Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.12.2013, 10:48

Вибори Президента - 2015. А хто сказав?

Ексвиконавчий директор Transparency International Україна

Зараз не так важливо відправити президента у позапланову відставку. Зараз важливіше гарантувати невідворотність чергових президентських виборів. А значить, час гарантувати голосування за технічне рішення Ради – призначення виборів вже нового Президента У

Вимога №1 –відставка Януковича.  Наклейка з такимгаслом частенько трапляє на очі по всьому периметру Євромайдану. Чи відбудутьсявибори Президента України позачергово, судити я не берусь. Як на мене, - це далеконе факт. І ось чому.

При всійсвоїй неоднозначності, за чотири тижні Євромайдану Віктор Янукович так і не переступивжодного закону. Принаймні так стверджує Генпрокуратура. На її думку, ключовими порушникамисвобод протестуючих сьогодні є головний господарник Києва, заступник секретаря РНБОпри Януковичу і ще пара міліціянтів рангом керівників середньої ланки. Іможливостей притягти до відповідальності саме президента з кожним днем стає всеменше.

Так самопримарними є всі намагання відставити Януковича достроково за його корупційнізв’язки. Я не маю жодних ілюзій щодо джерел походження статків діючогопрезидента. Але маю визнати - ще ніхто юридично не довів корупційність цьогозбагачення. А заморожувати активи лише на підставі журналістських розслідувань (навітьгучних) жодна міжнародна організація не стане.

Тож, скорішеза все, вибори президента таки мають бути за планом – у лютому 2015го.

От тількипитання – чого всі вирішили, що вибори взагалі будуть?

Херсон, Одеса,Черкаси, Київ, Чернівці та Миколаїв. Що єднає ці українські міста? Правильно,відсутність мера. Цими обласними центрами фактично керують секретарі місцевихрад. За дивним збігом обставин, дуже лояльні до діючої партії влади. Почеснимлідером якої є … той самий Віктор Федорович Янукович.

І парламентзовсім не квапиться призначити вибори у цих містах. Тим самим успішно порушуючивласні ж зобов’язання. Чверть України живе без керівництва. Хіба не гарнарепетиція майбутнього ігнорування парламентом загальнодержавних виборів?

Тут саме часзгадати закон про вибори Президента України. Є в ньому одна цікава стаття.Номер її 16 і говорить вона про таке: « Вибори Президента України призначаються Верховною Радою України. Пропризначення виборів Президента України Верховна Рада України приймаєпостанову…»

Все ясно?Виборів Президента без постанови парламенту не буде!

Замістьпідсумків.

Зараз не такважливо відправити президента у позапланову відставку. Зараз важливішегарантувати невідворотність чергових президентських виборів.

А значить,час гарантувати голосування за технічне рішення Ради – призначення виборів вже новогоПрезидента України в 2015 році.

 

Останні записи