Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.05.2017, 12:07

30 типових помилок малого бізнесу в соцмережах (частина 2)

Маркетинг-консультант, автор проєкту "Здорове харчування для дітей"

Які типові помилки роблять власники малого та середнього бізнесу при просуванні своїх брендів у соціальних мережах? У статті зібрано 30 випадків з мого досвіду співпраці з клієнтами різних галузей.

Про перші 15помилок малого та середнього бізнесу у мережі Facebook та не тільки можнапрочитати у попередньомублозі. Сьогодні продовжую цей перелік наступними 15-ма пунктами, наякі варто звернути увагу.

16. Текстові пости без картинок і відео.Частина компаній вважає, що картинками заморочуватися не варто, достатньонаписати гарний і довгий текст про переваги якогось продукту. Статистика з 5000ФБ сторінок показує, що найефективнішими є пости з картинками або відео. Охоплення і у тих, і у інших – близько 13% аудиторії, тоді як пости зпосиланнями мають середнє охоплення 8%, а текстові пости – 5%. Що робити: планувати різноманітніпости, використовувати картинки, відео, посилання; визначити, який контент єнайефективнішим саме для вашої аудиторії.

17. Картинки поганої якості. У продовженняпопереднього пункту додам, що не кожна картинка – це добре. Якщо картинка єнеякісною або має купу написів дрібним шрифтом, то ефект може бути зворотнім. Щоробити: підбирайте тільки якісні іміджі достатнього розміру; якщо маєте тількирозмите фото продукту чи події – краще відмовтеся від нього; не намагайтесявтиснути все повідомлення на картинку, для цього існує текст поста; для постів,які будете просувати, користуйтеся допомогою професійного дизайнера абофотографа; не забувайте вказувати автора фото чи джерело.

18. Лайкати власні пости від імені сторінки. Маленький, але важливий пункт, який стосується етикету в соцмережах. Що робити: перевіряти, від чийогоімені ви поставите лайк під постом сторінки (особисто чи як сторінка); особистозалайкати пост сторінки можете, від імені сторінки – не варто. До речі, аналогічноз особистими постами – краще самому їх не лайкати.

19. Не аналізувати статистику. На жаль,дуже мало представників МСБ використовують цю чудову можливість, яку їм надає Facebook.Насправді соцмережі мають величезні статистичні можливості, якими гріх некористуватися. Що робити: передивитися розділ Статистика на вашій сторінці,навчитися завантажувати звіти, аналізувати дані та практикуватися використовуватицю інформацію для наповнення і просування сторінки.

20. Постити посилання само по собі. Читачістрічки щодня передивляються сотні повідомлень. Як вважаєте, якщо ваш постскладатиметься з одного незрозумілого посилання, скільки людей перейдуть заним, щоб подивитися, куди воно провадить? Як правило, це число буде близьким донуля. Ніхто не хоче витрачати свій час на отримання незрозуміло чого. Щоробити: обов’язково коротко опишіть, куди веде посилання і чому вашим читачамбуде цікаво про це дізнатися; зробіть кілька натяків, заінтригуйте; нерідкосама якість супровідного тексту дозволяє суттєво підвищити кількість переходів.

21. Вивішувати довжелезні посилання. Компаніїмають різні сайти і деколи посилання на них виглядають, як жахливі триповерховіконструкції. Що робити: все вирішується дуже просто, через сервіси типу goo.gl,які перетворюють цих монстрів на коротенькі і гарненькі лінки.

22. Не приділяти увагу правопису. Здавалосяб, що складного – перевірити текст поста хоча б у Word? Тим не менш, навітьвеликі ЗМІ час від часу роблять море помилок у своїх постах. Що робити: перечитуйтепост перед тим, як його опублікувати; пишіть тексти у Word, перевіряйтеправопис; або найміть людину, яка буде оперативно коригувати ваші пости, як цероблять деякі політики.


23. Не слідкувати за відгуками клієнтів.Кількість зірочок у сторінки компанії на Facebook – це один з важливих показників дляпотенційних клієнтів. Оцінка нижче 4 зірок змусить багатьох задуматися, чиварто співпрацювати з такою компанією. Крім того, усі читачі можуть бачити, яксаме компанія реагує на відгуки, особливо на критичні. Що робити: оперативнореагувати на відгуки, дякувати за позитивні, реагувати (а не простовідписуватися) на негативні. Додаткова підказка – варто мотивувати клієнтів зоффлайну залишати відгуки на facebook сторінці компанії.

