Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2011, 09:53

Венчурний ІСІ - феномен спільного інвестування чи правова фікція

Директор юридичної консалтингової компанії "САЛЕКС", доктор філософії у галузі права

Прийняття Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» N2299-III від 15.03.01. виявилось важливим кроком на шляху розвитку вітчизняної індустрії спільного інвестування. Воно наблизило українське законода


Прийняття Закону України« Про інститути спільного інвестування (пайові такорпоративні інвестиційні фонди)» N2299-III від 15.03.01. виявилось важливим кроком на шляху розвитку вітчизняноїіндустрії спільного інвестування. Воно наблизило українське законодавства достандартів цивілізованих країн. Однією з новел Закону стало впровадження венчурних ІСІ. Так, відповідно до ст.4вищевказаного Закону недиверсифікований ІСІ закритого типу, який здійснюєвиключно приватне (закрите) розміщення цінних паперів ІСІ серед юридичних осібта фізичних осіб, є венчурним фондом.

Як зазначаається на сайтіУАЇБ: «Ідея поєднати можливість управління… юніт-трастами (у нас – ПІФ) зуправлінням венчурним фондами народилась під час підготовки закону до другогочитання і виявилась плідною, оскільки відповідала специфічній задачіоптимізації фінансових потоків, легалізації та ефективному використаннювивезених за кордон коштів за рахунок створення відповідного податковогосередовища».

Натомість, за визначеннням EVCA, венчурний капітал є пайовим капіталом, що надається професійнимикомпаніями, котрі інвестують та спільно керують стартовими, що розвиваються абоприватними компаніями, які трансформують та демонструють потенціал дляпомітного зростання. Всвіті існує чимало визначень венчурного інвестування, більшість з якихвідображають його головне завдання – сприяння розвитку підприємництва в обмінна частку в бізнесі або інші правові гарантії.

Відповідно до ст.45 Закону України «Про авторськеправо і суміжні права» від  23.12.93. N3792-XIIодним із способів  управління майновимиправами суб'єктів авторського права і суміжних прав є управління ними черезорганізацію колективного управління, які створюються суб'єктами авторськогоправа і (або) суміжних прав та мають статус юридичної особи згідно із законом. Такі організації діють на основістатутів, і в межах повноважень, одержаних від суб'єктів авторського права і(або) суміжних прав. Однак організації колективного  управління  не мають  права займатися  комерційною діяльністю  чи  використовувати  будь-яким способом  об'єкти авторського  права і (або)суміжних прав, доручених  їм  для управління.  Для комерційної діяльності підійде реєстрація тов. Вказане обмеження додає актуальностіпоширенню діяльності ІСІ на сферу інтелектуальної власності.          

Позитивнимкроком на шляху розвитку сфери спільного інвестування стало прийняття змін доЗакону України «Про ІСІ», які дозволили фізичним особам бути учасниками венчурних ІСІ. Щоправда, фізична особаможе бути учасником венчурного фонду виключно за умови придбання цінних паперівтакого фонду на суму не менше ніж 1500 мінімальних заробітних плат. (ч.17ст.4). В даному випадку участь в ІСІ ставиться в залежність від суми придбанихособою цінних паперів. Разом з тим розроблена вітчизняним законодавцем модель венчурногоІСІ, незважаючи на сприятливийподатковий режим і обмежену відповідальність учасників КУА, в ціломунеефективна для цілей венчурного, в тому числі інноваційного, інвестування всилу наступних причин:

        - «зарегульованість»діяльності КУА та ІСІ (звітність, фінансовий моніторинг, ліцензійні умови).Так,  КУА подає до Комісії місячну, квартальну та річну інформацію  у  встановлені законодавством терміни,відображає зміни в діяльності на виконання ліценційних умов з управлінняактивами інституційних інвесторів;

         - громіздка структурасуб’єктів управління ІСІ (зберігач, незалежний оцінювач майна, торговці ціннимипаперами, депозитарій тощо). У зв’язку із специфікою своєї діяльності ввказанісубєкти, зазвичай, не спеціалізуються на інноваційній сфері. Крім того, участьвеликої кількості осіб в інвестуванні вимагає посилення режиму комерційноїтаємниці, пов’язаної з об’єктами інвестування;

- порівняно високі затрати на управлінняІСІ. Зокрема,  витрати  (крім винагороди і премії КУА, податків,інших обов'язкових платежів, передбачених чинним законодавством) не повинні перевищувати 5 відсотківсередньорічної вартості чистих активів ІСІ протягом фінансового року.  Розмір  винагороди  КУА венчурного фонду,розрахованої у співвідношенні до вартості чистих активів  ІСІ не може  перевищувати 10 відсотківсередньорічної вартості  чистих активівпротягом фінансового року. Розмір винагороди КУА венчурного фонду, розрахованої у співвідношенні до приросту вартості  чистих активів,  не може перевищувати 15 відсотків цьогоприросту за результатами діяльності за звітний рік;

            - відсутність чітких іпрозорих механізмів контролю за діяльністю КУА з боку учасників (акціонерів)ІСІ. Наприклад, створення наглядової ради ПІФ, можливість розпорядженнябанківськими та рахунками в цінних паперах ПІФ для венчурних інвесторів не можевважатись достатнім рівнем контролю.

