Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.06.2017, 15:12

Дохідність Прозорро.Продажі перевищила 1 млрд грн

Директор асоціації "Біржові та електронні майданчики"

За результатами аналізу статистики, що вільно надається розробниками системи Прозорро.Продажі, експерти асоціації «Біржові та електронні майданчики» дійшли висновку, що на кінець травня поточного року, члени асоціації забезпечили понад 53% обсягу реалізаці

За результатамианалізу статистики, що вільно надається розробниками системи Прозорро.Продажі,експерти асоціації «Біржові та електронні майданчики» дійшли висновку, що накінець травня поточного року, члени асоціації забезпечили понад 53% обсягуреалізації майна збанкрутілих банків в результаті реалізації майна у системіПрозорро.Продажі.

За результатамианалізу, експерти асоціації відзначили, що загалом було проведено понад 28 тис.аукціонів. Незважаючи на те, що переважна більшість з них не відбулася черезвідсутність учасників на торгах, або відсутність цінової пропозиції. Члениасоціації провели понад 11 тисяч торгових сесій.

Всього на торгибуло виставлено майна на понад 100 млрд. грн. За результатами торгів булореалізовано майна на понад 1 млрд грн, з яких понад 500 млн грн булореалізовано через ті торгові системи, адміністратори яких входять до асоціації«Біржові та електронні майданчики», тобто доля членів асоціації у сукупній сумуреалізації майна збанкрутілих банків становить понад 53%.


Інший цікавийпоказник щодо ефективності реалізації – це доля реалізованих лотів до кількостівиставлених. Тут слід враховувати, що один й той самий лот може реалізовуватисядекілька разів, якщо попередні торги визнаються такими, що не відбулися і такможе повторюватися до 7 разів (згідно регламенту реалізації майна збанкрутілихбанків, що затверджується самим Фондом гарантування вкладів фізичних осіб). Зарезультатами аналізу спеціалістів асоціації, середній показник з поміж членів об’єднанняколивається близько 10-15%. Експерти електронних майданчиків оцінюють такийпоказник як вище середнього та високий. Показник реалізації банківських заставу наших членів ми оцінюємо, як вище середнього, адже активи банків є дужерізними, а тому не можна порівнювати ліквідність, наприклад, автомобіля, чимеблів із нерухомістю. Якщо взяти, наприклад, реалізацію прав вимог, то це дуже«тонкий» актив, який вимагає великих людино- та трудозатрат на його реалізацію.

Експертивідзначають, що серед членів асоціації є й рекордсмени з реалізації активівліквідованих банків: Центральна універсальна біржа, або ТБ "Перспектива-Коммодіті",які спромоглися реалізувати активів на понад 15% від суми виставлених активів.Експерти відзначають, що зі зростанням суми виставлених активів доля реалізаціїможе знижуватися, однак результати реалізації цих майданчиків наразі є взірцемдля інших організаторів торгів.

Доля реалізації активів на тихмайданчиках, де виставлено багато лотів та на велику суму коливається близько5%, однак даний показник не відображає пряму залежність між ефективністю тогочи іншого торгівельного майданчику.

Середній приріст ціни – показник, який демонструє підвищення дохідностіФГВФО від оціночної вартості активів, що виставлені до реалізації. Загалом, підчас реалзіації майна банків, що ліквідовуються, цей показник знаходиться нарівні понад 7%.


Послугами майданчиків, що є членами асоціації користуються понад 56%користувачів системи Прозорро.Продажі, що на думку експертів асоціаціїпов’язано із високою надійністю та зручністю використання електронних торговихмайданчиків. З поміж понад 1000 активних користувачів системи, що приймаютьучасть у торгах, 565 використовують електронні майданчики членів асоціації «Біржові та електроннімайданчики».

 «Ми постійно працюємо надвдосконаленням функціоналу нашого електронного майданчику та намагаємосявгадати потреби клієнтів. Ми постійно знаходимося у тісному контактів з нашимиклієнтами, що майже стали для нас друзями та намагаємося оперативно та точно реалізовуватиїх побажання щодо функціонування як самого майданчику, так і додатковихсервісів», - прокоментував керівник компанії UBIZ Дмитро Бойко.

За результатами проведеного аналізу, експерти дійшли висновків, що зручнийсервіс та функціонал сайту є одним з головним з чинників під час обраннямайданчику для торгів. Іншим, не менш важливим, показником є його надійність танепорушність цілісності системи.

Останні записи