Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.04.2013, 10:35

Штатний юрист чи юридичний аутсорсинг?

Директор юридичної консалтингової компанії "САЛЕКС", доктор філософії у галузі права

На певному етапі розвитку перед власником постає проблема правового супроводу бізнесу. Дехто намагається делегувати функції юриста головному бухгалтеру, секретарю чи іншим працівникам.

На певному етапірозвитку перед власником постає проблема правового супроводу бізнесу. Дехтонамагається делегувати функції юриста головному бухгалтеру, секретарю чи іншимпрацівникам. І це спрацьовує, якщо мова йде про вирішення питань, що непотребують глибоких юридичних знань (написати листа контрагенту, отримативиписку чи витяг з ЄДРПОУ тощо). Яким би грамотним не був головний бухгалтер чиінший працівник, юриста він не замінить.   Отже, можна без юриста, але з ним сонспокійніший і апетит кращий.

Перш за все, потрібно розуміти якої спеціалізації юридичнакомпанія або юрист вам потрібні. Чимало АДВОКАТОВів і юристів можна побачити тільки накожному стовпі на листівках на стовпах і парканах.

Більшість юристів спеціалізуються в конкретній галузі(сфері) права (цивільному, господарському, фінансовому, інвестиційному і т.д.).Велика перевагадля юриста - наявність економічного (фінансового) освіти, а юрист з досвідомведення бізнесу - на вагу золота.

При пошуку юриста на вакансію доситьчасто виникає питання його вартості. Якправило, фірма готова платити штатному юристу від 3 до 5 тис. грн. Ситуаціяускладнюється тим, що висококваліфіковані юристи добре знають собі ціну, і затакі гроші працювати чомусь не дуже хочуть. Зате вчорашні студенти  охоче йдуть на таку зарплатню. Звичайно, можна«виростити» свого юриста та його треба комусь вчити.

В умовах мінливостівітчизняного законодавства та нестабільності економічного середовища економічно обґрунтованим юридичним обслуговуваннямcтає юридичнийаутсорсинг, що дає клієнту право самостійно визначати обсяг тавартість необхідних йому юридичних послуг.

Юридичнийаутсорсинг (юридичне абонетське обслуговування) включає в себе:

- надання усних та письмових консультацій зправових питань господарської діяльності клієнта;

- консультування з питань застосуваннязаконодавства;

супровід корпоративних змін в компанії (змін керівництва,видів діяльності, учасників, адреси тощо);

- юридичну експертизу проектів договорів, якіпропонуються клієнту для підписання;

-  участьу переговорах з партнерами та/або контрагентами клієнта, пов’язаними зукладенням, зміною, виконанням та розірванням договорів;

- проведення правового аналізу діяльностікомпанії (due diligence);

- представництво інтересів клієнта привиникненні спорів з партнерами (контрагентами), органами влади;

- врегулювання конфліктних ситуацій вдосудовому порядку (медіація), складання претензій та відповідей на претензіїтощо;

- представництво інтересів клієнта угосподарських, адміністративних судах та судах загальної юрисдикції;

- надання інших правових послуг.

Переваги юридичного аутсорсингу:

- клієнту не доведеться витрачати свій час івідволікатися від важливих ділових справ, доручивши їх юридичній компанії. Адже час власника бізнесу або керівникакомпанії коштує дорожче за вартість абонетського обслуговування;

- юридичний аутсорсинг зменшує правові тафінансові ризики клієнта;

- клієнт не витрачається на сплату податків і обов'язковихплатежів на заробітну плату штатного юриста та інших витрат (утримання робочогомісця юриста, забезпечення його нормативною базою, спеціалізованою літературою,постійне підвищення кваліфікації: курси, тренінги, оплати соціального пакету таін.);

- юридична компанія не йде у відпустку, в декрет,на пенсію, не звільняється задля кар'єрного зростання;

- спеціалісти юридичної компанії в курсіостанніх законодавчих змін та інформують клієнтів про них;

- передбачена можливість вибору пакету саметих юридичних послуг, які необхідні клієнту. При цьому вартість обслуговуванняпогоджується з клієнтом на зустрічі після детального обговорення всіх аспектівйого діяльності. В багатьох юридичних компаніях існує пакет «Індивідуальний»;

- клієнту гарантується конфіденційність,якість та своєчасність послуг, бо за це юридична компанія відповідає своєюрепутацією.

Слід також зазначити що юридична компанія – неворог штатному юристу. Послуги юридичного аутсорсингу надаються як клієнтам, вяких відсутні штатні юристи, так і тим, в яких вони є, однак для вирішеннянайбільш складних питань необхідно залучення зовнішніх консультантів. 

Р.S. Можливо, Вам пощастить –знайдете сильного юриста, що спеціалізується на правовому супроводі бізнесу.Якщо Вам це удасться, то юридичний аутсорсинг Вам не потрібен.


Перепечатка данного материаларазрешена исключительно со ссылкой на сайт Юридическойконсалтинговой компании «САЛЕКС» http://salex-lcc.com.ua/index.php/features-4/yurydychniy-futsorsyng



Останні записи