Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.10.2015, 14:40

Затяжна реформа системи державної допомоги суб’єктам господарювання

Молодший науковий співробітник Інституту економіко-правових досліджень НАН України

Як відомо, 16 вересня 2014 р. відбулася дуже важлива подія для нашої країни – ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС (далі – Угода).

Як відомо, 16вересня 2014 р. відбулася дуже важлива подія для нашої країни – ратифікаціяУгоди про асоціацію з ЄС (далі – Угода). Положеннями ст. 262 – 267 цьогодокументу стосовно будування системи та контролю державної допомоги, Україназобов’язалась привести національне законодавство у відповідність з нормамиРегламентів і Директив ЄС. Зараз перед законодавцями постала важлива задача –розробити ефективний нормативний базис для регулювання специфічних відносин, щопоєднують у собі з одного боку інтереси суб’єктів господарювання, а з іншого –обов’язок держави дотримуватись правил ринкової конкуренції.

1 липня 2014р. вже було прийнято в цілому Закон України “Про державну допомогу суб’єктамгосподарювання”. Даний нормативно-правовий акт встановлює правові засадипроведення моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання, здійсненняконтролю за допустимістю такої допомоги для конкуренції. Він спрямований на забезпечення захистута розвитку конкуренції, підвищення прозорості функціонування системи державноїдопомоги та дотримання міжнародних зобов’язань України у сфері державноїдопомоги . Однак, в повній мірі Закон набуде чинності лише 2 серпня 2017 р. окрім ч.2 ст. 6, ч. 1 та п. 6 – 10 ч. 2 ст. 8, ч. 2 ст. 14. Тобто ключові та важливідля врегулювання аспекти залишаються поза увагою ще на 2 роки, зокремаприйняття рішення Антимонопольним комітетом Українипро припинення та повернення незаконної державної допомоги, збирання та проведення аналізу інформації про заходи зпідтримки суб’єктів господарювання за рахунок ресурсів держави чи місцевихресурсів, вимагання від надавачів та отримувачів державної допомоги, їхпосадових осіб інформації, у тому числі з обмеженим доступом, необхідної дляприйняття рішень тощо.

Водночас, ч. 2 ст. 14 набуває чинності одразу з моменту опублікування нормативногоакту. Зокрема вказана норма встановлює, що порядок повернення незаконноїдержавної допомоги, недопустимої для конкуренції, встановлюється КабінетомМіністрів Україні. Проте на сьогоднішній день такий порядок ще не визначено.

Враховуючи існуючу фінансово-економічнуситуацію країни, вкрай важливим є питання скорішого запровадження можливихправових регуляторів, а також застосування європейських правил державноїдопомоги. Адже наразі ми маємо чималі масштаби надання допомоги (близько 132,5млрд грн всього, із них, наприклад, Національнаакціонерна компанія “Нафтогаз України” щорічно отримує 29,8 млрд грн піддержавні гарантії), більшачастина яких з економічної точки зору є неефективною. Нераціональне використаннябюджетних коштів є взагалі неприпустимим.

У зв’язку з цим до тихпір, коли Закон України “Про державну допомогусуб’єктам господарювання” набуде чинності, єдоцільним підготувати зміни до чинного Закону України “Про захист економічноїконкуренції”. Зокрема, необхідно посилити положення нормативного акту в частиніскладових державної політики у сфері розвитку економічної конкуренції таобмеження монополізму, а саме закріпити положення про те, що будь-яка державнадопомога суб’єктам господарювання, яка спотворює конкурентне середовище, єзабороненою, а також встановити перелік винятків, згідно яких вона єдопустимою.

Дана пропозиція дозволить напідставі ст. 55 Закону України “Про захист економічної конкуренції” суб’єктамгосподарювання (конкурентам) звертатись з позовом до суду у випадку надання безналежних підстав допомоги, яка суттєво зміцнила позиції бенефіціара повідношенню до конкурентів.

Останні записи