Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.05.2015, 11:40

Чому збунтувалася футбольна Європа?

Корупційний союз двох карликів - Путіна та Блаттера дав кримінальну тріщину. Кому світить в`язниця?

Світ сколихнули події довколанебаченої корупції в футболі. Йдеться про арешти в ФІФА (Міжнародна федераціяфутбольних асоціацій)  і спроби Європи таСША розгромити гніздо любителів легкої наживи за рахунок підпільного бізнесу нагрі мільйонів. Вибори нового очільника цієї міжнародної організації 29 травня2015 року в піку цивілізованому світові показали, що верхівка корупційногоспрута нічого не зрозуміла з віроломного затримання ряду функціонерів 27 травняц.р., не покаялася і готова й далі, поспіль з кремлівсько-путінським спрутом,привласнюючи мільярди доларів США, верховодити в футбольному господарстві.Пройшло це на фоні того, що четверо з шести затриманих футбольних функціонерів(на початок голосування в Цюріху) у слідчих ізоляторах США визнали свою провину,дали покази щодо гігантських масштабів корупції у штаб-квартирі ФІФА,насамперед щодо визнання Росії – 2018-го  й Катара – 2022-го  господарями футбольних чемпіонатів світу. Утой час, коли збунтувалася проти цього вся футбольна Європа (за винятком Росії)та США.

Чому проти БлатераУЕФА?

(Sepp Blatter) Зепу Блаттерусімдесят дев’ять. Він керує ФІФА уже шістнадцять літ, з 1998-го. Але повстання УЕФА(Союзу європейських футбольних асоціацій) аж ніяк визначається віком чиновника,а тим, що він впевнено працює на приниження ролі, місця й значення європейськогофутболу (колиски й родоначальниці колективної спортивної гри) у світовомутабелі про ранги. Судіть про це хоча б з цих фактичних даних. 1994 року уфінальній частині чемпіонату світу з футболу виступало 24 команди, з них 13 зЄвропи. Це 54%. Три з них, або 12,5% представляли Африку, дві – вісім відсотків– Азію, чотири (17%) – Південну Америку, дві (8%) – вихідці з Північної таЦентральної Америки. Через два десятилітня картина змінилася так. У фінальнійчастині ЧС (чемпіонату світу) участь уже взяли 32 команди, число європейськогопредставництва залишилося незмінним -13, але це вже складало лише 40 відсотків.У цей же час Азія отримала вдвоє більше представництво від попереднього -чотири місця (12,5%), Африка в 2,5 рази більшу квоту – п’ять місць (16%),Південна Америка – в півтора рази – 6 (19%), Північна та Центральна Америкавдвоє наростила квоту – отримала чотири місця, що складає 12% відсотків.

Себто, відбираючи місця вфінальній частині ЧС у Європи, родоначальниці футболу, хитрий Зепе завойовувавголоси в мало освоєних грою окраїн світу. Саме сюди спрямовувалися і основнікошти вкладень, отримані від мега-корпорацій як PepsiCoNikeтаінших, які є головними спонсорами ФІФА. Так, начебто розширюючи культивуванняфутболу десь в Азії, Африці, Північній Америці, Блаттер і його команда засипаламільйонами ними ж підібраних функціонерів з якоїсь, для прикладу,  Буркіна Фасо, отримуючи величезні «відкати». Зцивілізованою Європою подібні паси не проходили, тому вона залишалася по заінтересом футбольного Цюріха.

Про рівень засіяних сотнямимільйонів доларів федерацій за межами Європи свідчить той факт, що, приміром, жодназ команд Африки жодного разу не дісталася на півфіналу ЧМ. Хоча окреміфутболісти з цих країв відомі в Європі.

Щедрість Зепе Блаттера,обдаровування мільйонними подачками футбольних функціонерів на різних континентахстворила йому славу «генія доброти». В окремих частинах світу за особливущедрість його величають на рівні з Ісусом Христом, пророком Мойсеєм. Тому булоб дуже дивно, якби цього маленького чоловічка з лисячою усмішкою вп’яте підряд(!) не обрали президентом ФІФА, як це сталося минулої п’ятниці, на жаль. Функціонеривід футболу добре знають: не буде Блаттера в Цюріху – не буде «золотого дощу»для «своїх».

А загалом футбольну Європу трясез 2010 року, коли молодці Зепе за гроші Газпрому продали ЧМ-2018 Росії. Незважаючи на те, що базування міст для матчів має занадто величезну відстань, аголовне буквально нічого в РФ не підготовлено для всесвітнього свята. Того разуна місце господаря чемпіонату претендувала насамперед Англія, в якій дочемпіонату давно готова вся інфраструктура. А також заявки подали футбольна Мекка- Іспанія поспіль з Португалією та Бельгія з Нідерландами. думається, що насампередці країни не простять цього корупційного зговору двох злісних карликів – Путіната Блатера…

Зрозуміло, що все вирішилипідкилимні гроші корупційного Кремля, який все у світі розв'язує завдякипідкупу чиновників.

Ще яскравіше проглядаласякорупційна складова в призначені командою Зепе ЧС-2022 у Катарі. Уявляєте,чемпіонат світу з футболу в спекотній пустелі. Хоча заявки на свою гостинність доФІФА подали США, Австралія, Японія та Південна Корея.

На звинувачення в корупції, ФІФА пообіцялапровести внутрішнє розслідування. Тобто, Зепе почав досліджувати себе і своїх вірнихпоплічників, чи не взяли вони хабар за голосування в угоду тим, хто купив у нихЧС. Результат феноменальний: 2014 року очільники Міжнародної федераціїфутбольних асоціацій засекретили результати розслідування, заявивши світові, щоніяких доказів корупції при визначені господарів ЧС 2018 та 2022 не виявлено.Мовляв, пішли ви всі далеко.

Ось чому в справу втрутилосяВелике журі США, яке прийшло на поміч швейцарській поліції, яка порушилакримінальне провадження про хабарі при визначені двох наступних чемпіонатівсвіту. 

Що очікує футбольнуЄвропу?  

Зрозуміло, що нове обрання З.Блаттерана чолі ФІФА, це гучний ляпас усій футбольній Європі і насампередродоначальниці цієї захоплюючої гри – Великобританії. Англійці, до речі,першими заявили про те, якщо Блаттер знову зійде на олімп у Цюріху – вони вийдутьз Міжнародної федерації. Про це ж заявив і Мішель Платіні від імені УЕФА (Союзуєвропейських футбольних асоціацій).

Отож справа за діями, адже Зепезнову біля керма. Це означає, що карта Росії, як володарки футбольного чемпіонатубита. Як мінімум дванадцять європейських збірних (за винятком Росії) не поїдутьдо Москви. І що за чемпіонат світу футболу без футбольної Європи?

Водночас колосально впадуть прибуткиобскубаного ФІФА: хто з мега-корпорацій буде віддавати свої спонсорську кошти,якщо вже встановлено за свідченнями чотирьох арештованих функціонерівштаб-квартири міжнародної федерації, що в Цюріху процвітає корупція? Переконаний,що до числа підозрюваних буде внесено і прізвища Блаттера. За логікою речейпросто неможливо, щоб всі довкруги озолочувалися, а Зепе був альтруїстом. Хтоможе повірити в таке?

 На нас, либонь, чекає ще багато біляфутбольнихвідкриттів і викриттів.  Справа за правоохороннимиорганів Швейцарії та США. А це ж не українська ГПУ часів В. Яреми, яка могла видати індульгенцію і самому В. Януковичу за гроші. Наберімося терпіння…

 

 

 

 

Останні записи