Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.08.2015, 09:59

ВР може поховати прозоре призначення антикорупційного прокурора

Депутат Київської міської ради VII та VIII скликань. Політичний консультант

Верховна Рада України повинна якомога швидше визначитись з представниками до конкурсної комісії з відбору кандидатів на заняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Передбачалось, що конкурсна комісіяскладатиметься з чотирьох осіб від ГП України, та з семи осіб від ВР.

Справа в тому, що днями ВікторШокін вже призначив чотирьох членів комісії, а відповідно до законодавства, ця конкурсна комісія єповноважною, якщо в її склад призначено не менше від 6 осіб, але у разі, якщопротягом трьох місяців з дня призначення до складу комісії представниківГенпрокурором Верховна Рада України не призначить в установленому порядкужодної особи, комісія вважається повноважною за умови входження до її складучотирьох осіб.  Це було би дуженегативним явищем, адже таким чином Віктор Шокін зможе сам призначитиантикорупційного прокурора, на якого покладатимуться величезні функції івідповідальність і від якого певною мірою залежатиме розвиток антикорупційногопроцесу в державі.

Гадаю, що у ВР ініціювати процеспризначення членів комісії буде досить складно: затягуватимуть визначення зкандидатурами, сперечатиметься влада і опозиція і так далі, і це гальмуватимепроцес. Та все ж, на мою думку, призначення відбудеться вчасно. Ну хоча б тому,що попереду вибори і влада буде робити все можливе, аби показати себе з кращогобоку.

Часу лишається мало, бо вже з 1жовтня має запрацювати Національне антикорупційне бюро України і від ситуації зСпеціальною антикорупційною прокуратурою залежить його ефективність, тому ВРповинна негайно долучитись до цього питання.

Останні записи