Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.10.2015, 16:43

Депутатів мають позбавити недоторканості

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Попри активні дискусії та пристрасті навколо питання стосовно скасування депутатської недоторканості, його вирішення так і лишається інтригою.

Ще 16 січня цього року уВерховній Раді було зареєстровано президентський законопроект про внесення зміндо Конституції України щодо недоторканності народних депутатів та суддів(№1776).

Законопроектомпередбачається виключити з Конституції частини 1 і 3 статті 80. Йдеться проположення, яким визначено, що народним депутатам гарантується депутатськанедоторканність, а також положення, згідно з яким народні депутати не можутьбути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затриманічи заарештовані.

Якпоказують останні опитування, велика кількість українців вітають позбавлення депутатівімунітету. Їхню думку розділяють багато експертів, та немало й тих, що вважаютьтаку позицію хибною.

Якпоказує досвід, питання депутатської недоторканності постає напередодні кожнихвиборів і часто використовується з популістично-маніпулятивною метою. Утім,моя позиція однозначна. Зараз, коли більшість депутатів у парламенті є представникамибізнес-структур або їх лобістами, депутатську недоторканність потрібно зняти.Зазвичай, вона стає предметом зловживань з боку нечистих на руку народнихобранців, які використовують мандат як прикриття для своїх темних справ чибізнесових інтересів. Водночас, коли у парламенті з’являться справді новіполітики, громадські активісти, які будуть виражати думку народу, своїхвиборців, на них може чинити тиск великий бізнес. Можливо, тоді навіть будедоречно захистити цих депутатів, в тому числі, й повернувши їм недоторканність.

Останні записи