Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2016, 10:21

Газ-2020

Експерт з питань енергетики Інституту суспільно-економічних досліджень

Уряд затвердив Концепцію розвитку газовидобувної галузі до 2020 року.

Уряд нарешті затвердив Концепцію розвиткугазовидобувної галузі до 2020 року. Нарешті, оскільки така концепція повиннабула з’явитись ще у 2014 р., коли Україна посталаперед викликом забезпечити свою енергонезалежність. 
  
Тоді, як відомо, внаслідок  анексії Криму ми втратили 2 млрд м кубприродного газу, який видобувався у Чорному морі. Крім того, відмовившись відкупівлі газу у РФ за контрактами 2009 р. («бер и , або плати»), очевидною стала потреба України нарощувати власнийвидобуток, в тому числі на нових ділянках практично з нуля. 

За словами віце-прем’єр-міністра Володимира Кістіона,ключова мета Концепції – видобуток 27 млрд. куб м українського газу на рік до2020 року. «У нас є потенціал повністю забезпечити себе газом власноговидобутку. На сьогодні ми маємо понад 900 млрд кубометрів газу. Україна входитьдо трійки держав Європи з найбільшими запасами газу, проте ми видобуваємо лише2% він розвіданих запасів. Тому Концепція передбачає, що майже половинавидобутку буде забезпечена завдяки введенню нових свердловин на діючих та новихродовищах, а також інтенсифікують роботу виробництва», - відзначивКістіон. 
  
Концепція - фактично це перший документ, у якомувизначені конкретні кроки нарощення видобутку вітчизняного газу. Про це багатоговорили чиновники та посадовці, але програмного документу, як ми бачимо,довелося чекати два роки.  

Представники компанії «Укргазвидобування» ще напочатку року заявили про амбітні цілі нарощування власного видобутку до 20 млрдм куб до 2020 року. Тобто перші кроки зробили видобувні компанії, розуміючи усюпроблему забезпечення споживачів природним газом. 
  
Наскільки реальними є ці плани? За правильного підходуй фінансування відповідних робіт – цілком реальні. Багата ресурсна база,розгалужена газотранспортна інфраструктура та низька інтенсивність видобуткуприродного газу із запасів свідчить про можливість нарощування його видобутку вУкраїні та навіть експорту в майбутньому. 
  
Водночас існує низка проблем, які потрібно починати вирішувативже зараз. Наявні родовища часто виснажені. Подекуди основні фонди видобувнихпідприємств морально та матеріально застаріли. Станом на сьогодні газовидобувнійгалузі бракує інвестицій, сучасних технологій та обладнання. Наскільки ці проблемивдасться вирішити в рамках реалізації Концепції? Чи не встромлятимуть своїпалиці в її «колеса» небайдужі до газової галузі олігархи? На ці питання дастьвідповідь тільки час…
 
Водночас урядові наразі варто подбати про те, якимчином можна знизити енергоспоживання. А також - не зупинятися на затвердженніконцепції, а просувати її положення у вигляді законопроектів у парламенті йтаким чином створювати умови для розбудови повноцінної енергобезпеки держави.
Останні записи