Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2015, 17:27

Київ без корупції: підсумки року

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Чого вдалося досягнути в напрямку боротьби з хабарництвом за 2015 рік, та які наступні кроки?

Подолання корупції вирішить 90% проблем українськоїдержави. Більшість негативних явищ, що існують в суспільстві та державі, так чиінакше ведуть до проблеми хабарів. Неякісна освіта та медицина, відсутністьконкуренції, невеликий відсоток середнього та малого бізнесу, низький рівеньжиття, свавілля чиновників та правоохоронців – усі ці проблеми мають спільнекоріння. Зараз центральна влада вживає чимало заходів для вирішення питаннякорупції. Утім, тут важлива роль і муніципалітету. Тим паче, в умовах децентралізації,коли на місця передається не лише ряд повноважень та фінансових можливостей,але й ряд обов’язків. В тому числі, боротьба із корупцією.

Результати започаткованих змін стануть відчутними навсеукраїнському рівні лише з часом. Водночас, вже можна говорити про певнілокальні успіхи. Столиця стала «пілотним» майданчиком для багатьох проектів тазапочаткувала чимало політичних трендів. Серед них: новітня система голосуваннята ухвалення пакету антикорупційних змін. Таким чином, можна говорити про«дорожну карту» з ключових сфер для антикорупційної ревізії – половину шляху вжеподолано.

В першу чергу, тут варто відмітити упровадження системиелектронних торгів. Це дозволило зробити державні закупівлі більш прозорими тавідкритими, залучити більшу групу постачальників до державних тендерів.Безумовним позитивом є те, що громадськість може відслідковувати процеси торгівта одразу втручатися, у разі виявлення будь-яких порушень.

По-друге, серед безумовних позитивів – створенняАнтикорупційної ради при Київському міському голові. Представники громадизмогли долучитися до ухвалення адміністративних рішень, напряму давати своюоцінку функціонуванню КМДА та вносити пропозиції і рекомендації щодо роботистоличної адміністрації. Заразом, такий крок важливий для налагодженнязворотного зв язкута встановлення довіри між місцевою владою та громадою.    

Третій позитив – відкритий бюджет. Як казала МаргаретТетчер: «Не існує державних коштів, є гроші платників податків». Кияни маютьправо знати, куди планують направити виділені на місто кошти, контролювати, якїх використовують, та вносити свої правки й пропозиції, вказуючи на більш чименш нагальні для вирішення проблеми.

Четверте – відкриття гарячої лінії для скарг на корупційнідіяння з боку державних службовців. Чимало людей перебували у розгубленості йне знали, до кого краще звернутися в разі, коли від них вимагають грошічиновники. Більшість вважала марним звернення до міліції, яку заразрозформували. Гаряча лінія дозволила залучити ширше коло людей до боротьби ізкорупцією та, заразом, ефективніше виявляти випадки хабарництва та притягативинних до відповідальності. Радянська та пострадянська ера «скарг на кухні» маєзакінчитися. Якщо громадяни дійсно бажають вирішити ту чи іншу проблему, пронеї необхідно повідомляти.

Останній вагомий виконаний пункт – проведення аудиту. Цедало змогу виявити ряд корупційних схем та їх виконавців. Керівництво КМДАпередали усі отримані документи про порушення у відповідні органи. Десяткичиновників були звільнені, проти багатьох було відкрито кримінальніпровадження. Щорічна оцінка діяльності столичних структур має поступовоочистити адміністрацію від нечистих на руку чиновників та зберегти столичнийбюджет, тобто гроші киян.

Попри очевидні успіхи говорити, що боротьба із корупцієюзвершилася не можна. У наступному році максимум зусиль слід направити на інші ключовідля суспільства напрямки: освіту, медицину, адмінпослуги тощо. Наші європейськісусіди, в яких система місцевого самоврядування розвинена і успішно функціонуєзадля задоволення потреб громадян вже багато років пропонують різні схеми дляврегулювання тих чи інших питань. Саме нові підходи із максимальним залученнямгромадян дозволять подолати явище хабарництва.

