Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.12.2015, 15:57

Інвестори-покупці потерпають від шахраїв-забудовників

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

І знову про ошуканих приватних інвесторів…

І знову про ошуканих приватнихінвесторів…
Житлово–офісний комплекс «Поділ-Престиж»на вулиці Нижній Вал, 27 – 29 серед киян зветься не інакше як «будинок-монстр».Жителі Подолу неодноразово скаржилися і мітингували з приводу зловживаньзабудовника, оскільки ним було порушено допустиму висотність для споруди будівель вісторичному центрі міста, а це призвело  до спотворення старого Подолу . Але найбільша біда в тім, що забудовник, добудовуючи поверхи всуперечдокументам, вже заключив договори на майбутнє житло з інвесторами-покупцями. Дізнавшись про незаконнозбудовані квартири і їхній ймовірний демонтаж, «власники» почали панікувати.Дехто намагався позбутись примарного житла у спосіб «продається терміново» та галасщодо заборони на введення в експлуатацію цього будинку і знесення скандальногоповерху розігнав усіх потенціальних покупців, лишивши первинних інвесторів самна сам з проблемою-житлом.

Термін оренди земельної ділянки на вулиці Нижній Вал, 27-29 сплив 14 грудня цього року і Комісія з питаньмістобудування, архітектури та землекористування виступила з вимогою непродовжувати договір з ТОВ «ПАТЕЛІ ЛІЗИНГ». 17 грудня 2015 року Київрада відмовилау поновленні договору оренди землі під«будинком-монстром» на Подолі. Приводом для такого рішення стали численніпорушення угоди з боку орендатора, зокрема, умовипогодження проектної документації, об’єми будівництва та пайової участі . Варто зазначити, що відповідно до ст. 33 Земельного кодексу України,якщо протягом місяця після закінчення строку договору оренди земельної ділянки(тобто до 14 січня 2016 року) орендарю-забудовнику не буде надісланолиста-повідомлення про заперечення у його поновленні, то договір орендиавтоматично оновиться на той самий строк, тобто ще на п’ять років.

Наразі,  рішення Київради перешкодить ТОВ «ПАТЕЛІЛІЗИНГ» проводити свої махінації, але питання інвесторів-покупців залишаєтьсяневирішеним і механізму, який би обстоював інтереси ошуканих інвесторів, нажаль, поки що не існує.  З огляду на цей прикрий випадок, хочузастерегти всіх людей, які планують купувати квартири в ще тільки споруджуваних будинках , так бимовити, на ранніх стадіях. Популярність таких купівель-продаж викликана тим, щозабудовнику не вистачає коштів на будування і він вдається до залучення коштівінвесторів, а останні – мають можливість придбати житло за значно нижчою ціною,ніж воно коштувало би уже на завершеній стадії. Статистика показує, що подібніугоди із забудовниками складаються досить часто, з них 50% - із забудовниками-аферистами.Тож перед тим, як зважитись на підписання інвестиційного договору,проаналізуйте всі можливі ризики, а їх чимало.   

Час від часу інвесторам вдається компенсувати свої вкладиабо навіть добитися отримання квартири, в залежності від обставин, але черездосить тривалі і виснажливі процедури, маючи хорошого спеціаліста, який зможеобстоювати інтереси постраждалого інвестора в суді та інших інстанціях. Та  здебільшого люди просто опускають руки, алже-забудовники продовжують свою злочинну діяльність, особливо коли судинадають перевагу останнім. Мітинги іпікетування не приносять результатів, коли інвестори діють самотужки, не маючи дляпідтримки надійної команди, яка би обстоювала їх інтереси та працювала надстворенням законного механізму, який би захищав ошуканих інвесторів.
Останні записи