Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.10.2011, 10:08

Маржинальна революція переноситься

Директор юридичної консалтингової компанії "САЛЕКС", доктор філософії у галузі права

Для сучасного етапу розвитку фондового ринку характерне впровадження нових технологій біржової торгівлі. Так, у 2009 році «Українська біржа впровадила інтернет-трейдинг для фізичних осіб, у 2010 була запроваджена торгівля деривативами, що дозволило чималій

Для сучасного етапу розвитку фондового ринку характерневпровадження нових технологій біржової торгівлі. Так, у 2009 році «Українськабіржа впровадила інтернет-трейдинг для фізичних осіб, у 2010 була запровадженаторгівля деривативами, що дозволило чималій кількості підприємливих людейзаробити собі  на «булочку з ікорочкою».Для повноцінного становлення біржової торгівлі необхідно ще запуститимаржинальну торгівлю цінними паперами. Якщо не вдаватись у високі фінансовіматерії, то головна суть маржинальної торгівлі полягає в тому, що інвестори використовують «кредитне плече» для придбання цінних паперів. При цьому дебіторська заборгованість як така не виникає. Наприклад,маючи 5 тис. грн. індивідуальний інвестор зможе придбавати цінні папери на 10-20тис. грн. Для порівняння зазначимо, що в США та Західній Європі аналогічнийінститут з’явився ще на початку ХХ ст. В Україні навіть за відсутності правових актів щодо маржинальної торгівлі торговціцінними паперами надають клієнтам відповідні послуги.

Оскільки спасіння потопаючих - справарук самих потопаючих, представники фондових бірж та торговців цінними паперами вирішилисамотужки розробили відповідну «нормативку» у вигляді ПроектуПоложення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР)«Про здійснення діяльності торговця цінними паперами при укладанні договорів звикористанням грошових коштів та/або цінних паперів, наданих торговцем у позикуклієнту», що був розміщений на сайті НКЦПФР. Ним пропонувалось врегулюватиздійснення діяльності торговця цінними паперами при укладанні договорів  купівлі-продажу цінних паперів на підставіразових замовлень клієнтів, розрахунок за якими здійснюється торговцем звикористанням грошових коштів або цінних паперів, наданих торговцем у позикуклієнту на підставі відповідного договору.

З метою доопрацювання Проекту Положення 23 червня 2011 рокувідбулось спільне засідання Експертної ради Асоціації «Фондове Партнерство» таробочої групи Консультаційно-експертної ради (КЕР) при НКЦПФР, в якому бравучасть « Вашпокорн ый слуга». Після довгих дискусій між фінансистами та правниками все-таки було досягнутоконсенсусу, внаслідок чого з’явився Проект «Положення про здійснення діяльностіторговця цінними паперами при маржинальній торгівлі», згодом без зауваженьсхвалений КЕР  НКЦПФР.

По-суті, правове підгрунтя мажинальної торгівлі цінними паперами було закладено.  Для повного ефекту маржинальної революції невистачало лише залпу крейсера «Аврори» у вигляді затвердження проекту НКЦПФР.Та, враховуючи кризові явища на міжнародних фондових ринках, у НКЦПФР навідміну від інших органів влади вистачає здорового глузду, щоб зважено підійтидо реформування фондового ринку. Досить з нас всяких політичних іпенсійних  і тому подібних реформ.

Перепечатка данного материаларазрешена исключительно со ссылкой на сайт  ю ридической консалтинговойкомпании «САЛЕКС»   http :// salex - lcc . com . ua / index . php / features -4/ module - positions -2

 

Останні записи