Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2015, 18:53

Новели Податкового кодексу України на 2016 рік

Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"

24 грудня 2015 року прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році»

24 грудня 2015 року прийнято Закон України «Про внесення змін доПодаткового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодозабезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році» (далі – Закон).

Згідно із пояснювальною запискою до законопроекту, цим Законом передбачаєтьсязапровадити норми, які стосуються повноважень об'єднаних територіальних громадна участь у податкових відносинах, у тому числі встановлення місцевих податківі зборів, надання податкових пільг та частково змінити підставу для проведеннядокументальної позапланової перевірки в частині виключення перевірки порушенняподаткового законодавства, а також за наслідками перевірок інших платниківподатків.

Законом передбачено створити Реєстр заяв про повернення суми бюджетноговідшкодування, внесення даних до якого здійснюватиметься у хронологічномупорядку надходження заяв і повернення узгоджених сум бюджетного відшкодуванняздійснюватиметься у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення доРеєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

В адмініструванні податку на додану вартість запроваджується системазахисту сумлінного платника від несвоєчасної реєстрації податковихнакладних/коригувань та забезпечення виправлення помилок контрагентами:передбачено можливість подання скарг платником податків на контрагентів зподальшою його перевіркою контролюючим органом протягом 15 днів та накладеннямштрафів за несвоєчасну реєстрацію та не виправлення помилок у податковихнакладних.

Законом також визначаються особливості оподаткування податком на доданувартість окремих операцій, оподаткування у сільському господарстві, податку надоходи фізичних осіб, єдиного податку (спрощена система оподаткування), податкуна прибуток підприємств, акцизного податку, податку на нерухоме майно,транспортного податку, екологічного податку, земельного податку, рентної платиза користування надрами для видобування корисних копалин тощо.

Законом також внесено зміни до законів України «Про збір та облік єдиноговнеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», «Про Митнийтариф України», «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичнихосіб-підприємців», «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

Законопроект було презентовано Кабміном 22 грудня 2015 року. Післяпрезентації законопроекту під тиском парламентарів в останній момент до ньоготакож були внесені додаткові зміни, якими передбачено:

- збільшення ставок акцизного податку на спирт, спиртові дистиляти таспиртні напої по відношенню до чинних на сьогодні на 50%, на пиво на 100%, навина, крім вин натуральних виноградових на 100%, на тютюнові вироби на 40%;

- уповноваження Кабміну на встановлення мінімальних оптово-відпускнихта роздрібних цін на тютюнові вироби, тютюн, та промислові вироби тютюну;

- збільшення діючих ставок рентної плати за користуваннярадіочастотним ресурсом України на 13,35%;

- зміну схеми пільгового оподаткування сільгосппідприємств, зокремаспеціального режиму ПДВ. Відповідно до чинної системи спецрежиму, нарахованасума ПДВ не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженніпідприємства. Відповідно до прийнятих змін спецрежим скасувується, але надаєтьсяперехідний період до 2017 року, за умовами якого підприємства рослинництва 15%від ПДВ залишають на спецрахунку для власного використання, а 85% сплачують в бюджет;підприємства свинарства та птаховиробництва – 50% ПДВ залишають собі і 50%сплачують до бюджету; підприємства скотарства – 80% ПДВ – собі , 20%  – в  бюджет;

повернення права на відшкодування ПДВ для усіхекспортерів зернових та технічних культур.
Останні записи