Вчора побачив повідомлення генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського щодо рішення про замороження тарифів на доставку поштових відправлень як мінімум до кінця 2024 року. "Ми розуміємо рішення компаній, які, під впливом зростання витрат, прийняли рішення про збільшення тарифів. Ми також розглядали це питання. Але, враховуючи потенційно важку зиму та збільшення податків на фінансування армії, вирішили підтримати український бізнес, споживачів та військових, утримуючи доступні тарифи, як і всередині країни, так і для відправки за кордон, для наших експортерів", – зазначив він.

Мова йде про рішення основного комерційного конкурента Укрпошти - Нової Пошти з жовтня підняти тарифи на свої послуги. (Нагадаємо, що Нова Пошта підвищувала ціни 1 січня 2023 і зараз зважилася на це лише через рік і 9 місяців).

А що, добре, для споживача. Здавалося б. Тим більше, що тарифи Укрпошти і так нижчі за тарифи його основних конкурентів (той же Нової Пошти). Та й ще і заморожуються до кінця 2024 року. Правда, голова Укрпошти визнав, що клієнту треба не тільки низький тариф, але й належна якість послуги, та передбачуваність термінів отримання поштового відправлення, а з цим у Державного підприємства є суттєві недоліки.

І все ж таки, чуда в економіці не буває. Будь-яка послуга коштує гроші. Собівартість діяльності формується з конкретних видатків. Та ж логістика, та ж зарплатня персоналу, комунальні платежі відділень. «Потенційно важка зима та збільшення податків на фінансування армії» навряд чи переконає обленерго безкоштовно постачати Укрпошті електрику. То в чому тут секрет такого фестивалю щедрості?

Незважаючи на заяви керівника Укрпошти про стримування тарифів, це рішення виглядає далеко не таким альтруїстичним, як може здатися, на перший погляд. Згідно з відкритими даними, лише у 2022 році Укрпошта отримала понад 3 млрд грн від держави у вигляді різноманітних компенсацій і дотацій, що допомагає державному поштовому оператору триматись на плаву, навіть попри генерування шалених збитків.

Для порівняння, її головний комерційний конкурент, Нова пошта, за той же 2022 рік сплатила до бюджету у 2022 році 7,1 млрд грн податків​, а у 2023 році — вже 10,7 млрд грн. Далі — проста математика: податкові надходження Нової пошти за два роки забезпечили Укрпошті бюджетне фінансування та субсидування на найближчі 6 років.

Ні, не можна сказати, що Укрпошта зовсім нічого не робить, що б покрити свою збиткову діяльність. Вони також підвищують тарифи на свої послуги. Це ж вони у жовтні заморожують тарифи до кінця року, а з літа 2024 року державний поштовий оператор таки підвищував ціни на свої послуги. Необхідність підвищення тарифів в Укрпошті тоді пояснили здорожчанням доставки через зростання витрат на електроенергію та руйнування інфраструктури​. Якщо бути зовсім об’єктивним, то не зважаючи на «Важкі зими і податки на фінансування армії» Укрпошта підвищувала ціни на свої послуги не тільки у 2024 році.

1. 2022 рік: З 1 липня 2022 року компанія підвищила тарифи на доставку посилок. Наприклад, вартість стандартної доставки по Україні зросла в середньому на 5-9 грн, а доставка в межах однієї області подорожчала на 7-10 грн ​(Minfin).

2. 2023 рік: Чергове підвищення відбулося 1 липня 2023 року. Тарифи на послуги "Укрпошта Стандарт" та "Укрпошта Експрес" зросли на 7-10 грн залежно від типу відправлення. Компанія пояснила цей крок зростанням цін на електроенергію та інші витрати, включаючи логістику та інфраструктурні руйнування​ (ФОКУС)​ Delo.ua).

3. 2024 рік: Станом на 2024 рік, останнє підвищення тарифів було зафіксоване 1 липня. Вартість доставки підвищилася на 10 грн для пересилок у межах однієї області та на 8 грн для відправлень по всій країні ​(Minfin). Крім того, Укрпошта запровадила спеціальні тарифи для міжнародних відправлень у кілька країнБлизького Сходу.

Правда, що збитковість і якість послуг поки лишаються на тому ж рівні.

Та чого це я? Заморозили і заморозили. Вельми сумнівно, що б ц е суттєво вплинуло на кількість клієнтів, що потребують поштових послуг. Недаремно Голова Укрпошти зазначає: «Але ми розуміємо, що бізнес та клієнти вимагають не лише доступних тарифів, але і якісної доставки. Тому "Укрпошта" також робить все, щоб пришвидшити терміни доставки та її якість». Побажаємо йому успіху із замороженими тарифами.