Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.02.2015, 14:39

112.ua у парламенті розстріляли, мабуть, з переляку…

Кілька абзаців на захист талановитого колективу журналістів

Не знаю хто такий насправді народнийдепутат України Юрій Тимошенко, окрім того, що скупо подано про нього на сайтіВерховної Ради, де вказано, що це колишній безробітний, державний діяч з нього,якщо він свій виступ з трибуни читає заледве не по складах, зрозуміло який. Бой виявляється освіта в нього лише загально середня.

Я взагалі з великою обережністю ставлюсьдо цього всепроникного засилля у владі маскхалатів. Бо навіть штурмове чи рукопашнегеройство не завжди ознака великого розуму. І воно насамперед достойно маєоцінюватись виключно у військовому ремеслі, де потрібно брати бар’єри і влучностріляти, а не там, де потрібні і державна мудрість, і знання міжнародноїпрактики, не кажучи вже про елементарну грамотність. Нині без вищої освіти невізьмуть тебе на роботу в будівельну чи землерийну контору, а до Верховної Ради,виявляється, – будь ласка…

Такий собі прохідний двір.

Веду до того, що означений панцими днями взявся оцінити діяльність українських телеканалів з парламентськоїтрибуни. Спасибі йому за це, бо хоч є у Верховній Раді відповідний комітет зі свободислова, але чомусь у нього до цього не доходять руки. А подібному, здаєтьсямені, в часи війни потрібно надави першочергового значення. Позаяк саме ці ЗМІнайбільше впливають на формування свідомості українців,  і тих, хто отримує сигнал за кордоном, на оцінкуними подій, які відбуваються.

Я вже мовчу, окремо якосьвисловлюсь щодо бездарності і ледарству такого чоловічка, суперкума глави державиЮ. Стеця. Ви ж погляньте, з часу призначення його поминуло вже майже два зполовиною місяці (міністром призначений 2 грудня 2014 р.), а ніде на контрпропагандистськомунапрямку не зроблено й жодного поруху. Жлобство за державний кошт.

І дуже правильно зауважив ЮрійТимошенко, що в значній частині українських олігархічних телевізій чомусь ідосі переважає окупаційна російська мова. На окремих каналах її абсолютне, якщоне сказати точніше, то повне засилля. Вмикаєш більшість студій, складаєтьсятаке враження, що передачі ведуться на якийсь там Водкінск, чи Усурійськ.Дрімотна мерзенна московщина. Невже ще не наїлися цієї огидної лободи? Скількище має загинути українців, щоб усі нарешті зрозуміли, що раша це найголовнішийнаш ворог, а його мова – це образа гідності українця. Спілкуватися нею – себе принижувати.

Тут, думаю, має бути ось якийпідхід. 5 грудня 2001 року в Україні проводився останній перепис населення. Вінпоказав, що 77,3 % населення держави тоді складали українці. Нині відсотоктитульної нації ще значно зріс у зв’язку з окупацією Криму, який фактично неприймає сигнал київських телеканалів. У зв’язку з агресією Кремля частина росіян,які мешкають в Україні також принципово перейшли на спілкування українською. Знаючимало таких прикладів. Отож цілком логічно буде, якщо відсоток мовленняукраїнсько/російською міг би зупинитися нині на відношенні цифр 8:2. Але тутмає бути ще й воля парламенту, Національної комісії по телерегулюванню. Подібне,вважаю, треба закріпити законодавчо, офіційно.

Мене ж у виступі пана Тимошенка зачепилонесправедливе зарахування до ворогів українського телеканалу 112.ua. Я теж свого часу йогорізко критикував, коли подеколи там через скайп надавалося слово таким одіознимукраїнофобам, як Костянтин Долгов. Подібне, як замітив собі, трапилося,приміром, увечері 8 березня 2014 року.

Але як фахівець з медіа проблем зазначу:відтоді багато води втекло, одночасно й суттєво змінилася мережева політикателеканалу. Підкреслю, що нині ценайбільш професійний чисто інформаційний мовник. Я не знаю, хто йоговласники, хто ним керує, а ось продукт він видає надзвичайно високоякісний іголовне абсолютно український.

