Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.07.2017, 14:44

Блокада азовських портів – пряма загроза існуванню країни

Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання (2014-2019)

Українські морські порти фактично блоковані через незаконне будівництво Керченського мосту. Таки дії з боку влади РФ не тільки завершують процес анексії Криму, але можуть привести до того, що Україна втратить контроль над акваторією Азовського моря.

Українські морськіпорти фактично блоковані через незаконне будівництво Керченського мосту. Такидії з боку влади РФ не тільки завершують процес анексії Криму, але можутьпривести до того, що Україна втратить контроль над акваторією Азовського моря.

Скориставшисьбездіяльністю української влади , РФ планує вже в серпні і  вересніобмежити навігацію в Керченській протоці. Було оприлюднено інформацію, згідно зякою в районі будівництва транспортного переходу в Криму листом “капітана”морського порту Керч від 24 травня введені обмеження за габаритами для суден,що проходять через морську ділянку під арками пролітних будівель об’єкта“Будівництво транспортного переходу через Керченський пролив”: Довжина судна —160 м, ширина — 31 м, осадка — 8 м, надводний габарит (відстань від діючої водидо зовнішньої точки мачт) — 33 м.

Крім того, МінтрансРосії почав розробляти рішення, на підставі якого буде введено заборону на рухсуден в Керченській протоці. Пропонується ввести заборону на рух суден ікораблів на такі дати: 3-6, 8-10, 14-21 та 28-31 серпня, а також 1-4 вересня2017 року.

Навіть ці обмеженнязавдадуть серйозної шкоди для української економіки – впаде вантажообігБердянського і Маріупольського портів, що позбавить український бюджет доходувід вельми значної кількості суднозаходів. Як наслідок, підприємства не зможутьсвоєчасно виплачувати працівникам зарплати і, таким чином, ми отримаємо ще однеджерело невдоволення місцевих жителів, які і без того живуть в двох кроках відвійни.

Але не вартозабувати  про те, що довіряти словамКремля не можна ні за яких умов: цілком ймовірно, що обмеження на пересуваннясуден буде діяти не два місяці, а стане постійним. Як наслідок, ми отримаємоситуацію, при якій Маріупольський порт, здатний обробляти більше 17 млн. ??тонвантажів на рік, не зможе реалізовувати ці потужності, а державна казна недорахується прибутку в розмірі 410, 3 млн. грн - саме стільки планував отриматиМаріупольський морський торговельний порт у 2017 році. Аграрії та металурги,для яких ці морські порти були головною логістичною ланкою, будуть змушеніпереорієнтуватися на інші види транспорту. Але до такого сценарію не готові анізалізниця, ані автодорожні шляхи. До того ж, Маріупольський порт дає роботу3500 жителям міста, а Бердянський порт - 1000. І це, не рахуючи кількохдесятків тисяч працівників суміжних областей, які, в разі закриття портів, тежнеминуче втратять роботу. Ми не можемо дозволити створювання додатковоїсоціальної напруги на Південному Сході України.

Морська блокадаУкраїни  вже цієї осені може привести догострого дефіциту вагонів-зерновозів, призначених для вивезення врожаю зі СходуУкраїни, значно збільшить час їх використання і повернення, гострого дефіциту піввагонівдля вивозу металу та металевих виробів з маріупольських заводів. Як результат,ми отримаємо зупинку металургійних підприємств і втрату аграріями ринків збуту.

Але з будівництвомКерченського моста пов'язаний ще один аспект - екологічний.  Азовське море має всі шанси перетворитися наЧорноморську затоку. Різка зміна хімічного складу води призведе до загибелібагатьох живих організмів, в тому числі, дельфінів, які занесені до Червоноїкниги. Згідно з інформацією Інституту водних проблем і меліорації НАН України,орієнтовні збитки, завдані навколишньому середовищу Чорного і Азовського морівпри будівництві Керченського моста, складуть не менше 10 млрд грн.

Тому я звертаюся доорганів влади і вимагаю негайно відреагували на ситуацію, яка стає критичною.Треба негайно скликати окреме засідання РНБО з питання загрози блокадиазовських портів України, бо дії РФ несуть пряму загрозу державній безпеціУкраїни.

Інженерні труднощіпри будівництві моста донині вважаються геологами непереборними. І виною цьому- нестійке морське дно і погодні умови в Керченській протоці. В такому випадку,цілком ймовірно, що Кремль може захотіти створити інший наземний транспортнийкоридор між анексованими  територіями,тобто прокласти шлях між Донбасом і Кримським півостровом. Розгортання такогосценарію неминуче призведе до чергової ескалації конфлікту, але вже наПівденному Сході України. Це, в свою чергу, неминуче створить неконтрольованийпотік внутрішніх переселенців і біженців. Окремим і вкрай серйозним приводомдля занепокоєння при такому сценарії є той факт, що на території однієї зприкордонних областей - Запорізької - знаходиться найбільша АЕС Європи. Такимчином, незаконні дії РФ можуть спровокувати ядерну загрозу міжнародногомасштабу.

Міністерствузакордонних справ України та Міністерству інфраструктури треба якомога швидшеподати скарги до Міжнародної морської організації на незаконне обмеженнясудноплавства в Азовському морі, а Уряду - в найкоротші терміни розробитиальтернативний план дій на випадок, якщо ці обмеження будуть введені в силу.

Сьогодні транспортнасистема України абсолютно не готова до переорієнтації мільйонів тон вантажів зазовських портів на чорноморські. Таке логістичне навантаження неминучепризведе до величезних витрат. Уже найближчим часом варто починати будуватинові автомобільні та залізничні шляхи і розширювати вже наявні. Це є прямимзавданням уряду, яке повинно виконуватися за підтримки місцевої влади тагалузевих асоціацій. В іншому випадку, містоутворюючі підприємства будутьзнаходитися під постійною загрозою закриття.

Якщо це станеться,наслідки для соціально-економічної ситуації в регіоні будуть, безперебільшення, катастрофічними. Бездіяти у ситуації, що склалася, простозлочинно, оскільки мова йде не про цифри на папері - йдеться про життя величезноїкількості людей, громадян нашої країни, яка змушена сьогодні вести війну не затериторії, а за власне існування. Це цілком наочно ілюструє і майбутня блокадаазовських портів.

Останні записи