Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2019, 15:59

Майбутній ландшафт бухгалтерської професії

PhD., сертифікований аудитор, податковий консультант, підприємець

Який тип професіоналів буде найбільш затребуваними на ринку?

Бухгалтерська професія в Україні все більше відчуває глибоке зворушення, ніж будь-коли. Брак професійних кадрів, нагальна потреба в переозброєнні великої кількості бухгалтерів, застаріла система освіти, помітне зниження попиту на професію серед молоді, і головне – зростаючий попит на інші функції бухгалтерського обліку, головним чином, у сферах обробки даних, управлінського та фінансового аналізу. Все це говорить про те, що професія знаходиться в кризі.

Відверто кажучи, бухгалтерський облік завжди зазнав революційних змін. Перша бухгалтерська технологічна революція сталася у 1970-х роках, разом з появою комп’ютерів та Інтернету. Я пам’ятаю, в Україні ще у 90-х роках бухгалтери не мали комп’ютерів та вели бухгалтерський облік за допомогою рахівниці й пустографок. Через появу комп'ютерів попит на ручну роботу знижувався протягом десятиліть і, швидше за все, зникне в найближчому майбутньому.

Друга технологічна революція відбувається в світі саме зараз. Такі технології, як штучний інтелект, блокчейн та хмарні обчислення, мають безпосередній вплив на методи обліку та інструменти, що використовуються в бухгалтерській галузі. Штучний інтелект здійснює збір та аналіз даних, блокчейн забезпечує безпеку даних, хмарні обчислення дозволяють обмін даними. Тому фахівцям з обліку та фінансів у майбутньому варто долучатися до розробки технологій з передачі, обробки та аналізу даних. 

Не секрет, що бухгалтерські програми вже сьогодні автоматично генерують бухгалтерські записи. Через це нове покоління бухгалтерів часто не може самостійно відобразити господарські операції у бухгалтерських проводках. А через постійну зміну податкового законодавства в Україні та прискіпливу увагу податківців до правильності оформлення первинних документів, бухгалтери всю свою увагу приділяють саме паперовій роботі. Напевно тому у бізнес спільності утворилося стійке уявлення про роботу бухгалтера, який щодня перекладає папери та вимагає постійної досконалості у їх оформленні. 

Цілком очевидно, дуже скоро ручні та повторювані завдання будуть повністю замінені автоматизацією, робототехнікою і машинним відтворенням. А тому, в бухгалтерах – статистах з потреба з часом зникатиме. Не зростатиме попит і на фахівців, які мають гарний почерк та вміють красиво заповнювати первинні бухгалтерські документи, адже фокус уваги податківців теж змінюється, трансфертне ціноутворення буде в топ питаннях на найближчі десятиріччя. Правду сказати, і бізнес шукатиме бухгалтерів із зовсім іншими професійними знаннями і навичками. 

Отже, який тип професіоналів буде найбільш затребуваними на ринку? 

По-перше, попит буде точно на фахівців, які розуміють і бухгалтерський облік, і фінанси, які одночасно розуміються на даних та технологіях та вміють працювати в системах. Такі фахівці повинні розуміти дані та знати, як їх аналізувати, які види даних вибирати, і як отримати більш корисну інформацію з цих даних аби прийняти оптимальне бізнес-рішення, особливо для вирішення ключових завдань.

По-друге, власники бізнесу все частіше шукатимуть бухгалтерів, які завдяки професійним навичкам, матимуть змогу не просто краще зрозуміти бізнес, а і зробити свій внесок у розвиток своїх організацій. До таких професійних навичок відносяться наступні:

інтелектуальнівміння працювати з інформацією з різноманітних джерел, проводити опитування, дослідження, вміти логічно та аналітично мислити, зрозуміти та вирішити проблему, проводити критичний аналіз
технічні та функціональнівміння вести та аналізувати статичні дані, моделювати рішення та проводити ризик аналіз, оцінку
персональні особистий менеджмент, ініціативність, самоосвіта, вміння розставляти пріоритети, адаптуватися до змін
міжособистісні комунікаційнівміння працювати в команді з виконання проекту та уникати конфліктів, взаємодіяти з людьми на культурні та інтелектуальні теми, вміти домовлятися та переконувати, розуміти культурні та мовні відмінності
організаційні та навички бізнес менеджментустратегічне планування, проект менеджмент, вміти організовувати роботу і делегувати, розвивати людей, лідерство, професійна оцінка і інтуїція

Здебільшого існуючі прогалини знань у бухгалтерів в Україні пов’язані із недосконалою професійною освітою бухгалтерів в Україні, на жаль, міжнародні стандарти освіти так і не імплементовані в країні. Разом з цим, я не спостерігаю попиту на ці знання і у самих бухгалтерів. В світі вже говорять про штучний інтелект, а ми все не можемо опанувати базові знання та навички. І тоді приходить розуміння, в якій кризі сьогодні знаходиться професія бухгалтера в Україні.

По-третє, сучасний бухгалтер повинен вміти ефективно спілкуватися з відділами даних та ІТ службою, його знання будуть затребувані саме в цій галузі. Машини будуть виконувати рутину і нудну частину роботи, дозволяючи бухгалтерам зосередитися на більш важливих питаннях. Адже там, де вимагається професійне судження, набагато важче автоматизувати процеси. Можна сказати, штучний інтелект залишатиме більш  цікаві частини роботи для бухгалтерів майбутнього.

Отже, для тих, хто хоче бути на греблі хвилі, навчання буде необхідне до тих пір, поки існують інновації. Робота з даними та аналітика будуть критичними навичками для практикуючих бухгалтерів, які бажають залишатися затребуваними. Організації, які інвестуватимуть в своїх бухгалтерів, також отримають вигоду з їхнього досвіду.

Останні записи