Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.11.2013, 10:13

Фонд регіонального розвитку – інструмент для громад, а не для Кабміну

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

В Україні вже другий рік поспіль функціонує державний фонд регіонального розвитку. Головною метою його створення було прагнення забезпечити справедливий і прозорий розподіл бюджетних коштів між регіонами.

В Україні вжедругий рік поспіль функціонує державний фонд регіонального розвитку. Головноюметою його створення було прагнення забезпечити справедливий і прозорий розподілбюджетних коштів між регіонами . Дивно визнавати, алеініціатором створення Фонду був саме уряд Азарова. Дивно, тому що цьому урядуне притаманні логічні і справедливі ініціативи. Фонд  мабуть виняток. Але зачарування зникає одразуж після того, як розумієш як уряд на практиці застосовує цей інструмент.

Насамперед розпочну з того, що фонд регіональногорозвитку не є міжбюджетним трансфертом. Тобто фонд – не субвенція з державногобюджету місцевим бюджетам, а отже механізм спрямування коштів з Фонду є значнопрозорішим і нівелює спокусу влади дати одній області більше, а іншій менше. Зокрема, назаконодавчому рівні встановлено, що 70% коштівспрямовується відповідно до чисельності населення, яке проживає у відповідномурегіоні; 30% – з урахуванням рівня депресивності територій. Іншими словами, найбільше мають отримати найбідніші з найнаселенішихобластей.

Однак, що добре для регіонів – не дуже добре дляКабміну, оскільки необ’єктивний перерозподіл коштів і ручне управлінняекономікою – основні критерії роботи біло-блакитного уряду. А інструмент фонду – це «кістка в горлі» якдля тих, хто хоче поділити регіони на «свої» й «чужі», так і для тих, хто досіміг собі спокійно перекладати гроші з державної кишені до своєї власної,маніпулюючи інструментом субвенцій.

У підтвердженняцьому, а також випереджаючи питання на кшталт: «а де брати гроші?», наведу кількацифр. Обсяг цьогорічних витрат бюджету на субвенцію на соціально-економічнийрозвиток територій, становить 1,34 млрд. грн., обсяг державних капвидатків,що розподіляється Кабміном – 1,4 мільярди. А обсяг держфонду регіональногорозвитку – всього 987,5 мільйонів…

Ще цікавішою є структура «ручного» фінансування черезсубвенції. Опозиційні нардепи підрахували, що 2013?го року із коштів субвенції на соціально-економічнийрозвиток середньостатистичному мешканцю Житомирщини «перепаде» 124,5 грн.,Луганщини – 96,6 грн., Донеччини – 91,5 грн. Це присередньоукраїнському показнику в 29,3 грн. Такі області, як Миколаївська,Тернопільська, Черкаська та ін. цьогоріч взагалі не дочекаються субвенційної«ласки» уряду. Такий вибірковий підхід підсилює одну з головнихпроблем нашої країни: диспропорцію у розвитку регіонів.

Інструмент державного фонду регіонального розвитку знищує тенденційність додиспропорцій і корупційних зловживань. І саме тому, як не прикро це визнавати,цей інструмент досі не запрацював на повну потужність. 

Законодавство про Фонд, зокрема Постанова КМУ № 656,дає регіонам право самостійно, на основі конкурсу, визначати інвестиційніпрограми, що потребують невідкладного державного фінансування. Такі проекти(програми) проходять два конкурси. Спершу кожна область оголошує конкурс звідбору проектів, які можуть бути реалізовані коштом державного фондурегіонального розвитку. Пізніше ці проекти проходять конкурсний відбір у Мінекономрозвитку.Типовий приклад пріоритетних проектів з регіонального розвитку: будівництво абокапітальний ремонт лікарень, шкіл, дитсадків, модернізації міського транспорту,упорядкування  культурних та історичнихпам’яток та ін.

Після цьогоМінекономрозвитку (до 1 серпня) подає до Кабінету Міністрів пропозиції щодорозподілу коштів Фонду у наступному році з переліком відповідних програм. Звісно,виходячи з мінімально необхідного обсягу в 1% загального фонду (згідно з вимогамич. 1. ст. 24-1 Бюджетного кодексу). На практиці ж, відрахування на фондрегіонального розвитку встановлюються урядом за залишковим принципом – виходячиз потреби балансування чергового держбюджету «покращення». Зокрема, обсяг Фондуу 2012 році становив 1641,5 млн. грн., або 0,509%, а у 2013 році – 987,5млн. грн., або 0,3% прогнозного обсягу доходів загального фонду державногобюджету. Тобто, пряма імперативна норма,закріплена у Бюджетному кодексі про те, що обсяг фонду має становити не менше1% від прогнозного обсягу доходів загального фонду державного бюджету навідповідний рік, урядом просто не виконується.

Тож, незважаючина усі переваги Фонду над інструментом субвенцій, на сьогодні у Кабміну все жзалишається два основних маневри для зловживань. Перший – це той, щозаконодавчо встановлений мінімальний обсяг Фонду урядом, просто-на-просто, невиконується. А от другий – гірший. Його суть полягає в тому, що перелік програмі заходів, які фінансуватимуться коштом фонду регіонального розвитку,затверджується не Законами України про державний бюджет на відповідний рік, аокремими урядовими розпорядженням, уже після прийняття держбюджету.

У такому разі,за нинішньої ситуації, нічого не заважає Кабміну, внісши зміни у розпорядження,викинути із цього переліку якийсь «неугодний» проект, наприклад, за поданнямМінрегіону, який скаже, що у проектно-кошторисній документації «кома не тамстоїть», а натомість включити туди інший проект, де коми стоять «на своїхмісцях». Не випадково Рахункова палата України виявилазначні порушення в порядку використання коштів Фонду за минулий рік.

Тому, якщо Мінекономрозвитку до 1 серпня подає на затвердження Уряду ужеготовий перелік проектів, які пройшли комісію, то Кабмін спокійно може врахуватиподану йому інформацію при складанні проекту держбюджету на конкретний рік,прописавши цей перелік окремим додатком до бюджету.

Аби врегулюватицю ситуацію, я з колегами-парламентарями зареєстрував законопроект  «Про внесеннязмін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення прозорості фінансуванняпроектів і заходів за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку».Ми пропонуємо включати перелік програм і заходів, які фінансуватимуться коштом державногофонду регіонального розвитку, окремим додатком до Законів України про державнийбюджет на відповідний рік. Прийняття цьогозаконопроекту дозволить прозоро, ефективно і раціонально використовуватикошти Фонду. Крім того, це допоможе зменшити зловживання з боку Кабміну тамісцевих чиновників.

Сподіваюсь на якнайширшу підтримкузаконопроекту з боку політиків і громадськості. А також, окремо, з боку депутатіввід Партії регіонів. Адже їх лідер – Віктор Янукович неодноразово вимагав,щоб державний фонд регіонального розвитку реально діяв. Зокрема у його програмі«Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», наяку, до речі, як на «настільну книгу» завжди посилається Кабмін, реальнозадекларована  необхідність «упорядкування  відносин місцевих  бюджетів  з центром» та «збільшенняінвестиційних ресурсів місцевих бюджетів». А 26 червня Гарант чітко запропонувавспрямувати 55% бюджетних видатків наступного року у регіони.

ЗакликаюПрезидента домогтися втілення його пропозицій у закон. До речі, він тоді щепообіцяв оприлюднити проект держбюджету?2014 «у вересні». Оскільки вже листопад,гаранту час вжити заходів до урядовців, які саботують його благі наміри щодорегіонального розвитку.

Останні записи