Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.03.2013, 17:46

Український уряд як переляканий страус – ховає голову у пісок

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

Вчора Микола Азаров заявив, що газові контракти між «Газпромом» та «Нафтогазом» не містять юридичних зачіпок для їх опротестування у суді. При цьому і Президент, і члени Кабміну неодноразово визнавали ці контракти несправедливими, економічно не обґрунтован

Вчора Микола Азаров заявив,що газові контракти між «Газпромом» та «Нафтогазом» не містять юридичнихзачіпок для їх опротестування у суді. При цьому і Президент, і члени Кабміну неодноразововизнавали ці контракти несправедливими, економічно не обґрунтованими такабальними. І українська економіка вже третій рік поспіль змушена нести цейтягар.

Сьогодніукраїнський уряд має відповідати за свою бездіяльність! Прем’єр-міністр небачить юридичних підстав для перегляду контрактів? Дійсно, ми тільки й можемо,що розводити руками, і говорити про те, що до суду йти не варто, бо у наснічого не вийде… Але чому б не спробувати?

В листопадіминулого року Польщі, наприклад, вдалося отримати 15% знижку на російський газ.А це – майже один мільярд доларів економії для бюджету щороку! Польща непобоялася йти з позовом до Арбітражного суду Стокгольма. Розумію, що це нелегкий процес, на який може піти не один місяць чи навіть рік. Але його требарозпочати! Переговори про зниження цін на російський газ польська сторона почалаще восени 2010 року. І тільки на початку 2012-го подала до суду на «Газпром». Влистопаді ж російський газовий гігант, нарешті, пішов на поступки і погодивсяпродавати полякам газ дешевше. Польща відкликала свою скаргу зі стокгольмськогоарбітражу, і відразу оголосила про 10% знижку на газ для населення.

За останні роки«Газпром» зробив знижку для багатьох європейських клієнтів. Серед яких ікомпанії Німеччини, Франції, Австрії. Чому ж наш «Нафтогаз» не може отриматицих же знижок? Український уряд постійно їздить до Москви, розповідає про якісьпереговори. Але результатів цих переговорів ми не бачимо! А тим часом, в пресіми читаємо одне й теж: «Україна розраховує на зниження ціни на газ», «Українапланує знизити ціну на газ», «Україна сподівається «збити» ціну на блакитнепаливо до наступного опалювального сезону»… Розраховує, планує, сподівається… Це лише слова.

В угоді напоставку газу від 2009 року передбачено, що сторони можуть вступити впереговори про перегляд ціни на газ. Ініціатор цих переговорів письмовозвертається до іншої сторони і якщо протягом 3 місяців сторони не домовляються,сторона-ініціатор має право звернутися до Торгової палати СтокгольмськогоАрбітражу аж до розірвання контракту. В першомукварталі цього року цінаросійського газу для українців становить 406 доларів за 1000 м3. Апрогнозована ціна на другий квартал – 426 доларів. Це підстава для переглядуціни? Безумовно.

Крім того,контракт передбачає можливість зміни річної контрактної кількості закупівлігазу. Тобто, дає змогу переглянути те, за що «Газпром» виставляє «Нафтогазу»семимільярдні штрафні санкції. А ще, ми маємоправо висунути Росії зустрічні претензії через порушення умов транзитублакитного палива. І Кабмін може ініціюватиштрафні санкції для «Газпрому» за ненадання відповідних обсягів газу длятранзиту через територію України. Адже ми несемомільйоні збитки!

Бездіяльність уряду у газових переговорах сьогоднібачить уся Україна. Досить переливати з пустого в порожнє. Влада має витягнутиголову з піску, і нарешті почати діяти! 

Останні записи