Перші дві проблеми, що потребують негайного втручання –це освіта та медицина. Ці дві сфери, згідно з дослідженнями Transparency International , є найболючішими та найпроблемнішими для українськогосуспільства. Не можна ігнорувати факт низьких зарплат у навчальних закладах тамедичних установах, однак, оптимізація цих структур дозволить вирішити іпроблеми із коштами. Головне в цьому питанні – конкуренція. Місцева громада маєвирішувати, які школи й садочки краще працюють, і куди варто направити кошти. Втакому разі, керівництво закладу буде зацікавлене у забезпеченні нормальнихумов для навчання, а також наборі якісних кадрів, хороших вчителів тавиховательок, до яких батьки хотітимуть водити своїх дітей, а не будуть змушеніце робити.

Те ж стосується і медичних закладів. Якщо лікар не здатенякісно виконувати свою роботу й пацієнти від нього тікають у приватні клінікичи несуть гроші іншим лікарям, щоб не потрапити на прийом у свою поліклініку,виникає питання, чи варто тримати його на роботі за кошт громади? Апріорнеправо державних медичних закладів на неякісний сервіс має бути зруйновано.

Третє не менш важливе питання – незаконні забудови.Приклади, коли нові споруди зводять та здають в експлуатацію, не маючи прицьому дозвільної документації, що відповідає законодавству, не поодинокі.Раніше ці процеси «кришували» хабарники-міліціонери. Саме на етапі звернення доправоохоронних органів гальмувалися спроби громадян припинити незаконнебудівництво та засудити його ініціатора. Із повним заміщенням міліції новоюполіцією це питання має бути вирішено. Однак, оскільки більшість ділянок, наяких виростають скандальні забудови, була передана у приватні руки 5, 10, а тоі 15 років тому, влада та громада мають тримати руку на пульсі й дбати проблагоустрій свого міста.

Четвертий сектор, що потребує уваги та вдосконалення –адміністративні послуги. Минулого місяця Верховна Рада ухвалила пакет рішень здецентралізації, передавши на місця право надавати ряд послуг, які ранішеперебували у компетенції центральних органів влади. Відтепер відповідальністьза ці процеси лягає на плечі місцевих чиновників та місцевої влади. З бокуостанньої необхідний жорсткий контроль та оперативна реакція на скаргигромадян, а головне – перехід до систем електронного урядування. Мінімізаціяконтакту людини та чиновника не лише призведе до зменшення рівня корупції, а йдо заощадження державних коштів, часу громадян та формування більш позитивногообразу адміністративних органів.

П’ята й не менш важлива сфера – житлово-комунальнегосподарство. Громадяни, відповідно до досліджень Transparency , вбачають тут серйозні проблеми із корупцією. У цьому секторі в 2016 роціпередбачений суттєвий поступ – розформування ЖЕКів та утворення ОСББ. Утім, цейпозитивний крок потребує суттєвої інформаційної підтримки. Зараз, коли кожендепутат Київради представляє окремий округ, інформацію дійсно можна донести докожного киянина. Громадяни мать розуміти, ключові переваги та перспективи, щокриються у такому нововведені. Наразі, як показує досвід спілкування із людьми,більшість з них або взагалі не знають, що на них чекає така «автономія», або жчекають на неї як на судний день. Перехід будинків на ОСББ має відбуватися засерйозної інформаційно-просвітницької підтримки представників муніципалітету.

Загалом, дивлячись на ситуацію із корупцією в країні таКиєві зокрема, можна говорити про певний оптимізм, а в деяких питаннях – пропрогрес. Надалі нас усіх, представників влади та громадських активістів, чекаєчимало роботи. Приємно, що наші зусилля стануть основою творення нової демократичноїфілософії управління містом та державою.        

Останні записи