одному із кафе славного містаКиєва. На зустрічі він пропонував замінити акт перевірки на меншу суму завинагороду. Після цього начальник податк о вої  призначивще одну зустріч директору, на якій запропонував замінити акт за грошову винагородуу сумі 5000 доларів США, мовляв, « Т ы виноват уж тем, чтохочется мне кушать» . Незговірливий та наївний директорстояв на своєму. Отож, згодом податкова направила ТОВ « Кровосос ів геть» одразу першуподаткову вимогу, а потім і  другу.

            У відповідь підприємство направилоскаргу на протиправні дії подат к ової до відділу по боротьбі з корупцією в органах державної податковоїслужби. Інформація, викладена в скарзі, підтвердилась тому матеріали перевірки булинаправлені до прокуратури Київської області, за результатами перевірки якої до«не мажорного» заступника «мажорного» начальника податкової було застосованодогану.

            В обмін на відмову від оскарженнядій податкової в різні органи ТОВ «» змушене було написати податковій листа пронібито втрату оригіналів податкових повідомлень –рішень, щоб отримати їх копіїдля судового оскарження. Так склалось історично, що в 2010 році легше булопобачити вдома на кухні кенгуру, чим виграти суд в податкової. Неформальнавказівка суддям вирішувати спори із державою на користь неньки України вокремих регіонах ще й досі діє.

            Пройшовши всі кола владних горнил,власники ТОВ « Кровосос ів геть» постали перед дилемою: заплатити державі 5 млн. грн., закритибізнес, залишивши при цьому близько 40 працівників без засобів до існування врозпалі кризи чи принципово не платити за результати незаконної перевіркиподаткової.  Настав зірковий час для власників ТОВ « Кровосіс ів геть»  - час ліквідації підприємства «за один день». Тут не потрібен  витягпро банкрутство. Відбулась вона шляхом відступлення новому власнику 100% часток в праві на товариство.З так званими корпоративними правами відступились всі податкові борги. Одразуобмовимось, що нового власника проблеми підприємства не бентежили. В якостіноворічного подарунка діючій владі під час державної перереєстрації учасниківпідприємства була й змінена його юридична адреса на славне м. Донецьк.

Ви запитаєте, як йдуть справи у колишніх власників ТОВ « Кровосіс ів геть». Вонизареєстрували нове товариство в іншому місці, де адекватне податковеначальство, а трудовий колектив із 40 працівників зберіг свої робочі місця.

           Передрук матеріалу дозволенj виключно із посиланням насайт юридичної консалтингової компанії «Салекс» http://salex-lcc.com.ua/index.php/features-4/menu-types-2/vytyag-bankrutstvo

 

Останні записи