Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.12.2013, 12:02

Чи варто громадським активістам гратись в політику? І чому ні

Ексвиконавчий директор Transparency International Україна

Я буду мега радий, якщо купу народу з громадянського суспільства запросять у владу, а ті погодяться. Від того якість державних рішень тільки виграє. І я ж буду перший, хто з них запитає, чи завершили вони справи в громадському секторі, аби не мати навіть і

Чи варто громадським активістамставати політиками? І чому ні

Я вже писавпро певну спробупідміни понять ініціаторами Народного об’єднання «Майдан» (НОМ). Повторюсь,якщо хтось не почув - я ЗА партнерства секторів заради спільної справи. Ітільки у цих партнерствах бачу можливість комплексного рішення складних проблем.

Та я ПРОТИпересмикування понять. Наприклад, коли людей ангажують в громадський рух, азайматись пропонують політикою.

 

Чому я проти?

Від пересмикуваньдовіра тільки зникає. А її зараз так мало в країні. Тому я був би вдячний, якбине спекулювали на поняттях, а щиро визнали - ми хочемо нову систему влади, дляцього створюємо широку коаліцію всіх зацікавлених. Це не партія і не громадськаорганізація. Це середовище змін. Цікаво? Приєднуйтесь.

Речі вартоназивати своїми іменами. Усім. А значить варто сказати чесно про наміри. Як отЄгор, Віка та Ігор чесно це зробили і пішли зі своїх громадських позицій. Абояк п'ять сотен моїх друзів із ДемАльянсу. І я знаю, що в політичному дискурсі вмене є чудові партнери, на яких я можу спиратись. Як на фахових і відданих партнеріву секторі політики.

А не так,що в нас купа людей пише на візитівках "громадський активіст", а пофакту займається політичною діяльністю. Не сприймаю я це. Навіть, в ім'ячергової республіки, сили когось чи фронту пєрємєн.

 

Чим це загрожує?

Зрештою, єв країні два окремих закони - про політичні партії та громадські об'єднання. Ітам чітко написано, що є чим.

Якщо ж цейрозподіл не робити, ми дуже швидко скотимось до реалій Білорусі. Там чи некожен громадський діяч щороку стає політиком (на період чергових виборів). Ітим самим дає купу підстав для репресій проти ВСЬОГО сектору. А в Росії такийлюд взагалі загнали в резервацію агентів іноземного впливу. З дуже широким ірозмитим тлумаченням поняття "політична діяльність".

 

Про бачення Майдану юридичною особою

Кількаслів про підходи до структурування НОМ. Найпоширенішою є думка про створенняюридичної особи Майдан. Зі статутом, членством і квитками. В яку з часом увіллютьсямільйони українців та від імені яких будуть змінювати владу в країні. 

Ініціаторирегулярно посилаються на досвід Руху. Я ж бачу спробу відновлення КПРС -масової партії в інтересах купки функціонерів. На жаль.  

Є натеренах Європи дві наймасовіші партії. Із 8 та 2 мільйонами членів, відповідно.Перша зветься Единая Россия (фактичний лідер, Володимир  Путін, Росія).Друга - Партія Регіонів (фактично керує Віктор Янукович, Україна). Чим не прикладдля юридичної особи "Майдан"?

 

І в підсумку

Я будумега радий, якщо купу народу з громадянського суспільства запросять у владу, аті погодяться. Від того якість державних рішень тільки виграє. І я ж будуперший, хто з них запитає, чи завершили вони справи в громадському секторі, абине мати навіть ілюзій спокус.

А якщо чиколи прийде мій час змінити сектор, я зроблю те саме по відношенню до себе.ф

 
Останні записи