24. Мати декілька дублюючих сторінок. Заразмова не про окремі сторінки для різних брендів компанії, а про те, що деякікомпанії мають кілька ідентичних сторінок, або реєструють і сторінку, і групу,і ще й компанію як особистий екаунт. Це може заплутувати користувачів, які незавжди будуть розуміти, яка ж сторінка основна. Що робити: обрати одну сторінкуосновною, а решту – поступово закрити. Якщо паролі від зайвих сторінок вжевтрачено, то можна просто зосередитися на просуванні головної сторінки.

25. Використовувати багато знаків оклику,написи великими літерами. Трапляються випадки, коли адміністратори сторінкивірять, що чим більше знаків оклику у пості, тим більше уваги він приверне. Нажаль, написи великими літерами і безліч знаків оклику більшістю читачів будутьсприйняті як крик. Що робити: раз і назавжди заборонити собі чи тому, хто пишетексти для соцмереж, використовувати більше одного знаку оклику.

26. Пости, що не мають нічого спільного зкомпанією. Буває, що пости розміщаються тільки тому, що комусь зкерівництва сподобалася картинка. Так, нестандартні приколи можуть зібрати вамтрішки лайків, але що це дасть бренду компанії? Що робити: завжди пам’ятати проключові повідомлення компанії; навчитися поєднувати нетематичні пости здіяльністю компанії (це, наприклад, часто стосується привітань зі святами).

27. Не користуватися заздалегідь запланованимипостами. Звичайно, якщо у вас є суперсвіжа і актуальна тема – прекрасно,треба якнайшвидше нею поділитися на власній сторінці. Але що робити, коли такоїтеми немає? Як правило, відсутність плану постів на тиждень призводить до того,що доводиться вивішувати будь-що. Що робити: мати орієнтовний план постів на1-2 тижні, з повністю готовими текстами, картинками, посиланнями і відео. Якщоз’являється більш актуальний матеріал – запланований пост завжди можнапосунути.

28. Ніколи не використовувати гумор. Цейпункт часто стосується компаній фінансової сфери чи B2B бізнесу. Але пости, щовикликають посмішку, і при цьому красиво обігрують тематику бізнесу компанії –це дуже потужний інструмент. Що робити: ловити цікаві, веселі моменти іситуації у бізнесі та розповідати про них; використовувати під себе актуальнімеми (тільки не варто робити це через місяць після того, як мем вже пройшов поусіх стрічках).

29. Змішувати власну сторінку і сторінкукомпанії. Звичайно, буває що власник чи керівник є обличчям компанії і їхнярепутація взаємопов’язана. Але такі ситуації швидше рідкість, тому не вартоплутати особисте з корпоративним. Що робити: особисті думки і фото розміщуватина власній сторінці, а на корпоративній – те, що узгоджено SMM-стратегією абохоча б пов’язане і підкреслює сильні сторони або цінності компанії.

30. Провадити сторінку без щирості, цікавості,пристрасті. Соціальні мережі – це про спілкування, про взаємодію з широкимколом людей. Як на мене, то у SMM, як і у маркетингу взагалі, найкращірезультати дає тільки щире бажання допомогти і вирішити проблему клієнта. А ще– дружній підхід і спілкування на рівних. Свою компанію, свій бренд потрібнопредставляти у мережі зі справжньою пристрастю. Ваші фани це безперечновідчують і повірять вашій компанії, якщо ви самі їй повністю довіряєте.  Що робити: звичайно, ніхто з найманихпрацівників не матиме такої сильної пристрасті до бізнесу, як сам власник. Але можнаспробувати знайти SMM-ника, який повністю розділятиме цінності вашої компанії,буде добре розуміти ваш бізнес і працюватиме з натхненням і цікавістю.

Думаю, що у даному блозі зібрані ще далеко не всі помилки, якітрапляються на сторінках малого та середнього бізнесу у Facebook. Але крок закроком, потихеньку позбавляючись найтиповіших і найболючіших помилок, нашіпідприємці мають усі шанси розпочати використовувати весь потенціал соціальнихмереж. Нагадаю, що більшість ключових помилок ховається у першому пункті –відсутність SMM-стратегії. Як тільки діяльність компанії стає цілеспрямованою івпорядкованою певними правилами гри, відразу змінюється і результат.

  

Останні записи