Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.12.2015, 13:39

Корупція. Імітація боротьби?

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

Ракова пухлина України. Саме так вчора віце-президент США Джо Байден, виступаючи в українському парламенті, назвав корупцію в нашій країні. І це дійсно так. Ця «ракова пухлина» стає на шляху будь-яких реформ і не дає нам розвиватися, вона руйнує можливості

Раковапухлина України. Саме так вчора віце-президент США Джо Байден, виступаючи вукраїнському парламенті, назвав корупцію в нашій країні. І це дійсно так. Ця«ракова пухлина» стає на шляху будь-яких реформ і не дає нам розвиватися, вонаруйнує можливості і породжує нерівність загрозливих масштабів.

Якколись сказав генеральний секретар ООН Пан Гі Мун «корупція – це не тількимільярди доларів розтрачених або розкрадених державних коштів; найбільш яскравовони проявляються через відсутність лікарень, шкіл, об'єктів постачання чистоюводою, доріг і мостів, які могли б бути побудовані на ці кошти і які,безсумнівно, змінили б долю сімей та громад». Іншими словами, корупція – це смерть.Корупціонери щодня вбивають українців. Вбивають на фронті, поставляючи їмнеякісне обладнання; на дорогах, крадучи гроші на ремонті дорожнього покриття;у лікарнях, коли люди вчасно не отримують необхідних медикаментів… Згідно зоцінками Світового банку, щорічно у світі корупційні дії «з’їдають» приблизноодин трильйон доларів. Це страшні цифри, адже кошти, які осідають в кишеняхкорупціонерів, в 80 разів перевищують суму, необхідну для того, щоб нагодуватилюдей, які голодують, а їх близько 870 мільйонів осіб.

Сьогодні,9-го грудня, Міжнародний день боротьби з корупцією. У цей день в 2003 році наполітичній конференції у Мексиці була відкрита для підписання Конвенція ООНпроти корупції. Україна ратифікувала цю угоду наприкінці 2006 року. Згідно здокументом, країни, які його підписали, зобов’язані оголосити карним злочиномхабарі, розкрадання бюджетних коштів і відмивання корупційних доходів.Відповідно до одного з положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієїкраїни, звідки вони надійшли в результаті корупції.

Насьогоднішній день з сумом можемо констатувати, що незважаючи на прихід до владинових людей, корупція в Україні, не зменшилася, а в деяких сферах, навпаки,зросла. Про це свідчить порівняльний аналіз досліджень рівнів корупції вУкраїні, які проводилися різними міжнародними компаніями, зокрема TransparencyInternational та Gallup International. Так, за їхніми даними, якщо у 2013 році47,3% українців вважали, що судова система повністю корумпована, то у 2015 роцітакої думки притримувались вже 66% українців. Аналогічна динаміка зростанняспостерігається і в інших сферах.

Наведудекілька новин останніх днів, які публікувались на центральнихінтернет-ресурсах:

• «У Transparency Internationalвідзначають «високі ризики корупції» в оборонній сфері України. За оцінкамиорганізації, «через корупційну практику відбувається втрата до 10-15% коштів,призначених для закупівлі озброєнь».

• «Втрати українського бюджету від діїкорупційних схем становлять не менше 5 мільярдів доларів. Про це заявив главаОдеської ОДА Міхеїл Саакашвілі».

• «Президентська фракція у парламенті вимагає від  Арсенія Яценюка   11 грудня  відповісти на звинувачення у корупції,озвучені Саакашвілі».

• «Директора підприємства Міноборони іззаступником затримали на хабарі у півмільйона гривень».

• «У Харкові Служба безпеки Україниспільно з військовою прокуратурою сил АТО затримала на хабарі працівникаДержавної фіскальної служби».

• «У Чернівецькій області співробітникиСБУ спільно з прокуратурою затримали на хабарі арбітражного керуючого».

Нагадаю,що це новини лише за останній тиждень! Це ті новини, які набрали більш ширшогорозголосу. Поряд з цим є ще десятки повідомлень про корупційні схеми в різнихміністерствах та відомствах, про затримання на хабарах митників, поліцейських,податківців, освітян, про розслідування численних кримінальних справ щодокорупційних дій… 

ПозавчораНаціональне Антикорупційне бюро заявило, що включається в боротьбу з корупцією(до слова, раніше очікувалось, що НАБу почне працювати ще в травні 2015 року).Керівництво бюро відзвітувало про перші три кримінальні справи за фактамирозкрадання державних коштів. Озвучена суму – 1 млрд грн. Деякі експертиприпускають, що оприлюднена заява НАБу збіглася з візитом в Українувіце-президента США Джо Байдена – Україна мала показати хоч якісь результатиборотьби з корупцією.

Давайтебудемо відвертими, ні Америка, ні будь-яка інша країна не змусять нас подолатикорупцію. Вони можуть лише закликати і допомагати. Сьогодні подолання корупціїзалежить від політичної волі перших осіб держави, від реформуванняправоохоронної і судової системи. Щоб «верхи» перестали красти, потрібнопосадити тих, хто очолює й крищує наявні корупційні схеми. За останні два рокиУкраїна значно просунулась у прийнятті антикорупційного законодавства. Звісно,не без тиску громадськості та міжнародних організацій, які постійно наголошувалина зволіканні у цьому питанні, яке є неприйнятним. Проте імплементаціяоновленого законодавства проходить без проактивної позиції з боку основнихвладних інституцій – влада, на жаль, тільки реагує на критику з бокусуспільства, точково вирішуючи певні питання. Тут пригадуються словасінгапурського реформатора Лі Куан Ю, які стали одним з головних принципівборотьби з корупцією: «почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів: ви точнознаєте за що, і вони знають за що». Цю фразу у парламенті цитував і ПетроПорошенко. Та голосних арештів, які б закінчились відкриттям кримінальних справй виголошенням відповідний вироків, у найвищих владних ешелонах поки так і небуло…

Останні записи