Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.01.2018, 13:16

Здорове харчування для дітей: 20 кроків від задуму до першого заходу

Маркетинг-консультант, автор проєкту "Здорове харчування для дітей"

Тарілка здорового харчування вперше з’явилася у школах Києва. Але не в їдальнях, а на тематичному уроці, який проводять активісти проекту #ЗдоровеХарчуванняДляДітей. Школярі беруть участь у інтерактивній презентації, після чого кожен створює свою власну та

Якихось два місяцітому я писала проідею, яка з’явилася у мене після відвідування SHE Congress. Задум був утому, щоб розпочати освітню програму з питань здорового харчування дляшколярів. За цей час ми пройшли шлях від задуму до перших заходів пілотногопроекту «Здорове харчування для дітей».

Перший захід мипровели 24 січня, рівно через 2 місяці після конгресу. Після уроку дітирозповіли, що найбільше їм запам’яталося наступне: як вони робили власнутарілку здорового харчування, як виглядають тарілки інших країн, і як мипригощали їх яблучками в кінці уроку.

Подивитися більше фотоз першогозаходу, фото з другогозаходу.

Допитливі і щасливіличка другокласників – найкраще підтвердження того, що ми все придумалиправильно. Але якими були ці два місяці? Що треба було зробити, щоб проектзапрацював?

 

20 кроків від ідеї до першого заходу

1.     1.  Почалося з того, що весь проект я розписала на стіні у себе вдома. Цевідбувалося під час прямого ефіру на Facebook, завдяки чому до проекту долучилисяактивісти з усієї України.

2.    2.   Подосліджувала проблемунеправильного харчування в Україні і у світі. Потенційні наслідки і шляхиподолання. Інформації на ці теми  - море,у закордонних джерелах все прекрасно подано. Кому цікаво – пишіть, поділюсяпосиланнями.

3.    3.   Пройшла за три дні онлайн-курсChild Nutrition &Cooking на Coursersa. Тепер цей курс мають пройти усі працівники проекту,тим більше, що він з українськими субтитрами. Також я дуже рекомендую курс The Scienceof nutrition на Future Learn (англійською).

4.    4.   Вивчили і продовжуємо вивчати закордонні матеріали на дану тематику – восновному на сайті Національної служби охорони здоров’я (NHS, Велика Британія), ChooseMyPlate (США).

5.    5.   Розробили орієнтовну програмузаходів проекту (всього їх буде 5 – про овочі і фрукти, про солодке, просніданки та ін.).

6.    6.   Створили і протестували на своїх дітях детальний сценарійіпрезентацію для першого заходу «Тарілка здорового харчування». Попередньоузгодили матеріали з Асоціацією дієтологів України.

7.   7.  Розпочали реєстрацію волонтерівпроекту. Наразі проектом займаються близько 20 осіб. Серед них, крім мене, -адміністратор проекту, дослідник, лікарі-педіатри, дизайнер, фотограф,відеооператор, PR-менеджер, фінансист, бухгалтер, юристи, фахівець зкраудфандингу, регіональні координатори, потенційні ведучі та асистенти. Долучитисядо проекту можна тут.

8.    8   Також розпочато реєстрацію шкілна заходи проекту. На сьогодні в списку біля 20 шкіл, але маю планзбільшити цей перелік до 100 шкіл за найближчі тижні. Зареєструватися до участі в проекті можна тут. Тривалість заходу - 1урок. Аудиторія - 2-6 класи середніх шкіл, гімназій, ліцеїв. Можнареєструвати 1-11 класи на майбутнє. Вся Україна. Безкоштовно. 

9.      9.  Проведені зустрічі з головою Асоціаціїдієтологів України, Олегом Швецем, та з заступником голови Центру громадського здоров’я МОЗ України,Владиславом Збанацьким. Вже активно працюємо по різних питаннях – від сценаріївзаходів до поліграфічних матеріалів. Плануємо найближчим часом підписатиофіційні меморандуми про співпрацю.

10.  10.  Крім офіційних структур, ми почали проводити зустрічі з представниками соціально відповідального бізнесу, якімогли б долучитися до реалізації проекту фінансово. Поки що не можу похвалитисяпідписаними з партнерами договорами, але інтерес до проекту є, його прекрасносприймають і висловлюють бажання підтримати. Найближчим часом будемо розроблятиконкретні спонсорські пакети. Компанії і особистості, які готові підтриматипроект – пишіть мені на facebook.

11.  11.  Також я веду спілкування здеякими українськими зірками, яких теж дуже б хотілося залучити до проекту,як лідерів думок серед дитячої аудиторії. Поки що не можу розкривати деталі.Якщо знаєте особисто когось з celebrities, які можуть асоціюватися зі здоровимобразом життя - пишіть мені на facebook.

12. 12.   Розроблено логотип проекту. Явирішила не сильно заморочуватися з назвою проекту і залишити її зрозумілою,хоч і трохи довгою. Головне, що діткам наш логотип дуже подобається.

 

13.  13.  Створено першу презентацію дляпартнерів, в якій стисло описано весь проект.

14.  14.  Проведено пілотний флешмоб#МійСуперСніданок,до якого долучилися десятки людей з усієї України.

15. 15. Розроблене опитування для дітейі батьків, щоб уточнити проблему неправильного харчування, пройти йогоможна тут.

16.  16.  Обрано три школи дляпроведення пілотного проекту,проведені переговори з вчителями, керівництвом шкіл та батьківськимикомітетами. Підготовано офіційний лист для шкіл.

17. 17.   Розроблені візуальні матеріалидля пілотного проекту – буклет і тарілка здорового харчування для створенняаплікації.

18.  18.  Спільно з юристами розроблено формудозволу батьків на фото- і відеозйомку дітей під час заходів.

19.  19.  Проведено первинний розрахуноквитрат проекту, в залежності від проведення різної кількості і різнихформатів заходів. Зараз працюємо над тим, що можна назвати «бізнес-планом» іспілкуємося з експертом з краудфандингу.

20.  20.  Створена сторінка проектуна Facebook, на якій можна слідкувати за нашим розвитком.

Звичайно, були щедесятки маленьких рухів, які ми робили щодня, і про які не варто згадувати тут.Але я завжди собі нагадую, що навіть величезний проект складається з простихкроків, які кожен може подолати.

Про статус проектуна сьогодні можна дізнатися з ось цього стріму (28.01.2018).

Деколи меніздається, що коли задумав щось дійсно добре і корисне, то ідея нібитореалізується сама собою. Або так - коли ти зловив свою хвилю, свою тему, то втебе стільки енергії, що, здається, всі речі робляться самі по собі. Цепрекрасний стан, з якого не хочеться виходити. Подивимося, чи зможу я зберегтийого під час наступного етапу проекту – пошуку партнерів.

Далі буде! 

Останні записи