Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.04.2017, 09:21

Чому СЕТАМ не працює в ProZorro?

Директор асоціації "Біржові та електронні майданчики"

Мені вкрай приємно, що більшість відібраних торгових майданчиків в Прозорро.Продажі є членами нашої асоціації і це дає нам впевненості у тому, що ми знаходимося на правильному шляху розвитку. Але мене хвилює один цікавий факт.

На сьогодні у системі Прозорро.Продажі акредитовано 28торгових майданчиків, що надають однаковий рівень доступу до торгів майномзбанкрутілих банків. На першому етапі відбору було допущено 13 майданчиків, апісля другого – їх загальна кількість досягла 28 організаторів торгів. Менівкрай приємно, що більшість відібраних торгових майданчиків в Прозорро.Продажіє членами нашої асоціації і це дає нам впевненості у тому, що ми знаходимося направильному шляху розвитку.

Але мене хвилює один цікавий факт. За всі два етапивідбору, на жодному з конкурсів ми не побачили не просто пакет документів, а йнавіть заявку від торгового майданчика СЕТАМ на участь у відборі до Прозорро.Продажі. Мене хвилює це тому що, у 2016 році ми постійно чули провисокоефективні торги на СЕТАМ та про те, що торги на цьому торговомумайданчику настільки задовольняють покупців та ФГВФО, що необхідно передати всіактиви ліквідованих банків на реалізацію в СЕТАМ. На щастя, цього нетрапилося, а навпаки – реалізацію активів банків, що ліквідовуються булопереведено на Прозорро.Продажі, що має створити однакові умови реалізації майнадля всіх майданчиків. Це дозволяє кожному покупцю брати участь збудь-якого торгового майданчика, що означає – неможливість негативного впливумайданчику на результат торгів. 

Раніше, ми постійно боролися із загрозою олігополіїСЕТАМ та «американських» майданчиків, однак після падіння політичного тиску,проблема насильного розчищення ринку під СЕТАМ трохи відступила. Післяреалізації проекту Прозорро.Продажі та його впровадження на ринку ФГВФО, СЕТАМотримав унікальну можливість довести свою ефективність в рівних умовахконкурентної боротьби серед таких самих організаторів. За допомогою високогосервісу та найкращої електронної системи торгів, без сумніву, СЕТАМ став билідером з реалізації майна збанкрутілих банків. 

Приблизно рік тому назад,між ФГВФО (НБУ) та СЕТАМ було урочисто підписано меморандум про співпрацюзгідно якого, все майно, що було заставою під рефінансуванням Національногобанку України мало торгуватися на СЕТАМ, однак після деяких дивний ситуацій з реалізацією Рокитнянського цукровогозаводу , та інших  непоодиноких випадків, м’яко кажучипідозрілих ситуацій, НБУ та ФГВФО публічно вирішиливідмовитися від співпраці з СЕТАМ на правах ексклюзивності, аби не матипричетність до тіньових оборудок на цьому торговому майданчику. В якостіальтернативного каналу реалізації, НБУ перевів увесь рефінанс на системуПрозоро.Продажі, що свідчить про вищий ступінь довіри до такого механізмуреалізації ніж до державного монополіста на ринку арештованого майна.

«По СЕТАМ, безумовно, є питання, я відправив лист напрем'єра з проханням прискорити входження сетах в систему «Prozorro.Продажі».Прем'єр мені обіцяв допомогу в цьому», - сказав глава ФГВ Костянтин Ворушилін. Це директор-розпорядник ФГВФО говорив у листопадіминулого року. З того часу в Прозорро.Продажі акредитувалися 28 майданчиків, аСЕТАМу все нема й нема….

Оскільки найбільший заробіток у Прозорро.Продажіотримує той майданчик, через який було запропоновано найвищу цінову пропозицію,то я думаю, що СЕТАМ став би найбільшим заробітчанином не тільки на ринкуарештованого та конфіскованого майна, а й на ринку банків – банкрутів. Так бимовити, ектраполював би свій досвід та напрацювання по залученню клієнтів наПрозорро.Продажі. Може й члени нашої асоціації б чомусь навчилися у такогокрупного організатора торгів і разом би підвищували ефективність реалізації. 

Однак СЕТАМ вирішив не брати участі в конкурсномувідборі та не бажає продемонструвати іншим організаторам торгів взірцевіпринципи проведення торгів та, мабуть, не бажає заробляти комісійні зреалізації майна ФГВФО (до речі, комісійну винагороду  при реалізації праввимоги ФГВФО підвищив суттєво). 

На мою думку, те, що ми чинили максимальний опір знедопущення монополізації торгів майном ФГВФО дало свої позитивні плоди зараз іє повністю виправданим, так чому ж арештоване та конфісковане майно не маєреалізовуватися за такими ж ProZorrими принципами?

Ми досі не бачимо з боку СЕТАМ бажання працювати напаритетних засадах та розвивати ринкові сервіси. Ми вже понад місяцьобговорюємо можливість відкриття коду бази даних СЕТАМ (навіть попри прямезавдання Міністра юстиції України Павла Петренка), хоча в ProZorro це питання вирішується за декілька днів… 

Тобто, на сьогодні фактом є те, що СЕТАМ відмовивсяпрацювати на цікавому ринку ФГВФО на рівних, конкурентних умовах з іншимимайданчиками. А отже цілком зрозуміло й логічно, чому АМКУ пред'явив вимогиМінюсту щодо демонополізації ринку реалізації арештованого майна та допуску наринок комерційних електронних майданчиків.
Останні записи