Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.01.2014, 21:04

Закон про агентів та екстремістів. ПозиціяTransparency International

Ексвиконавчий директор Transparency International Україна

В разі підписання В.Януковичем закону про іноземних агентів та екстремістів, Transparency International Україна стане ідеальною мішенню для ревносних його виконавців. Що я маю на увазі?

В разі підписання В.Януковичем закону проіноземних агентів та екстремістів, TransparencyInternationalУкраїнастане ідеальною мішенню для ревносних його виконавців. Що я маю на увазі? Мипредставляємо міжнародну антикорупційну організацію та отримуємо фінансуванняз-за кордону. А значить, є іноземними агентами. Ми збираємо деклараціїміністрів, губернаторів та мерів і моніторимо їх стиль життя.А значить, займаємося наклепництвом. Ми впливаємо на антикорупційні реформив Україні, а значить займаємося політикою та є особливо небезпечнимиекстремістами.

Все це за законом ВадимаКалесніченка та Володимира Олійника. Маячня? Зовсім ні, подібна дурня вжебільше року діє в Росії.

Чим ще небезпечний закон? Своєютупістю, чи точніше, тупою силою катка, під накатом якого все перетворюється намлинець. Що я маю на увазі?. Якщо взяти громадські організації, то більшість ізактивних постійно шукає фінансування закордоном. На відкритих конкурсах і запрозорими процедурами. До речі,у тих самих організацій, які дають гроші українськомууряду. Аби той робив хоч якісь реформи.

Так от, отримавши іноземні гроші,організації за законом Колесніченка мають тут-же добровільно визнати себеіноземними агентами. А ще записати фразу «іноземний агент» в свою назву,зареєструватись в спец реєстрі агентів, щомісячно подавати в міністерствоюстиції дані про фінансові надходження та напрямки втрачання коштів іщоквартально звітувати про діяльність в Інтернеті й в урядових газетах. Звіснож, скрізь з позначкою «іноземний агент». Тобто погодитись жити як євреї під часнациського терору. А у випадку незгоди все це робити, організація буделіквідована з ініціативи  Мін’юсту.

Чому це відбувається? Перші кулі вжепролітали, коли з’явився так-званий список Царьова. Це перелікшкідливих на думку автора громадських організацій та рухів, які «дестабілізують»ситуацію в державі. Прикметно, що у списку є ми та всі організації, які роблятьбодай якісь помітні зміни в державі. Наприклад, стежать за прозорим витрачаннямкоштів на будівництво стадіонів чи лікування онкохворих, переймаються вільнимдоступом до інформації чи навчають молодь активно користуватись власнимиправами та відверто називати речі своїми іменами.

Логіка царьових, колесніченків таіже з ними проста – активні організації мають бути дискредитовані тамаксимально підконтрольні. Особливо напередодні знакових виборів Президента в2015 році. Тому цей закон і з’явився. Адже він дозволяє контролювати все –людей гроші, діяльність. А при незгоді – просто забороняти діяльність. В Росіїпішли тим самим шляхом. Щоправда там паралельно з батогом вирішили показати йпряник. Чи морквинку. Зокрема, минулого року суттєво збільшили загальний бюджетфедерального конкурсу президентських грантів на підтримку громадськихорганізацій. Щоб було зрозуміло, мова йдеться про двісті мільйонів доларівщороку. Цілком ясно, що таких грошей для громадськості в української державинема. Тож в Україні вирішили просто підім’яти  громадський сектор та підмінити громадськуактивність тотальним  одобрямсом іпідгавкуванням.

До речі, з журналістами таактивними громадянами ініціатори закону обійшлись ще жорсткіше. Будь-який проявпозиції фактично підвели або під наклеп, або під екстремізм. Для цьогорозробили цілулінійку з півтора десятка варіантів «злочинів» - від їзди в колоні по шість,до стояння біля входу в офіс корупціонера. І за всі ці «проступки» збираютьсядавати цілком реальні тюремні терміни. Якщо закон підпише Янукович, вже нанаступний день міліціянти матимуть юридичні підстави закрити ВСІХ учасниківЄвромайданів та просто перехожих. Або щонайменше оштрафувати на кілька тисячгривень кожного. Думаю, цілком ясно, для чого владі такий закон.

Що збираємося робити далі?Робитимемо все можливе, аби Янукович закон ветував. А рада не змогла його повторноухвалити. Це завдання не тільки для TransparencyInternational, а для всьогогромадянського суспільства України. Адже зараз відбувається чіткий наступ насвободу кожного активного громадянина. Водночас ми будемо продовжувати робитите саме, що і до того. Буквально на днях ми оприлюднили власні пріоритети на 2014-й,серед яких просування нового закону про конфлікт інтересів, розкриття тендерноїінформації в 7 містах України, моніторинг стилю життя 400 високопосадовцівкраїни та ще купа інших корисних речей.

А найсмішніше те, що вчора Кабміннас похвалив за те, що закон Колісніченка вважає роботою іноземних агентів.За законом політичною діяльністю іноземних агентів є будь-які громадськіініціативи, які мають на меті вплив на прийняття рішень державними органами та змінувизначеної ними державної політики. Так от, весь минулий рік Transparency International Україназадовбувала Уряд Азарова, аби той змінив Державну антикорупційну програму. Минавіть бажаний текст програми написали. Вчора Кабмін проголосував за оновлення.І подякував нам за допомогу. А сьогодні ми вже агенти. Не смішно.
Останні записи