Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2011, 21:19

Марш захисників Києва

Прессекретар ВГО "КУПР"

Спільні проблеми об'єднали киян

            Нарешті насталапо-справжньому весняна погода. Чому б не прогулятися під квітневим сонечком? Сьогоднідля багатьох киян випала можливість не просто пройтися весняними київськимивулицями, а й проявити свою громадянську позицію.

            О12-й годині біля Золотих Воріт зібралися представники низки громадськихорганізацій і просто мешканці Києва, щоб взяти участь у марші на захистсоціального та культурного простору міста.

            Організаторамиакції виступили  ГІ «Збережи старий Київ», Громадянська служба «Свідомо»,ГО «Кияни, об’єднуймось!», Національний екологічний центр України, Асоціаціявелосипедистів Києва, Рух добровольців «Простір свободи», Всеукраїнська профспілка«Народна солідарність», ГО «Люстрація», ГІ «Об’єктивна реальність». Середучасників – також активісти ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції», ГО«Блок соціального партнерства Порядок і Достаток», Громадянської кампанії«Форум порятунку Києва, ГО «Я – киянин».

            Учасники маршувисунули вимоги, пов’язані з проблемами столиці останніх років. А їх за рокиправління команди Черновецького накопичилося чимало. Чи не найголовніша з них – незаконна забудова зелених зон таісторичного центру столиці. Організатори заходу вимагають припинити незаконнівирубки зелених зон, негайно відновлювати зелені насадження, котрі булонеправомірно знищено, змінити законодавство, посиливши санкції щодо замовниківнезаконних вирубок. Також вимагається ввести мораторій на нове будівництво вісторичному центрі, законодавчо обмежити існуючі забудови у центрі повисотності до ,негайно зупинити всі будівництва в буферних зонах Софії та Лаври, негайнозвільнити самовільно захоплені представниками окремих конфесій зелені зони таісторичні місця.

            Хаотичнузабудову Києва має припинити прийняття закону, котрий зупинить дію лобістськогозакону «Про регулювання містобудівної діяльності». Причому в розробці новогозакону повинна взяти безпосередню участь громадськість.

            Щобзберегти культурну спадщину, необхідно оприлюднити в наявному стані длявільного доступу всіх громадян України Державний реєстр нерухомих пам'ятокУкраїни і надалі негайно публікувати будь-які зміни до нього, а також ввести мораторійна виселення чи приватизацію музеїв, книжкових магазинів та бібліотек, переглянутирішення про відчуження таких об’єктів за останні 5 років і надати гіднеприміщення Музею історії Києва.

            Щобнаше місто стало чистішим, треба забезпечити всі громадські місця достатньоюкількістю сміттєвих урн і баків для роздільного збору сміття, у тому числі взонах пересування пішоходів (встановити у місті урни через кожні 60–100 метрів,а також біля кожної лавки та забезпечити своєчасне прибирання сміття з них) тапризначити штраф за розкидання сміття.

            Покращитьекологічну і транспортну ситуацію в столиці та зменшить транспортні проблеми створеннявелосипедної інфраструктури європейського рівня як необхідної складовоїпідготовки до Європейської футбольної першості.

            Неоминули увагою й житлово-комунальні проблеми киян. Учасники акції закликають припинитинеобґрунтовані підвищення цін на опалення і транспорт, непрозору приватизаціюта розбазарювання міського бюджету, зокрема на потреби окремих релігійнихорганізацій і покарати чиновників, винних у вказаних злочинах.

            Підтримуючивказані вимоги декілька організацій-учасників маршу додали до них свої. Так,ВГО «Коаліція Учасників Помаранчевої Революції», ГО «Блок соціальногопартнерства Порядок і Достаток», Громадянської кампанії «Форум порятунку Києва,ГО «Кияни, об’єднуймось!», ГО «Я – киянин» вважають, що треба боротися не з наслідкамидіятьності злочинної київської влади, а з причиною вказаних проблем. Шляхрозв’язання ситуації вони вбачають у негайному припиненні повноважень Київськоїміської ради і Київського міського голови Леоніда Черновецького та призначеннідострокових виборів. Тим паче, що підготовчі заходи для проведення референдумувже здійснюються.

            Маршзахисників Києва ще раз довів готовність різнорідних за напрямками діяльностіорганізації та мешканців різних куточків столиці об’єднатися заради спільноїборотьби за достойне майбутнє свого міста, за те щоб кожен з нас міг милуватисякрасою його парків та культурних пам’яток і пишатися тим, що живе у ньому.

 

           


Останні записи