За моїми підрахунками в ефірі112-го, як експерти виступають щодоби 70-80 різноманітних фахівців ізнайрізноманітніших проблем життя. Люди все це різні, а тому й цікаві.Політологи, економісти, юристи, військові, громадські активісти, народнідепутати, політики. Всі передачі транслюються лише у прямому ефірі. Вони зістудії подають найсвіжіші оцінки подій, здійснюють експертні оцінки. Ценадзвичайно цікаво і я, як і багато моїх знайомих, цей телеканал тримають постійноввімкненим. Тільки звідси можна сповна дізнатися про всі найважливіші подіїдоби, звірити свої думки з експертними оцінками фахівців.

Робиться це ще тому, що сто дванадцятий,на відміну всіх інших телеЗМІ, які в програмах мають на добу лише кілька інформаційнихвипусків, повсякчас наживо демонструє всі найважливіші події стрімкого часу. Щобде не сталося, звідтіля по можливості здійснюються прямі ввімкнення. Телеканал практикуєроботу стрингерів, які, як бачу, є практично в усіх областях і крупних містахУкраїни, а також за кордоном. Тому інформаційна палітра телеканалу просто такине йде ні в яке порівняння з Каналом-24, і тим паче з так званим «першимінформаційним» 5-им телеканалом імені Порошенка.

Що ж стосується мови трансляцій,то всі випуски новин №1 тут здійснюються виключно державною мовою. Думаю,  що понад 80 відсотків запрошених гостей тежукраїномовні. Так що нардеп з трибуни Верховної Ради відносно зросійщеня 112-госплів небилицю. Я не більше маскхалатівця з парламенту борюся за викорінення остогидлоїмосковщини з  нашого вжитку і знаю що туткажу. При цьому у мене склалося чітке враження, що пан Тимошенко або зовсім небачив, не знає, що собою нині уявляє телеканал 112.ua, яке місце займає в інформаційномупросторі України, або ж йому просто дали оприлюднити до цього зовсім йому невідомийтекст. Справжній автор його включив до ворогів України, або з заздрощів, або жіз перепою. Даруйте, але інакше оцінити подібне не можу.

Окреме слово про ведучих. Думаю, той,хто дивиться прямі ефіри цього пригожого новинного мовника, примітили, що це  надзвичайно підготовлені, толкові, високоінтелігентні люди, які професійно у студії вирізняють грані подій. Здатніоживити в прямому ефірі будь-кого. Достойна особиста поінформованість молодихлюдей, помножена на чудові інтелектуальні дані щасливо доповнюється вмілими технічнимивключеннями синхронів. Усе це разом узяте створює атмосферу органічного вживляннятелевізійних новин в канву кожного дня.

Я про це пишу так переконливотому, що мені самому доводилося вже чимало разів у ролі політолога виступати впрямому  ефірі 112.ua, і що найбільш похвально, ні перед  виступом, ні опісля, ніхто жодного разу непопередив про що, до прикладу, не варто говорити, яку тему обходити, яких темне порушувати, а тим паче, якою  мовою спілкуватисяперед камерою. Я неодноразово з ефіру виносив лише приємні враження від того,які там працюють гостроязикі, знавці політичних тем… чарівні дівчата. Вродливій дотепні. Одна якось мені так чітко і лаконічно, з використанням епітетів і прислів’ївставила запитання, що я спершу подумав, мабуть, звідкілясь читає. Так доладнопобудовані в неї речення. Але на суфлері, поглянув, нічого подібного немає,планшет її лежить зовсім збоку. А вона дивиться на мене і так красиво говорить,аж зачудувався. Захотілося відповісти їй в унісон…

Саме тому тут ефіри виходятьздебільшого цікаві, несподівані, такі, які подобаються багатьом українцям.

Так що виступ Ю. Тимошенка упарламенті зі звинуваченнями телеканалу в зросійщенні це повна дурня. 

Останні записи