Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2017, 09:37

Мрії про Ryanair: що скаже реальність

Кандидат юридичних наук

Звістка про вихід на вітчизняний ринок найбільшого європейського лоукостера – компанії Ryanair, буквально розірвала український інформаційний простір. Чому ірландський оператор з’являється в Україні, і що очікувати авіаперевізникам та простим громадянам?

Звістка про вихід на вітчизняний ринок найбільшого європейського лоукостера– компанії  Ryanai r , буквальнорозірвала український інформаційний простір. Чому ірландський оператор з’являєтьсяв Україні, і що очікувати авіаперевізникам та простим громадянам? Настав час з’ясувати всі ці питання.    

Ryanair, або чому саме зараз

Середня заробітна плата в Україні ледве перевищує 200 євро, а по деяким регіонамне дотягує навіть до 150 євро. Мінімалка у 120 євро стала космічним проривом,хоче і перетягнула сотні тисяч робочих місць «на темну сторону». Безвізовогорежиму поки нема – лише перманентно очікується. То хіба пересічний українецьполетить до Франції чи Італії, де бюджетний уік-енд без врахування вартостіквитків навряд вартуватиме менше 120 євро у розрахунку на одного?

Якщо Ryanair приходить в Україну, то відповідь на має питання – так. Справав тому, що у 2016 році авіаринок нашої країни зріс аж на цілих 31% у порівнянніз позаминулим роком. Це означає, що реальні доходи у принаймні півтора мільйонаукраїнців стабілізувались або почали збільшуватись.

Також можна припустити, що Ryanair знає трохи більше, і Україна все-такиотримає безвіз до осені 2017 року. У свою чергу, це стимулюватиме поїхати доЄвропи затятих не любителів бюрократичних процедур.

Також не треба забувати, що Міністерство інфраструктури окремим пунктом своєїроботи виголошувало залучення європейських лоукостерів на ринок нашої держави.Дійсно, для світових компаній інституційне середовище часто виступає якщо неголовним, то істотним фактором. І коли Ryanair вирішив запустити маршрути вУкраїні, то це свідчить про неабиякі успіхи в тому числі державних структур.  

Із соціального боку – було б дуже цікаво переглянути маркетингові звітикомпанії. Адже зрозуміло, що для обґрунтування свого приходу в Україну, аналітикикомпанії мали непогано порахувати тіньовий сектор вітчизняної економіки, атакож вивести формулу «українського середнього класу». Бо сьогодні такоїстатистики майже нема, проте вона могла б стати підґрунтям для багатьохпочинань у царині виводу економіки з тіні.  

Конкуренція, або хто виживе

Якщо розглядати ринок авіаперевезень з економічної точки зору, то це завждиолігополія. По-перше, його характеризує відносно невелика кількість гравців тависокі бар’єри для входу. Дійсно, навряд перший ліпший зуміє купити літак,найняти команди пілотів, домовитись із аеропортами. Все це потребує колосальнихвкладень, а значить робить ринок дещо обмеженим для появи зовсім нових гравців.

При цьому, варто розуміти, що олігополія завжди грає по своїм правилам.Товари на таких ринках гомогенні, а тому потребують диференціації задодатковими параметрами. Також олігополія не може конкурувати по ціні. Якщофірма на такому ринку починає знижувати вартість своїх продуктів, то іншікомпанії мають плюс-мінус однакові ресурси та вступають у «цінову війну». Прицьому, передбачити переможця вкрай важко, а тому «цінові війни» є ризиковими танебажаними для олігополій.

Тепер давайте застосуємо теорію до практики. Якщо на українському ринку напевному напрямку переліт вартує по 1 євро за кожні 8 кілометрів, то всікомпанії виставлять таку ціну. З одного боку, для бізнесу це стабільність тапрогнозованість. З іншого, у фірм зовсім немає стимулів для розвитку. Якщо, притаких самих умовах, на ринку будь-якої європейської країни встановилась планкапродавати по 80 кілометрів за той же 1 євро, то вона буде так само стабільна,як наш у 10 разів дорожчий цінник. Просто компанії раціонально скоротятьвитрати, знизять маржу із кожного перевезення та почнуть використовувати ефектмасштабу.  

Проте сьогодні ми маємо ситуацію, коли на ринок виходить фірма, здатна вже«тут і зарах» запропонувати ціни у 3-5 разів нижче від вартості квитківукраїнських компаній. Відвиклі від конкуренції та необхідності економити, вітчизняніавіаперевізники підуть у цінове піке – аби не втратити аудиторію. Проте нацьому етапі кожен їх політ стане збитковим, тоді як для Ryanair будевстановлена вигідна розцінка, що гарантуватиме отримання компанією прибутку. Нащастя для вітчизняних фірм, на початковому етапі ірландський перевізник майжене буде пересікатись із ними по напрямках. Проте декілька днів тому вже пройшлановина про можливості розширення кількості маршрутів до 50, що стане ударом длявсього ринку.

Із майже 20 вітчизняних операторів, декілька можуть не витримати навітьпершого етапу цінової війни. Інші стануть більш стильними  – через доволі болісні, проте вкрай необхідніперетворення.  

Також не будемо забувати, що Ryanair анонсував співпрацю із НАУ – найбільшимукраїнським авіаперевізником. Для вітчизняної компанії це шанс отримати новихклієнтів та стати суттєвим транзитером – і ми говоримо лише про початковий етапспівпраці.    

Пасажири, або чому  води не буде

Що стосується пасажирів, не треба забувати, що Ryanair - лоукостер.Основний товар компанії  – переміщенняособи із пункту А до пункту Б. Низька ціна, як наприклад квитки до Лондона по40 євро, формується завдяки використанню вивіреної процедури. Ознайомитись ізнею – персональне завдання самого пасажира. Не роздрукував заздалегідь посадковідокументи – додатково заплати 40 євро. Хочеш місце біля вікна – плати. Везешвалізу, більшу за 10 кілограмів – плати, а якщо перевищили навіть додатковооплачені ліміти – плати штрафи. Зручних крісел чи води – це вам на сусіднійрейс. Те саме стосується снеків.

Також мене цікавить. чи Ryanair включили у свої розрахунки зростаннякількості візитів європейців до нашої країни? Бо збільшення числа українців закордоном – це добре. Так само як цитата, що подорожі – єдина річ, яка робитьлюдину багатшою, коли вона витрачає гроші. Проте з точки зорумакроекономіки,  вітчизняні туристибудуть вивозити валюту з України та «мінусувати» вітчизняний платіжний баланс.Хоча насправді це вже трохи інша історія, яка залежить не від ірландськихавіаторів, а від нас із вами. 

Проте що дійсно радує у кінцевому підсумку  – це можливість вибору, яка тепер з’являєтьсяв українців. Не секрет, що багато людей вже і до цього літали рейсами компанії Ryanair.Та вони робили це із Польщі, добираючись до Варшави автомобілем чи потягом.Тепер можливість економити  стає доступнаі без подібних маніпуляція. Врешті-решт, якщо комусь не подобається підхідлоукостерів, він може летіти першим класом від інших авіаліній. Саме тутпочинається свобода сучасної людини – із можливості вільного пересування. 

Останні записи