Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2013, 15:39

В кабінетах Міндоходів готують чергову авантюру для фінансового ринку

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

З вересня влада почне чергове перекроювання Податкового кодексу. За вже усталеною практикою в стінах Міндоходів шукають додаткових можливостей для податкового визискування. Відповідний законопроект вже оприлюднили в закутках сайту Міністерства доходів і зб

Звересня влада почне чергове перекроювання Податкового кодексу. За вже усталеноюпрактикою в стінах Міндоходів шукають додаткових можливостей для податковоговизискування. Відповідний законопроект вже оприлюднили в закутках сайту Міністерства доходів і зборівУкраїни.

Затрадицією, чергове «творіння» податківців підготовлене без врахування можливихнегативних наслідків для економіки в цілому та фінансових ринків, зокрема.

Окрімрізних податкових «новацій», фіскали планують змінити податковий режимінститутів спільного інвестування (ІСІ).

Нещодавнозапроваджений акцизний податок на операції з цінними паперами не дав очікуваногоекономічного ефекту. Влада подалася в пошуки нових можливостей для латання дірокдефіцитного бюджету. 

Цьогоразу з кодексу мають намір вилучити норми щодо звільнення коштів спільного інвестуваннявід сплати податку на прибуток і податку з доходу. Колишні пільги дляінвестиційних фондів (які є звичною практикою в усьому світі) тепер обернутьсядля інвесторів потрійним оподаткуванням.

Задуманевладою матиме зворотний економічний ефект з трагічними наслідками. Ми станемосвідками згортання фондового ринку в Україні.

Інвестфонди,які в Україні існують вже більше 10 років, акумулюють в собі значний обсягінвестиційних ресурсів. Наприкінці 2012 року вартість чистих активів ІСІ склала 139 млрд. 260 млн. грн.Це на 23,5% більше, ніж за підсумками 2011 року. З цих активів – 16,8% належатьнерезидентам України. Така позитивна динаміка розвитку ринку зі спільногоінвестування України сприяла легалізації фінансових потоків та припливуіноземних інвестицій.  

Пропонованізміни до Податкового кодексу дуже швидко спровокують зменшення обсягівінвестиційного капіталу, заморожування інвестиційних проектів, вихідпрофесійних учасників з фондового ринку України та відтік капіталу в іншікраїни та офшори.

Найгірше,що йдеться не лише про погіршення умов для фондового ринку. Налякані інвестори,особливо зарубіжні, можуть отримати додатковий негативний сигнал з України.

За даними Європейської Бізнес Асоціації індекс інвестиційної привабливості України у ІІ кварталі 2013 року, як ірік тому, залишається стабільно низьким.

Бажанняінвесторів триматися подалі від України підтверджує і звіт Національного банку України. Обсяг прямихіноземних інвестицій (ПІІ) в Україну в травні 2013 року порівняно з травнемминулого знизився в п'ять разів до 114 млн. доларів. А за п'ять місяців 2013 року обсяг ПІІ знизився на 41,1%,склавши 1,363 млрд. доларів.  

Плани,що активно обговорюються у владних кабінетах демонструють таланти влади з«вправного» керування економікою. Згубна практика щорічної непередбачуваноїфрагментарної зміни податкового законодавства насторожує іноземних інвесторівта гальмує процес залучення довгострокових інвестицій в Україну. Бажанняшвидкої наживи штовхає можновладців на різні авантюри, які зазвичай згодомобертаються ще більшими негараздами для економіки. Результати красномовні - заостанніми підрахунками Standard & Poor's Україна посідає 7 місце в рейтингуекономічно найризикованіших країн світу. Аналітики цієї компанії оцінюютьймовірність дефолту у нашій державі в майже 50%.

Останні записи