Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.04.2015, 15:09

Яценюк першим мав би вимагати розслідування заяв щодо корупції в уряді

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

У середині березня на адресу уряду Яценюка пролунали гучні звинувачення у корупційних діях. Відсторонений від виконання обов’язків голови Державної фінансової інспекції Микола Гордієнко заявив, що уряд блокує розкриття корупційних схем часів Кабміну Миколи

Усередині березня на адресу уряду Яценюка пролунали гучні звинувачення укорупційних діях. Відсторонений від виконанняобов’язків голови Державної фінансової інспекції Микола Гордієнко заявив, щоуряд блокує розкриття корупційних схем часів Кабміну Миколи Азарова. ТодіГордієнко озвучив відомості щодо корупційних зловживань на суму понад 7,5 мільярдівгривень! «Корупційні схеми в Україні очолює уряд Яценюка», – безапеляційнозаявив екс-чиновник.

Приголомшливізвинувачення розділили парламентську коаліцію. Одні кинулися відбілюватизаплямований імідж Яценюка, інші – заговорили про створення у парламентіТимчасової слідчої комісії з розслідування можливих корупційних схем уряду.Свою нейтральну позицію поки займає Президент Петро Порошенко – він жоднимчином публічно не відреагував на скандал навколо «уряду камікадзе».

Урядова фракція жкинулась захищати Яценюка і звинувачувати Гордієнка в брехні, називаючи йогозаяви про корупційні зловживання запуском процедури політичної боротьби протиуряду. «Народний фронт» запевняє, цією справою мають займатися виключноправоохоронці (зокрема, ГПУ). Але я переконаний, у розслідуванні можливихкорупційних дій урядовців не варто покладатися тільки на роботу силовиків. Тутпотрібен як парламентський, так і громадський контроль.

Якщо ж справа буделише на контролі Генпрокуратури, то результатів цих розслідувань суспільствоможе так і не отримати. Пригадайте гучні заяви міністрів економіки ПавлаШеремети та охорони здоров’я Олега Мусія попереднього уряду Яценюка прокорупційні схеми у відомствах. Де відповіді Генпрокуратури? Тому не вартопокладатися тільки на силовиків. Безумовно, своє слово має сказати прокуратура,але для додаткової впевненості у прозорості розслідування має бутипарламентський і журналістський контроль.

Сьогодні відвертодивує позиція фракції «Народний фронт», який із надривом захищає прем'єра. Цезайве, бо виглядає, як «на злодію шапка горить». Країна має отримати чіткувідповідь: хто бреше? Після Революції гідності очікування в суспільстві –  величезні . Алесуспільство очікує не гучних заяв і театралізованих арештів, а реальнихрезультатів! Крім того, Яценюку потрібно пам’ятати, посаду прем’єра вінфактично отримав завдяки Майдану. І сьогодні суспільство «не проковтне»закулісних домовленостей чи відбілювання корупціонерів. На Майдані ми говорилипро честь і гідність. Тому і перевірку своєї діяльності Яценюк має прийняти зчестю і гідністю.

Аби розібратися уситуації, бо градус напруги у суспільстві піднявся, цієї середидепутати провели спільне засідання Комітету з питань запобігання корупції і зпитань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Крику й взаємніобвинувачення, які лунали протягом трьох годин, країна спостерігала у прямомуефірі. На спільному засіданні було ухвалено рішення рекомендувати парламентустворити робочу групу для контролю за розслідуванням звинувачень Гордієнка убік уряду.

Сьогодні ВерховнаРада з четвертої спроби підтримала протокольне доручення спікера ВолодимираГройсмана про створення робочої групи з перевірки фактів корупції в держсекторіекономіки. Відповідне рішення підтримали 228 депутатів – голосування можнасказати відбулося на межі. Тепер до 7 травня робоча група має викласти висновкиі пропозиції за результатами перевірки щодо цих порушень і подати їх на розглядВР. До того ж Гройсман повідомив, що і до 7-го травня у парламенті про ситуаціющодо правової оцінки розслідування фактів корупції в уряді має прозвітуватигенпрокурор Віктор Шокін.

Щоб не зруйнуватизалишки довіри до коаліції, а, навпаки, укріпити її, «Народному фронту» вартобуло би змінити свою риторику. Суспільство вимагає публічності у розслідуваннідіяльності уряду Яценюка? Воно має отримати цю публічність. Якщо фракціяЯценюка впевнена у відсутності будь-якої корупції в уряді, то чого б їм гучноне заявити щось на кшталт «так, заходьте – перевіряйте, ми впевнені у своїйневинуватості». На жаль , цього не відбувається.

Суспільствупотрібні факти, а не порожні «заговорювання» і взаємні звинувачення.  Безумовно, скандал, який сьогоднірозгортається навколо діяльності уряду, на руку нашому зовнішньому ворогу –Путіну. Бо те, що відбувається зараз, в якійсь мірі торпедує коаліцію. СамеПутін очікує нестабільності в Україні. Його головний сценарій – щоб ми фінансовой політично «лягли». Йому потрібно, аби Україна стала країною, яка невідбулася. Але не треба нам ще з середини підігрувати ворогу – не требаназивати усіх, хто виступає за перевірку діяльності уряду «агентами Кремля».Проти брехні є одна зброя – правда. І її не треба боятися.

 

 

 

 

 

Останні записи