Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.11.2013, 13:37

"Казначейська" яма дедалі глибшає

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

«Бюджетна сфера» (освіта, медицина й соціальний захист) все більше заглиблюється в кризу «казначейських» неплатежів.

«Бюджетнасфера» (освіта, медицина й соціальний захист) все більше заглиблюється в кризу«казначейських» неплатежів. Продовжуючи щоденну боротьбу з цим свавіллям, незабуваймо, що Держказначейство є лише виконавцями волі уряду й адміністраціїпрезидента. Зарплати й платежі місцевих громад «зажовуються», бо державнийбюджет – це суцільна авантюра. Додатково його знекровлюють тендерні розкраданняй нецільове використання коштів.

Нещодавно Міністерство фінансів «потішило» звісткою про рекордне (до 410 млн.грн.) падіння залишку на Єдиному казначейському рахунку – віртуальній«банківській карті» державного бюджету України. От-от стане реальністю цинічнийжарт одного депутата, який запитавши в урядовця про залишок коштів, вигукнув:«Та ви що?! В мне вдома більше лежить, ніж у вашій казні!» Простим українцям несмішно: вчителі, медики, соцпрацівники, комунальники вже півроку живуть беззарплат. Навіть у заможному Києві.

Звісно, Державне казначейство не краде кошти,які в ньому зберігаються. Принаймні, фізично. Воно просто латає латки налатаному. Незаконно позичає гроші з рахунків місцевих бюджетів на виконаннябюджетних призначень бюджету державного, а також на покриття розривівПенсійного фонду. Коли й цього стало замало, – з менш важливих на важливішістатті вже всередині державного бюджету. Все це супроводжується відмовками прем’єр-міністрапро неслухняних виконавців, які нібито винні в невиплаті зарплат.

В листопаді почався якісно новий етап«покращення». Оскільки «зажовування» в Держказначействі вже не допомагають,Пенсійному фонду дозволили аварійне кредитуванняв комерційних банках, щоб не допустити затримки хоча б мізерних пенсій. Мабуть,це можна назвати й своєрідною «фінансовою пірамідою».

Причина пірамідування проста: Державнийбюджет-2013 зведений із завідомо нереальними цифрами і нашвидкуруч просунутийчерез парламент. Тому його виконання за 9 місяців року склалолише 69% річного плану (за доходами і видатками). Про професіоналізм і відчуттяреальності урядовців може свідчити хоча б минулотижнева заявапрем'єра Азарова про аварійний продаж додаткових об’єктів державної власності.Адже план надходжень від приватизації, – традиційна ганьба «біло-блакитної»влади, – цьогоріч виконаний аж на 9 (!) відсотків станом на 1 листопада. Олігархи Януковича нічого не купують удержави. Бо вона їм все віддає практично задарма: в оренду, концесію тощо.Як-от Запорізький титаномагнієвийкомбінат, контрольований Дмитром Фірташем.

Інший напрочуд професійнийурядовець, перший віце-прем’єр Арбузов, днями зізнався: Кабмінзатримує зведення держбюджету-2014, бо не знає, чи буде підписана Угода проАсоціацію з Євросоюзом. Насправді, як я вже відзначав,влада розраховує під маркою Асоціації додатково «виторгувати» великікредити.  Причому не лише від ЄС, а й відМоскви: хто більше запропонує. Зачароване коло правового нігілізму: уряд незаконнозатримує внесення проекту бюджету до парламенту, бо не знає, чим закінчатьсяперемовини щодо звільнення незаконно ув’язненої Юлії Тимошенко. ЕкономікаУкраїни залишається залежною від безсоромної «багатовекторної» зовнішньополітичноїтурбулентності.

Втім, невиплати зарплат іборгової кризи можна було б уникнути навіть із нереальним держбюджетом. Якбийого реальні доходи не перекачувалисятак нахабно до фірмочок, наближених до урядовців та інших «регіоналів». «АВаська слушает, да ест» – так можна схарактеризувати щотижневу практикудержавних закупівель. Здається, тендерні чиновники нічого не чули про бюджетнукризу й переговори з Євросоюзом, підписуючи закупівельні контракти із захмарнимикошторисами.

Коли окрема людина краденепотрібні їй речі, незважаючи при цьому на мораль, законодавство і громадськийосуд, медики називають це клептоманією й призначають лікування. Поведінкарежиму Януковича якнайкраще характеризується терміном «клептократія». Такихтреба ізолювати від влади якнайшвидше. Якщо цього не зробити, затримки зарплатта розрахунків ризикують перетворитися на ще масштабнішу епідемію.

Останні записи