           - порівняно високий«порігвходження». Зокрема,  мінімальний розмірактивів ІСІ має становити 1250 мінімальних заробітних плат. Зрозуміло, що длявеликих інвесторів ця сума є незначною. Світовий досвід венчурного інвестуваннясвідчить, що чимала частина інноваційних проектів реалізовувалась малимикомпаніями з незначним капіталом. Невеликі компанії є чи не головним об’єктомвенчурного інвестування. Саме завдяки їм були створені мікропроцесор,персональний комп’ютер тощо. Яскравий приклад тому компанія   Facebook;

      - недосконалість існуючоїметодики оцінки  активів ІСІ.Законодавство, що регламентує особливості розрахунку вартості чистих активівІСІ взагалі не згадує про об’єкти інтелектуальної власності. Натомість тутповинна бути розроблена особлива модель оцінки об’єктів інтелектуальної власності. Неможливо не погодитися з тим, щоцінність вкладень венчурного фонду визначається «майбутніми очікуваннями тогоприбутку, який фонд отримає «на виході». Тому для даного фонду потрібніособливі методи оцінки активів.

- незначний період первинного розміщенняцінних паперів до досягнення ІСІ нормативу діяльності, адже для повногозакриття венчурного фонду потрібно зібрати необхідні кошти. Лише після цьоговідбувається робота з пошуку і входження в інвестовану компанію.

Найпривабливiшими сферами венчурного iнвестуванняв Укрaїніє будiвництво,переробка сiльгосппродукцiї, харчова промисловiсть,роздрiбна торгiвля,в той час, як у країнах ЄС iв США - це iнвестицiї в iнновацiї. Венчурнфонди в Укpaїнвикористовуються для оптимiзацiї управлsння активами фiнансово-промислових холдингiв та зниження податковогонавантаження, тодiяк венчурне iнвестування (або iнвестування ризикового капiталу) у світі залишається одним iз найважливiших джерел капiталу для компанiй, швидкий piст та розвиток яких постiйно потребуєдодаткових зовнiшнiх iнвестицiй (як правило, це пiдприємствамалого та середнього бiзнесу).

Незалежно від галузі економіки переважнабільшість вітчизняних венчурних ІСІ виконує дві стратегічні функції: збереженняактивів та оптимізацію оподаткування. Первинно ІСІ – «зберігач активів»консолідує різноманітні активи у своєму складі. Згодом відбувається процесреструктуризації активів з метою оптимізації управлінської структури. В своючергу діяльність «ІСІ–оптимізаторів оподаткування» обумовлена сприятливимрежимом оподаткування операцій зі спільного інвестування. 

Таким чином, вітчизняні венчурні ІСІ вкласичному розумінні цього слова далекі від таких, оскільки виступаютьпереважно механізмом оптимізації оподаткування. У зв’язку з цим актуальним єстворення якісно нової моделі  венчурного ІСІ, що дозволить Україні вирішити проблемисоціально-економічного розвитку, "підняти" вітчизняну науку, залучитиінвестиції. Законодавчим підгрунтям для цього має стати чинне законодавство заумови внесення до нього концептуально нових змін. Певні зміни запропоновано вновій редакції Закону України «Про ІСІ», але це буде предметом окремої статті.До того часу в силу різних причин переважна більшість інноваційних проектів вУкраїні буде продовжувати здійснюватись за допомогою  венчурних фондів в іноземних юрисдикціях.Так, на думку експертів, найбільш підходящою для реєстрації венчурного фондуформою є англо-американська Limited Partnership ( LP , обмежене партнерство, командитне товариство) абоеквівалента їй форма в інших юрисдикціях, в тому числі в континентальнійЄвропі.   Одна з основних причин реєстрації за кордоном значної кількості фондівпрямих і венчурних інвестицій - наявність вже готової та добре відпрацьованоїюридичної конструкції, типу LP . Інша причина полягає вуникненні подвійного оподаткування доходів від діяльності венчурного фонду. Разом з тим, наприклад,  законодавство Франції, Великобританії та інших країн досить розвинене для створеннявласних венчурних компаній.  А нам«слабо»?

Передрук цього матеріалудозволений виключно із посиланням на сайт Юридичної консалтингової компанії«Салекс» http://salex-lcc.com.ua/index.php/features-4/menu-types-2/vytyag-bankrutstvo

Останні записи