Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.06.2022, 10:45

Сервісні центри МВС: якісні послуги чи продовження корупції?

Підприємець-лісопереробник

Що відбувається під час війни у сфері надання послуг зі сторони держави і чи перспективи покращення їх якості?

Серйозні нарікання до роботи територіальних сервісних центрів МВС України (колишня назва «МРЕО») вимагають негайної реакції в умовах воєнного стану!

Наприклад, дуже прикро, що у Волинській області в багатьох територіальних сервісних центрах МВС не працюють онлайн-електронні черги, які якраз впроваджено для організації прозорої та відкритої роботи чиновників, мінімізації корупції, підвищення ефективності надання послуг.

Орієнтовно 600 осіб в черзі на отримання послуг перебувають сьогодні, наприклад до сервісного центру МВС #0742, що розташований в місті Ковелі.

Замість електронної онлайн-черги з можливістю віддалено відслідковувати просування, кожен змушений фізично взяти номерок та щодня о 16:00 особисто приїжджати та протягом 12 днів підряд "вручну" підтверджувати місце в списках до омріяного отримання послуг від держави.

Одночасно відразу, говорять, пропонується і є більш легкий та простий шлях, замість пекельних «списків» та бюрократичних мук у черзі до колишнього «МРЕО», заплатити хабар в сумі 200$, тоді дуже швидко, якісно нададуть усі державні послуги з реєстрацією транспортних засобів.

Розуміємо тепер, чому не працює онлайн електронна черга?

За один день сервісний центр обслуговує орієнтовно лише 50 осіб (-50 чоловік, але все одно в черзі залишається сотні осіб і додаються нові).

Іншим сотням бажаючих приходиться

А) далі 12 днів підтверджувати намір скористатися послугами чиновників,

Б) або заплатити хабаря 200 доларів США і не перейматися зайвими, штучно створеними перешкодами,

В) або купити місце в черзі у спритників за 100$, які спеціально займають місце в черзі з метою заробітків («схема» для опрацювання клієнтів зі «знижкою»).

В умовах, коли очільник українського уряду закликає бізнес відновлювати господарську діяльність та допомагати відновлювати економіку, штучні технічні та організаційні перешкоди виглядають, як мінімум, дивно.

На вулиці 21 століття, уже навіть лісова галузь більше оцифрована, кращий порядок з електронним обліком деревини, ніж сфера послуг МВС.

Доречно згадати, що 01.06.2022 року Прем’єр-міністра України Денис Шмигаль заявив робота у напрямку цифровізації послуг в сервісних центрах триває. Незабаром українці зможуть розмитнити автомобілі на під'їзді до митного контролю з автоматичною реєстрацією та надходженням документів і номерів додому, або з можливістю забрати у визначений час у Центрах реєстрації чи Центрах надання адміністративних послуг.

Однак, під час воєнного стану, чи може дозволяти воюючий народ ще хоча б один день лишатися з корупційною складовою  серед чиновників органів внутрішніх справ? Однозначно, що - ні! Попередні корупційні практики мають відійти в небуття назавжди. Більше того, має бути негайна реакція найвищих посадових осіб на найменші нарікання в роботі сервісних центрів МВС з метою недопущення таких та подібних випалків у майбутньому! Незадовільна якість державних послуг - це та неприпустима розкіш, яку не може собі дозвляти держава у стані виззвольної війни.

З огляду на описану проблематику є відповідні пропозиції:

1. Запровадити оплатну послугу оформлення транспортних засобів позачергово онлайн або в пришвидшеному режимі. Тобто, пропонується дозволити оплатити офіційно 200$ за пришвидшену процедуру отримання реєстраційних послуг в сервісних центрах МВС або, взаглі, поза чергою. Тоді, на мій погяляд, кошти підуть не спритникам, а на користь держави.

2. Запровадити онлайн-чергу з віддаленим доступом до елекронного кабінету для відслідковування динаміки або з можливістю відслідковувати етапи оформленння документів через "Дію".

3. Запровадити можливість повного цифрового документообігу між замовником державних послуг та їх отримувачами. Наприклад, дозволити завникам державних послуг дистанційно передавати до сервісних центрів відскановані копії необхідних документів, заяв, клопотань тощо.

Останні записи