Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2014, 14:14

Чому дострокові вибори президента не варіант?

Ексвиконавчий директор Transparency International Україна

Неконституційне рішення про вибори президента виглядає красиво в очах іноземців, які на радостях вип’ють шампанського, потиснуть руки і поїдуть назад до своїх баварій. Нас же залишать з двома варіантами...

Я не можупогодитись на дострокові вибори президента України в форматі. запропонованомуВіктором Януковичем. І не тому, що хтось  хоче його смерті. Зрештою, в Українівідсутня смертна кара як вид покарання за злочини. Зовсім не тому я проти.

Я проти, бо бачувкрай хитру схему фактичного збереження Віктора Януковича при владі щонайменшедо березня 2015 року. Поясню.

 

За діючоюнаразі Конституцією 1996 року повноваження Президента України припиняютьсядостроково (стаття 108) у разі:

1)відставки;

2)неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я;

3)усунення з поста в порядку імпічменту;

4)смерті.

Оскільки законупро Президента в нас нема, це виключні підстави для припинення повноважень.

 

Імпічментдовго та малоефективно, бо потрібні стабільні 340 голосів у парламенті.

За станомздоров’я відставити можна, але окрім 300 голосів потрібні ще спец медичні висновкита згода Верховного Суду України.

Про смерть явже говорив.

 

Лишилась відставка.А вона за тою ж Конституцією (стаття 109) набуває чинності змоменту проголошення президентом особисто заяви про відставку на засіданніВерховної Ради України.

Тож, заяви Януковичана сайті чи в телеефірі – це ще не відставка, треба іти в парламент.

 

Оскільки станомна 15.00 21 лютого президент не припинив своїх повноважень за жодною із чотирьохпідстав Конституції, будь-яке рішення про дострокові вибори є, м’яко кажучи, неконституційним.А значить, може бути скасованим будь-якої миті.

Натомість ценеконституційне рішення про вибори виглядає красиво в очах іноземців, які нарадостях вип’ють шампанського, потиснуть руки і поїдуть назад до своїх баварій.

 

Нас же залишатьз двома варіантами:

1.     Післяспадання градусу міжнародного гніву та тягучки навколо розслідувань злочиніввлади проти народу, Янукович сотоваріщі формують підконтрольну більшість,посилюють контроль над силовиками та тупо скасовують неконституційне рішенняпро дострокові вибори президента. І продовжують правити мінімум до березня 2015року.

2.     Народ наМайдані не визнає домовленостей опозиції з Януковичем, що дає офіційні  підстави Захарченку оголосити всіх на Майданіекстремістами та розстріляти. Під сумні очі міжнародної спільноти.

Тож, реальнимвиходом є тільки відставка.

До речі, у разі дострокового припинення повноважень президента, виконанняйого обов'язків до обрання і вступу на пост нового президента покладається на прем'єр-міністра(стаття 112.). А значить, парламенту вже варто добре подумати,чи хочуть вони бачити тимчасовим президентом Арбузова, а чи може кого іншого.

Останні записи