Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2014, 12:41

Прагнення до прозорості чи замилювання очей?

Директор асоціації "Біржові та електронні майданчики"

Прагнення до прозорості чи замилювання очей? Які справжні наміри нинішньої влади?

Верховна рада 25 березня несподівано та терміновопідтримала законопроект щодо підсилення прозорості закупівель підприємств "За" прийняття законопроекту №2207 за основу і в цілому.

Підтримую прагнення Уряду та ВРУ щодо необхідностізабезпечення прозорості під час здійснення закупівель державними такомунальними підприємствами. Але залишається питання, якого саме результатухочуть досягти автори та прихильники таких, відверто, несуттєвих змін?

Автори законопроекту сподіваються, що оприлюдненняпідприємствами інформації про закупівлі, які здійснюється також за рахуноквласних коштів, покращить конкурентне середовище, забезпечить раціональне таефективне використання коштів, та призведе до запобігання корупційним діям тазловживанням в цій сфері.

Згідно прийнятих змін вказані підприємства зобов'язаніопубліковувати інформацію про закупівлю лише після укладання відповіднихдоговорів, так би мовити, “постфактум”.

Я наполягаю, що просте опублікування інформації провже укладенні договори не зможе забезпечити повноцінне запобігання корупційнимявищам та не допустити зловживання перед укладанням договорів.

Раніше, навіть без внесення цих змін у закон,правоохоронні чи контролюючі органи та громадські організації згідно своїхповноважень мали доступ до відповідної інформації. Неодноразово СБУ та іншіоргани публічно заявляли про розміри збитків від підписання договорів без проведенняконкурентних процедур закупівель.

Тобто інформація про умови закупівлі була доступною іраніше (не на офіційному сайті МЕРТ, але була доступна для зацікавлених органівта організацій), а підприємства продовжували укладати невигідні угоди напостачання, що призводило до неефективного використання коштів.

Нагадую всім депутатам ВРУ, а також особисто п. Турчинову,Яценюку та Шереметі, що успіх у боротьбі з корупцією полягає у тому, щоб їїпопередити , а саме зобов'язати підприємства проводити закупівельніпроцедури на рівні з бюджетними установами.

Керівники бюджетних організацій та керівники державнихпідприємств повинні досягати однієї цілі — максимально ефективного використаннякоштів, чому ж влада встановлює для них різні правила?

З метоюзабезпечення ефективності використання коштів державних та комунальнихпідприємств вважаю за необхідне зобов'язати їх проводити конкурентнізакупівельні процедури.

Останні записи