Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2013, 13:14

На "торгову" війну має бути адекватна відповідь

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

Хтось з жартівників нещодавно сказав: «Якщо війну, розв’язану Росією проти Грузії, Путін назвав «змушенням до миру», то сьогоднішню торгову блокаду українських товарів сміливо можна назвати «змушенням до «русского міра».

Хтось з жартівників нещодавно сказав: «Якщо війну, розв'язану Росією протиГрузії, Путін назвав «змушенням до миру», то сьогоднішню торгову блокаду українськихтоварів сміливо можна назвати «змушенням до «русского міра».

Це гіркий жарт. Кремль в черговий раз показав своє агресивне обличчя, він інадалі продовжує вважати себе господарем на всій території колишнього Союзу.Якою ж була реакція грузинської та української сторін на кремлівську експансію?

У 2008 році у Грузії лилася кров. Державне керівництво маленької волелюбноїкраїни мало мужність відкрито виступити проти велетенської Росії, боротися зацілісність своєї території. Активна позиція міжнародної спільноти зупиниланаступ російських військ. Грузія війну програла. Але для Росії ця війна маладоволі несподівані економічні наслідки.

З початком військових дій різко впала ціна на акції російських компаній іце позначилось не тільки на російському, але й на світовому ринку. Відбуласясерйозна корекція курсу рубля до долару США, коли іноземні інвестори почалипродавати рублі на внутрішньому ринку. На основних російських фондовихмайданчиках ММВБ і РТС торги протягом серпня 2008 року декілька разівзупинялися через падіння індексів для запобігання панічним настроям. Загальнепадіння індексів РСТ та ММВБ за півтора місяці після війни склало понад 40%.Безперервний ріст валютних резервів Росії на тлі нафтового буму змінивсяпадінням: за 30 робочих днів обсяг золотовалютних резервів Банку Росіїскоротився на 38 млрд. дол., або 6,8%.

Що ж у нас? Уряд надсилає до Росії делегацію для урегулювання питань«митної війни». Її керівник, міністр аграрної політики і продовольства УкраїниМикола Присяжнюк, заявляє журналістам, що сторони домовилися створити комісію згармонізації стандартів якості продукції. Це стосується продукції Roshen. А тимчасом на кордоні з Росією станом на 16 серпня стоять цілі ешелони з українськоюпродукцією інших виробників, близько 1000 вагонів. І ще стільки ж на підході. Аскільки виробників завернули свої вантажівки з товаром з кордону, знають лишевони. В результаті неоголошеної «митної війни» українські виробники несутьбагатомільйонні збитки, підприємства зупиняють виробництво, починаються масовіскорочення людей.

Думаю, що жодні комісії не вирішать кардинально питанняукраїнсько-російських відносин і не відіб’ють у Путіна бажання «загнати»Україну до Митного союзу, та не пустити її до Європи. Дійшло до смішного:росіяни не пропускають на свою територію навіть туалетний папір Обухівськоїфабрики! Сирна, м?ясна, шоколадна війна… що далі?

Думаю, що на фоні млявих дій наших урядовців своє слово повинні сказати українці.Російській експансії і «торговій» війні ми повинні протиставити наш українськийпатріотизм. Я підтримую заклик бойкотувати російські банки, гастролі російської«попси», російські фільми, російські радіостанції й телеканали, російськітовари. Ми повинні усвідомити: купуючи пиво «Балтика», ми «саджаємо» українськіброварні, які виробляють не гірший продукт. Російські книжки сумнівноїхудожньої якості теж мають стати об?єктом бойкоту українців. Думаю, щофінансові втрати російської сторони будуть не меншими, ніж у 2008 році.

У ці дні країна має жити під гаслом «Купуй українське, дивись українське,слухай українське!» Таким чином ми, українці, дамо гідну відповідь московськимагресорам, а також почнемо звільняти від чужинської навали український духовнийпростір. Тільки треба це робити всім разом, як кажуть у народі, усім миром.Отакою повинна бути відповідь українського світу «русскому міру»!  

Останні записи