Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.04.2014, 15:06

Судді під шумок пхають корупціонерів у Конституційний Cуд України

Ексвиконавчий директор Transparency International Україна

7 квітня (понеділок) має відбутись загальний З'їзд суддів України. Його основна мета - обрання суддів Конституційного суду України за квотою суддівства. Все б нічого та чим ближче до дати, тим більше процес набуває присмаку корупції.

7 квітня (понеділок) має відбутись загальний З'їздсуддів України. Його основна мета - обрання суддів Конституційного суду Україниза квотою суддівства. Все б нічого та чим ближче до дати, тим більше процес набуваєприсмаку корупції.

 Насьогодні вже виник скандал навколо самої дати проведення з'їзду суддів. Аджераніше планувалось, що з'їзд відбудеться 11 квітня або в іншу дату післяприйняття парламентом законопроекту про відновлення довіри до суддів (люстраціюсуддів). Той закон, зокрема, передбачав заборону на участь у з'їзді делегатів,які займають адміністративні посади у системі судочинства.

Низканардепів у своєму зверненні до голови Ради суддів України Василя Онопенка прямовказали на недоцільність раннього проведення з'їзду як через порушення процедуривизначення делегатів з'їзду, так і через інші проблеми.

 Чому взагалі важливо забезпечити якісний добірделегатів? Бо саме делегати вибирають керівні органи системи судочинства. А от делегатіввизначають асоціації галузевих (спеціалізованих) судів на своїх конференціях. Частотак є, що делегатами чомусь стають не рядові авторитетні судді, а лише судді зповноваженнями - голови судів чи інші судді-адміністратори.

Тобто в суддівському самоврядуванні України безвідмовноспрацьовує залізний закон олігархії, коли при будь-яких розкладах реальний доступдо влади по-факту має досить обмежене коло одних і тих самих людей.

Якприміром із суддею ВікторомТатьковим. Наразі він трудиться головою Вищого господарського суду України.І вирішив спробувати свої сили на посаду судді Конституційного Суду України.

Засвідченнями журналістів суддя Татьков знаєпро корупцію та її вплив далеко не з чуток. Ми не беремось стверджувати, щопан Татьков має стати кандидатом на суддівську люстрацію, але те, що до йогоперсони варто придивитись пильніше – це факт.

 Тадивує інше. У ці вихідні раптом та позапланово скликають конференцію господарськихсудів, не повідомляючи її делегатам ні слова про новий порядок денний. Поінформованіджерела стверджують, що аналогічно позапланові конференції влаштують й іншіасоціації судів. Тож люди цілком закономірно побоюються, що за день дозагального з’їзду суддів (намічений на понеділок 7 квітня) фактично будезамінено склад делегатів великого з’їзду на більш ручних учасників. І вже їх  руками-голосами сумнівні постаті на кшталтсудді Татькова будуть обрані до Конституційного Суду України.

Щож робити?

Ідеальнимбуло би перенесення загального з’їзду суддів на кінець квітня чи навіть натравень. Тобто на період після набуття чинності закону про люстрацію суддів. Тачи проявить тут волю голова Ради суддів України Василь Онопенко,спрогнозувати вкрай важко.

Покищо ж треба зробити максимально публічними проведення всіх тих позаплановихконференцій судів, як, власне, і загального з’їзду. Почати можна із позаплановоїконференції господарських судів, яка намічена на неділю 6 квітня. Всі зацікавленіу прозорій роботі суддівського самоврядування суддів-господарників мають бути наКопиленка 6.

Останні записи